28/12/2016

Christopher Lascelles - Dejiny sveta v skratke

Táto kniha ponúka presne to, čo sľubuje jej názov: stručný prehľad svetových dejín na cca 280 stranách.

Pre lepšiu predstavu zacitujem anotáciu - "Ako dlho sú tu ľudia? Kedy bola bronzová doba? Kde vznikli prvé civilizácie? Kde boli Ostrovy korenia? Kto bol chán Chubilaj? Táto kniha odpovedá na tieto otázky a aj na mnohé ďalšie v priebehu rýchlej cesty od Veľkého tresku až po 21. storočie."

Dejiny sveta v skratke obsahujú krátky predslov, ktorý objasní, čo je cieľom knihy, ďalej jednotlivé kapitoly (každá je venovaná určitému obdobiu a je členená na podkapitoly) a krátku záverečnú kapitolu "Čo ďalej?". V tej Christopher podsúva svoj náhľad na dnešnú dobu a upozorňuje na niektoré závažné problémy, no pokiaľ s ním aj nebudete súhlasiť alebo vás to nebude zaujímať, nevadí, veď ide iba o pár strán.

Históriu možno podávať dvoma základnými spôsobmi - chronologicky alebo podľa miesta. Autor si v tomto prípadne zvolil chronologické presúvanie po rôznych častiach sveta. Hoci majú obe možnosti svoje klady i zápory, pre mňa bola jeho voľba neoceniteľná. Kniha mi pomohla pochopiť viaceré súvislosti a "upratať" si rôzne čriepky zo stredoškolského dejepisu.

Spísať dejiny sveta v skratke je neľahká úloha a snáď nikto si nerobí ilúzie, že sa dá do 280-stranovej publikácie zahrnúť úplne všetko. Christopher Lascelles si musel vyberať, no trúfam si povedať, že to zvládol výborne (minimálne z môjho pohľadu laika). Rýchlo som si zopakovala základné vedomosti, niekedy si ich rozšírila a občas som sa dokonca dozvedela nové fakty, keďže je u nás v školách trend sústreďovať sa najmä na dejiny Európy a USA.

Jedná sa jednoznačne o veľmi hutné, informáciami nabité strany, no napriek tomu sú príjemne čitateľné. Autor svojim čitateľom ponúka jednoduché rozprávanie a neomračuje ich pritom zbytočným množstvom dátumov, ostáva len pri tých základných. Ojedinele sa v texte objaví subjektívnejšia poznámka či formulácia, ale v drvivej väčšine prípadov skrátka čítate všeobecné fakty. Navyše v knihe nechýba ani viac ako 30 máp pre lepšiu priestorovú orientáciu.

Osobne si myslím, že mal Lascelles výborný nápad a dokázal ho dobre spracovať. Túto knihu považujem za nesmierne užitočnú a zrejme sa k nej ešte vrátim. Ak si chcete urobiť poriadok vo vedomostiach, trochu si rozšíriť obzory alebo si niečo zopakovať... Vrelo vám ju odporúčam. (Prípadne by z nej mohol byť vhodný darček.)

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

4 komentáre:

  1. Páni, myslím, že si túto knihu omrknem - znie to dobre :) Vďaka za recenziu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to dobré.:) A nie je vôbec za čo, ja ďakujem za komentár.:)

      Odstrániť
  2. Ta vypadá dost dobře, mám ráda hodně informací na jednom místě, ale musí to být přehledné, což tady vypadá, že bude. Jinak přeju vše nejlepší do dalšího roku, hodně úspěchů a splněných přání :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prehľadné to bolo dosť.:)
      Ďakujem pekne, aj tebe.<3

      Odstrániť