01/01/2017

Knižný súhrn: December 2016 (koncoročná edícia)

V decembri som prečítala...

...11 kníh, z toho 4 v angličtine, 6 v slovenčine, 1 v češtine a 0 v ruštine:

1. Marek Zákopčan: Plamene hriechu - sj
2. Marja Holecyová: Korene hriechu - sj - recenzia
3. Andrea Gregušová: Nina - sj
4. Sarah Dessen: Len počúvaj - sj
5. Christopher Lascelles: Dejiny sveta v skratke - sj - recenzia
6. Sarah Andersen: Adulthood Is a Myth (#1) - aj
7. Francesca Zappia: Vymyslela som si ťa - sj
8. Ilona Andrews: Magie zabíjí (#5) - čj
9. Ilona Andrews: Magic Dreams (#4.5) - aj
10. Amie Kaufman & Jay Kristoff: Illuminae (#1) - aj
11. Linda Kage: Price of a Kiss (#1) - aj


Môj knižný december odštartoval pobytom v hriešnom Uhorsku - najprv som čítala Plamene hriechu, potom Korene hriechu. Obe knihy stáli za to, ale o tom som vám už písala v tomto článku a Korene hriechu majú i vlastnú recenziu.

Na Ninu som sa tešila, no napokon som bola trochu rozčarovaná. Kniha akoby nebola ani celkom detská, ani pre teenagerov, príbeh bol jednoduchý a taký zvláštny... Neviem, možno som v tom mala vidieť niečo viac, ale ja som sa nudila a cítila sa zmätená.

Len počúvaj síce začalo skvele, ibaže príbeh bol trošku rozťahaný a romantika trošku o ničom, charakteru objektu záujmu hlavnej hrdinky totiž chýbala hĺbka. Našťastie sa v knihe riešila tiež kopa iných problémov a v konečnom dôsledku to nebolo zlé čítanie. 3,5*.

Následne som sa vrátila k dejepisu v podobe knihy Dejiny sveta v skratke - taktiež som o nej už písala a aj som ju recenzovala. Rada však zopakujem, že ide o veľmi vydarenú a užitočnú publikáciu, ku ktorej sa dá vracať.

Je tu vôbec niekto, kto nepozná komix Adulthood Is a Myth? Autorke sa v ňom veľmi trefne podarilo zachytiť bežné vtipno-trápne situácie, v ktorých sa určite aspoň párkrát nájdete. Je to príjemné, rýchle "čítanie" na chvíle, kedy sa vám vlastne čítať nechce.

Na knihu Vymyslela som si ťa som mala zálusk poriadne dlho a konečne sa mi ju podarilo prečítať. Priznám sa, že neviem posúdiť, nakoľko verne autorka zobrazila schizofréniu hlavnej hrdinky, ale rozhodne sa jej podarilo do príbehu pridať tú správnu dávku neistoty, prekvapivý zvrat a vytvoriť svojskú atmosféru. Na druhej strane sa mi zdalo, že koncentrácia ľudí s psychickými poruchami bola v knihe v istom bode priveľká a postavy sa niekedy správali neadekvátne. Napriek tomu sa mi príbeh viac-menej páčil a od autorky si rada prečítam niečo ďalšie.

Piaty diel série o Kate Daniels, Magie zabíjí, bol pre mňa trochu sklamaním. Spočiatku som sa vôbec nevedela začítať a dej sa strašne vliekol. Niekedy okolo polovice sa našťastie rozbehol a zase to bolo skvelé čítanie so všetkým, čo k tomu patrí... Takže som prižmúrila oči a dala knihe 4*.

Keďže som mala z dobrého zdroja (ehm, Michelle, ehm) informáciu, že poviedky o Dali a Jimovi stoja za prečítanie, pustila som sa do Magic Dreams a... Vážne stála za to. Bolo to totiž akčné, milé a vtipné čítanie na jedno posedenie.

O Illuminae budete na blogu v blízkej dobe počuť, keďže si jednoznačne zaslúži recenziu, no už teraz vám môžem povedať, že ide o originálne & skvelé čítanie. 4,5*.

Poslednou knihou za rok 2016 sa stala new adultka Price of a Kiss. NA nie je práve môj žáner (hoci mám naň raz za čas náladu), len výnimočne si ma nejaká kniha skutočne získa. K Price of a Kiss mám hneď niekoľko výhrad: vôbec som sa nedokázala stotožniť s pohľadom na určitú, hm, profesiu, spočiatku ma hlavná hrdinka iritovala (potom sa to zlepšilo), záverečná akcia mohla byť viac rozpísaná a kniha ma emocionálne nezasiahla. LENŽE... Faktom ostáva, že dráma v knihe nebola umelo vytvorená, erotických scén bolo tak akurát, kniha sa veľmi ľahko čítala, bola vtipná a nechýbala tona odkazov na Harryho Pottera. Jednoznačne ide o jednu z tých lepších NA, takže som sa napokon priklonila k 4*.


Zhrnuté a podčiarknuté... 

Je za nami ďalší rok a ja vám chcem všetkým opäť úprimne poďakovať za podporu, prejavenú priazeň v akejkoľvek podobe a najmä za každý jeden komentár. Viem, že to na Booklande "nežije" tak ako kedysi a o to viac si vážim, že naň nezabúdate. :)

Tento rok sa Bookland oficiálne stal čisto slovenským knižným blogom, keď sa Annie po dlhej neaktivite rozhodla odísť. Okrem toho som vás zásobovala recenziami, knižnými súhrnmi, článkami zo života knihomoľa, niekoľko kníh som vám predstavila... Nechýbala ani súťaž či dva trochu netradičnejšie príspevky - Veci, ktorých potrebujem v knihách VIAC & Neliss, Michelle & hľadanie top prvej kapitoly.

Na záver sa s vami ešte podelím o niekoľko čísel. Tento rok som prečítala dokopy 94 kníh (4x to bol re-reading), z toho 40 v slovenčine, 40 v angličtine, 11 v češtine a 3 v ruštine. Je to síce menej ako minulý rok, no nejde predsa o závod, takže si z toho ťažkú hlavu nerobím. Hlavne, že sa mi drvivá väčšina z nich páčila.


Aký bol váš knižný december a vôbec celý rok? Pochváľte sa, koľko kníh ste prečítali.

Prajem vám šťastný nový rok!

4 komentáre:

  1. Anonymný1/1/17 16:57

    No na to, že byly vánoční svátky, jsem toho mnoho nepřečetla. Celkově jsem měla letošní rok takový nepřirozeně suchý... Snad bude 2017 lepší. ^.^
    Moc se těším na tvou recenzi Illuminae. Chci si ji přečíst už od té doby, co o ARC básnila Caz z LittleBookOwl. No, možná by už bylo na čase, abych se na ni vrhla. ^.~ Jestli se mi na Book Depository podaří koupit hardback bez toho krásného poloprůsvitného přebalu, budu na sebe opravdu naštvaná. ^▽^
    Přeji šťastný nový rok. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, aby bol.:)
      Vďaka, pokúsim sa ju spísať ešte tento týždeň, hádam lenivosť nevyhrá.:D U mňa bolo rozčítanie skôr spontánny nápad, ale oplatilo sa.:)
      Ďakujem, tebe tiež.:)

      Odstrániť
  2. Já se snažila číst matku v ruštině,ale neměla jsem pak čas, takže jsem ji pouze rotečetla, takže velký obdiv :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ide to pomaly a tiež ma ten čas brzdí, ale snažím sa aspoň trochu s tým hýbať.:)

      Odstrániť