31/01/2017

Knižný súhrn: Január 2017

V januári som prečítala...

...9 kníh, z toho 2 v angličtine, 7 v slovenčine, 0 v češtine a 0 v ruštine:

1. *Kerstin Gier: Prvá strieborná kniha snov (#1) - sj - recenzia*
2. *Kerstin Gier: Druhá strieborná kniha snov (#2) - sj - recenzia*
3. Kerstin Gier: Tretia strieborná kniha snov (#3) - sj
4. Louise Thomsen Brits: Kniha o hygge - sj
5. Noelle Stevenson: Nimona - aj
6. Marek Zákopčan: Nevinní zmätkári - sj
7. Matthew Sturges: Thor; Season One - aj
8. *Rachel Hartman: Serafína; Skrytá tvár (#1) - sj*
9. Veronica Roth: Zárezy smrti (#1) - sj - bude recenzia 


Nový knižný rok som začala re-readingom Prvej a Druhej striebornej knihy snov, potom som plynule prešla na Tretiu striebornú knihu snov aka veľké finále... Až na to, že zase také veľké nebolo. Nechápte ma zle, zbožňujem ľahký, pútavý a vtipný štýl, ktorým je Kerstin Gier známa. Obľúbila som si postavy v tejto sérii, námet bol fakt zaujímavý a dokonca mi neprekážalo, že boli prvé dva diely skôr oddychovky bez väčšej akcie. Ale keď sa mi ani v poslednej knihe nedostalo väčšieho množstva napätia, zvratov a ani všetkých odpovedí, ostala som trochu rozčarovaná. Napriek tomu sériu radím medzi svoje obľúbené a všetkým trom dielom som dala 4*.

Po "snovom" maratóne mi dobre padla prestávka od fikcie v podobe novinky Kniha o hygge. Motivačná literatúra vo všeobecnosti nie je nič pre mňa, no v tomto prípade som sa chcela dozvedieť, čo to hygge je... Navyše má kniha lákavých 192 strán doplnených fotografiami. Nemôžem povedať, že by som jej čítanie oľutovala, jednoznačne mi rozšírila obzory, ibaže spracovaním úplne nesplnila moje očakávania.

Aj v januári som pokračovala vo svojom opatrnom vstupe do sveta komixov a grafických noviel. Nimona bola na mojom zozname už dlhšie a keď som sa k nej konečne dostala, zhltla som ju za deň. Jednoznačne ide o zatiaľ najlepšie grafické dielo, s ktorým som sa stretla - páčil sa mi námet, postavy i príbeh, chýbalo mi len väčšie emocionálne zainteresovanie. 4*. Jednodielny komix o pôvode Thora aka Thor; Season One ma oslovil najmä tým, že sa dá čítať samostatne. Bohužiaľ o ňom môžem povedať iba toľko, že neurazí, nenadchne... Minimálne mňa.

Marek Zákopčan si ma získal historickými Plameňmi hriechu a navyše ma lákajú príbehy z prostredia slovenskej mládeže, takže som sa nadšene pustila do jeho knihy Nevinní zmätkári. Knihe slúži ku cti, že som sa niekoľkokrát skutočne nahlas zasmiala a čítala sa ľahko, ibaže zároveň rozhodne nebola taká vtipná, ako sa snažila byť, dej bol až príliš jednoduchý a postavy sa mi nedostali pod kožu. Pre mňa milá oddychovka, nič viac. 3*.

Knihu Serafína; Skrytá tvár som prvýkrát čítala v roku 2013. Predtým, než sa pustím do pokračovania som teda zúfalo potrebovala re-reading. V podstate sa mi potvrdili dojmy z prvého čítania: kniha má fajn námet, postavy i štýl písania, ale dej sa rozbieha veľmi pomaly a niekto môže mať chuť to s ňou vzdať. V konečnom dôsledku som jej však udelila 4* a som zvedavá na pokračovanie.

