30/12/2016

Knižné naj za rok 2016 v dvoch vetách

Aj tento rok som sa rozhodla ušetriť nám všetkým trochu času, preto v tomto článku nájdete 7 kníh, ktoré som prečítala v roku 2016 (re-readingy sa nerátajú) a ktoré stoja za povšimnutie (sú to všetky, ktoré odo mňa získali 5 hviezdičiek), pričom každej z nich venujem dve vety (netvrdím, že krátke). 


Kasie West - P.S. I Like You
aka najlepšie YA contemporary 1/2


O čo ide? Lily na hodine chémie produktívne načmára na lavicu úryvok z obľúbenej pesničky a na svoje veľké prekvapenie dostane odpoveď - pochopiteľne netuší, s kým si píše, no za to rýchlo zistí, že si rozumejú.

Prečo si to prečítať? Vy síce budete vedieť, s kým si Lily vymieňa listy a ako sa bude tento nenáročný príbeh odvíjať, ale vôbec to nevadí, pretože je výborne napísaný, vtipný, roztomilý, nepresladený a hlavné postavy si ma totálne získali.


Julie Buxbaum - Tell Me Three Things / Řekni mi tři věci
aka najlepšie YA contemporary 2/2


O čo ide? Jessie sa musí s otcom presťahovať k jeho novej manželke do iného mesta a jej nová stredná škola je poriadne na nič - ešte šťastie, že dostane anonymný e-mail od niekoho, kto si hovorí Niekto Nikto a chce jej poradiť.

Prečo si to prečítať? Řekni mi tři věci komplexne sleduje život jedného sympatického dievčaťa, v príbehu sa rieši priateľstvo, rodina, strata blízkeho človeka a, pochopiteľne, láska, pričom je veľmi chytľavo napísaný a dotvorený rôznymi e-mailami a správami, ktoré pôsobia veľmi autenticky.


Marissa Meyer - Winter (#4)
aka geniálny záver úžasnej YA série The Lunar Chronicles / Měsíční kroniky


O čo ide? K obľúbeným postavám z prvých troch dielov sa pridávajú ďalšie a tentoraz ide vážne o všetko - ak chcú zachrániť seba aj ostatných, musia Levanu poraziť raz a navždy.

Prečo si to prečítať? Pretože ani posledný diel tejto skvelej, originálnej série plnej úžasných postáv, lásky, a napätia nesklame - práve naopak, je všetkým, čo si môžu fanúšikovia priať.


Ilona Andrews - Kate Daniels #2, #3 #4
aka geniálne pokračovania úžasnej urban fantasy


O čo ide? Kate Daniels v Atlante zmietanej medzi vlnami mágie a technológie pokračuje v boji proti nebezpečenstvu a snaží sa presvedčiť samu seba, že začať si s Pánom šeliem je zlý nápad.

Prečo si to prečítať? Hoci ma prvý diel série celkom neohúril, ďalšie tri boli absolútne perfektné, nechýbala v nich prepracovaná mytológia, kopa akcie, humoru, Kate ako skutočne bad-ass hrdinka a pritom stále žena a - čerešnička na torte - Curran ako arogantný majetnícky parchant, ktorého si proste musíte zamilovať.


Maria V. Snyder - Poison Study (#1)
aka brilantný úvodný diel zaujímavej fantasy trilógie


O čo ide? Keď Yelena dostane na výber medzi okamžitou popravou za vraždu a ochutnávaním jedla hlavy štátu, vyberie si druhú možnosť, no čoskoro zistí, že pomalá smrť otravou nie je jediné nebezpečenstvo, ktoré jej hrozí.

Prečo si to prečítať? Pretože je to výborný úvodný diel, ktorý čitateľom predstavuje zaujímavý svet i zápletku a ktorého obrovským plusom je nenásilný vývoj postáv (girl power <3) a ich vzťahov, ktoré vám neraz vyčarujú úsmev na tvári.


