27/11/2016

Ernest Cline - Flotila

Vidíte správne - autor Ready Player One skutočne napísal ďalšiu knihu. Ostal síce i naďalej verný sci-fi a tematike počítačových hier, no tentoraz všetko ešte komplikujú mimozemšťania.

Veľa ľudí vo voľnom čase hrá videohry a Zack Lightman nie je výnimka. Najviac času trávi pri Flotile, kde ako pilot bojuje proti nepriateľským mimozemským lodiam. A potom jedného dňa jednu z nich uvidí za oknom školy. V tej chvíli je mu to jasné – zbláznil sa ako jeho mŕtvy otec.

Postupne však zisťuje, že Flotila je v skutočnosti akýsi nenápadný výcvikový program, pretože ľudstvo skutočne čelí mimozemskej invázii. Schopnosti Zacka i ostatných hráčov sú zrazu veľmi cenné.

Ibaže Zackovi na celej historke niečo nesedí – prečo by sa skutoční mimozemšťania správali presne ako vo videohre? Prečo by dali ľudstvu dostatok času dohnať ich technológiu namiesto rýchleho vyhladenia? A záleží na tom vôbec v čase smrteľného nebezpečenstva?

Menšie varovanie na začiatok: ak sa pustíte do Flotily, pripravte sa na pozvoľný začiatok. Hlavný hrdina Zack netuší, čo sa deje (a vy ste mierne zmätení spolu s ním) a každú chvíľu sa na vás sypú rôzne fakty z oblasti sci-fi hier, filmov a seriálov zameraných na mimozemšťanov. Autor svoj príbeh skutočne dobre premyslel a chápem, že ho potreboval poriadne ukotviť v našej realite, ibaže dej miestami plynul až príliš pomaly a čítanie bolo trochu nezáživné.

Keď som sa však šťastlivo preplazila cez prvých asi 25% (obohatená o veľa nových informácií, ktoré šli jedným uchom okom dnu a druhým von), zrazu sa to zmenilo. Dej sa konečne pohol vpred a nabral na obrátkach natoľko, že zvyšok knihy by som bola schopná zhltnúť na jeden raz. Obsahoval totiž všetko, v čo som dúfala: správnu dávku akcie, drámy, prekvapení a do toho niekoľko pálčivých nezodpovedaných otázok. Nechýbalo samozrejme ani množstvo tentoraz nenásilne podaných popkultúrnych narážok.

Hoci vzťahy a charaktery postáv rozhodne nie sú ťažiskom Flotily, postavy pôsobili dostatočne prepracovane a hlavný hrdina Zack bol ľudský. Svoje miesto si v príbehu našli rodinné vzťahy, priateľstvá... A áno, i trocha svojskej romantiky. Tá bola podaná štýlom "sme v krízovej situácii, nemusíme sa dožiť zajtrajška a ty sa mi fakt páčiš...", čiže vhodne.

Ernest Cline jednoducho, čitateľne píše a má fascinujúce nápady. V tomto prípade by mali zbystriť pozornosť obzvlášť nadšenci konšpiračných teórií (medzi ktorých nepatrím, ale i tak som sa bavila). Flotilu považujem za vydarené, pútavé jednodielne sci-fi pre mladých. Určite dávam palec hore, hoci si vďaka rozťahanému úvodu a nedostatku vyvolaných emócií z mojej strany kniha vyslúžila "len" slabšie 4 hviezdičky.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Jé, to jsem ráda, že vidím relativně pozitivní recenzi, od zahraničních čtenářů jsem si totiž všimla spíše recenzí negativních, což mě docela překvapilo, když Ready Player One všichni tak zbožňovali. Ready Player One mám stále teprve v plánu, takže uvidím až podle té knížky, jestli budu chtít číst i tohle. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som nepostrehla.:D Možno je to vážne tým začiatkom (RPO bolo celé chytľavé)... Ale mne sa tu páčil tento nápad.:D
      Jasne, to bude najlepšie.:)

      Odstrániť