Poslednou prečítanou knihou za január sa pre mňa stala horúca novinka Zárezy smrti od Veronicy Roth. Kniha vyvolala väčšinou extrémne nadšené alebo extrémne sklamané reakcie. Už teraz vám môžem prezradiť, že ja patrím do menšej skupinky ľudí s priemerným hodnotením. Prečo odo mňa získala (len? až?) 3,5* sa už čoskoro dozviete v recenzii.

A ako ste nový čitateľský rok začali vy? Budem rada za každý komentár.

8 komentárov:

  1. Pamatuji se, že první díl Serafíny se mi strašně líbil, a naopak, ten druhý mě nesmírně zklamal. Měla to být původně trilogie, ale autorka od toho nakonec upustila a nechala pouze dva díly (asi už ji námět nebavil). Druhý díl působí jako ušitý teplou jehlou a honem, honem to nějak ukončit. Je to škoda, protože první díl měl potenciál :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúúha, tak to radšej nebudem očakávať priveľa.:D

      Odstrániť
  2. Striebornú knihu snov mám rada, lebo Grayson! Ale na tej trojke som sa akosi zasekla pri strane 140. No určite to dočítam, lebo Kerstin píše veľmi pútavo a tie jej hlášky sú nezabudnuteľné. :D
    Serafína ma vôbec nebavila. Z toho som pred sto rokmi prečítala až jednu kapitolu.

    3,5*? To nie je až také hrozné, v poslednej dobe som videla iba negatívne recenzie. Mám dojem, že tie pozitívne sa zjavovali len zo začiatku, keď kniha potrebovala propagáciu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grayson bol super.:) Hádam sa rozbehneš s čítaním.:)
      Fúúha, až tak? :D :D

      Haha, to neviem posúdiť, zase tak veľmi všetky recenzie nesledujem. :D A nie je to hrozné, ale dúfala som, že to bude lepšie, predsa len - Roth napísala novú knihu.:D

      Odstrániť
  3. Serafínu som čítala, aj druhý diel, ktorý však bol, žiaľ, slabší než jednotka, čo ma dosť mrzí. Z trilógie strieborných kníh snov som zatiaľ čítala iba jednotku, takže zvyšné ma ešte iba čakajú, som teda zvedavá ako to bude pokračovať :-)
    Prečítala si toho veľa, ja som zvládla popri skúškovom iba dve knihy, ale vo februári to plánujem dobehnúť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si ma veľmi nepotešila, uvidím, aký dojem urobí dvojka na mňa. :D
      Tak si ešte uži čítanie.:)
      Príjemné dobiehanie.:D Mne pomohli komixy a krátke knihy.:)

      Odstrániť
  4. Jů, ty sis přečetla Nimonu! A dokonce se ti líbila! To mám velkou radost! :D Já bych si tak přála, aby to někdo vydal v překladu, protože to si lidi prostě musí přečíst! :D :)
    Mě strašně baví, jak vy máte Zárezy smrti a my Čáry života. :D Ale paradoxně si pamatuji spíš ten slovenský název - za prvé mi přijde zajímavější a za druhé to Slovart mnohem efektivněji propagoval. :D Každopádně se do té knihy zatím moc nehrnu a jestli si ji někdy přečtu, tak jen proto, abych zjistila, jak se to má s tím rasismem a tak, jak ji z toho obviňují.
    Já jsem v lednu přečetla 25 knih. Je pravda, že z toho velkou část tvoří komiksy a sbírky poezie, ale pořád to je 25 kousků. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja mám radosť.:D Preklad by bol úplne skvelý.:)
      Haha, hej, to fakt vyšlo.:D S rasizmom je to podľa mňa úplne umelo nafúknutá kauza, ľuďom vadí všetko... Ale tak uvidíš sama, ak sa k tomu dostaneš.:)
      Fúúúha. Gratulujem!:D

      Odstrániť