Čítali ste niektorú z kníh? Chystáte sa? Aké sú vaše tipy?

obálky z goodreads.com

17 komentárov:

  1. Pripadá mi neuveriteľné, že iba dve knihy z tvojho zoznamu som nečítala :D A navyše tvoj výber stopercentne (alebo tak sedemdesiatpercentne? :D) schvaľujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A minimálne jednu z nich by si z úcty/lásky/whatever ku mne mala v nasledujúcom roku prečítať, moja milá! :D :D
      A inak áno, je to neuveriteľné, cheers.

      Odstrániť
    2. A jednu z nich mám tuším aj v čítačke, takže možno sa dočkáš nejakého zázraku :D

      Odstrániť
  2. Nečítala som síce nič, ale v sérii The Lunar Chronicles som skončila dielom Scarlet a už teraz súhlasím, že je to úžasná YA séria. :D Som rada, že sa ti Poison Study páčilo, lebo na to sa už dlhšiu dobu chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop, Cinder bola ešte celkom predvídateľná a tak, ale od Scarlet to bola skvelá jazda.:) Tak hádam ani teba ďalšie diely nesklamú.:)
      Som zvedavá, čo na to povieš.:D Ja som bola rada, že som sa k nej po rokoch ignorovania dostala.:D

      Odstrániť
  3. Celkom ma láka prečítať si knihu P.S. I like you. Vyzerá to vážne zaujímavo. Naláka si ma na to. Na vydanie Winter som sa strašne tešila, ale ktovie kedy sa k nej dostanem. :/
    Prajem ti požehnaný nový rok! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som veľmi rada, lebo je to úžasná kniha, ktorá vie zlepšiť náladu a rozosmiať a určite ju odporúčam.:)
      Držím palce, aby to bolo čoskoro.:)
      Ďakujem pekne, aj tebe.<3

      Odstrániť
  4. Skvělé tipy :) Určitě se chystám na Poison study a Měsíční kroniky :) Šťastný Nový rok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Poison Study jsem četla loni (velice matoucí používat termín loni večer na Silvestra s vědomím, že to brzy už "loni" nebude -> po třech použití ztrácí slovo loni i na svém významu) a velice se mi líbilo! Druhý díl byl pro mě spíš jen mírně nadprůměrný následovaný třetím, který mě tak zklamal... Nicméně chápu umístění mezi nej, dala jsem knížce nejenom 5*, ale dokonce si na GR zasloužila místo v kolonce oblíbené. ^.~ Možná bych si příští rok (opět matoucí termín) mohla dát re-reading. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A šťastný nový rok. ^.~

      Odstrániť
    2. Druhý diel mám za sebou a musím uznať, že to nebolo ono... Na tretí sa zatiaľ chystám, dúfam, že to tiež nebude sklamanie.:( Ale tak či tak si prvý diel sám o sebe chválu zaslúži.:D
      Ďakujem, aj tebe.<3

      Odstrániť
    3. Anonymný1/1/17 17:53

      Odhaduji, že na prvním díle se mi hodně líbilo zpracování právě studia jedů, objevování role ochutnavače a celková atmosféra knihy. Zvažuješ vyzkoušet i další knihy (série a trilogie) ze světa Ixia?

      Odstrániť
    4. Mne sa páčilo aj vykreslenie postáv a vzťahov - a práve to v dvojke už akosi nebolo ono. Ešte si nie som istá, asi skôr nie, ale úplne sa rozhodnem práve po trojke.:) Čo ty?

      Odstrániť
    5. Anonymný2/1/17 11:26

      Máš naprostou pravdu, a spousta zajímavých postav se už v dalších dílech vyskytovala poskrovnu, skoro jen proto, že se to aktuálně hodilo pro rozlousknutí problému, což je velká škoda.
      Určitě neplánuji pokračovat se Soulfinders a nic "skleněné" ve Study mě příliš nezaujalo, tudíž na Glass to také nevidím. Možná bych vyzkoušela trilogii Healer, ale nejsem si jistá, jestli ta se do Ixie řadí nebo ne. ^▽^

      Odstrániť
    6. Tiež neviem, mám vo všetkých tých sériách celkom chaos.:D A predsa len, existuje kopa iných autorov a sérií, ktoré chcem vyskúšať...:D

      Odstrániť