28/02/2017

Knižný súhrn: Február 2017

Vo februári som prečítala...

...9 kníh, z toho 5 v angličtine, 4 v slovenčine, 0 v češtine a 0 v ruštine:

1. Cassandra Clare & Holly Black: Medená rukavica (#2) - sj
2. Rainbow Rowell: Attachments - aj
3. Jennifer Niven: Holding Up the Universe - aj
4. C. D. Bell: Weregirl - aj
5. Kasie West: By Your Side - aj
6. Jay Asher: Thirteen Reasons Why - aj
7. Michail A. Šolochov: Osud človeka - sj
8. J. K. Rowling: Fantastické zvery a ich výskyt (originálny scenár) - sj
9. Rachel Hartman: Serafína; Tiene drakov (#2) - sj


Prvý diel Magistéria si ma získal a považovala som ho za "skvelý štart do sľubnej série". Na moje veľké sklamanie som sa však pri čítaní Medenej rukavice väčšinu času trochu nudila. Postavy sa mi zrazu vôbec nezdali sympatické, dej ma nezaujímal,... Nebola to vyslovene zlá kniha, ale rozhodne ťažko priemerná. 3*.

Rainbow Rowell si ma získala Fangirl, takže som sa do Attachments pustila s nadšením, hoci šlo tentoraz o literatúru pre dospelých. Kniha mi jednoznačne potvrdila, že autorka vie skvele písať - nemohla som sa od nej odtrhnúť. Samotný dej mal však veľmi pomalý priebeh a konečné rozuzlenie bolo trochu unáhlené a pritiahnuté za vlasy. Škoda.

Holding Up the Universe sľubovalo príbeh zo života dvoch zvláštnych osobností a netradičnú lovestory... V podstate tam pokus aj bol, no príbehu sa vo mne nepodarilo vyvolať takmer žiadne "správne" emócie a postavy mi boli pomerne ľahostajné. A to som si autorkinu druhú knihu tak užila! 3*.

Do edície "Keď obľúbený autor trochu sklame..." svojím spôsobom patrí i najnovšia kniha od Kasie West, By Your Side. By Your Side som si nezamilovala ani zďaleka tak veľmi ako P. S. I Like You. Sklamalo ma, aký priestor zaberal (hoci svojský) trojuholník a ako rýchlo sa zrazu všetko vyriešilo... Za to knihe nemôžem uprieť zaujímavý námet (uväznení v knižnici, jeeej!) a hromadu vtipných či zlatých momentov. 4*.

Bonusovým členom klubu sklamaní je druhý diel Serafíny, Tiene drakov. Toto pokračovanie skrátka nevyšlo. Postavy, ktoré boli v prvej knihe najzaujímavejšie, sa tu zrazu nevyskytovali, načrtnutá romantická línia bola odfkláknutá a odsunutá, kniha bola rozťahaná a dej pomalý. Nehovoriac o tom, že sa mi subjektívne nepáčilo, akým smerom sa autorka vybrala - neustále riešila spojenia myslí a vnútorné svetlá namiesto očakávanej vojny drakov a ľudí. Aspoňže sa kniha celkom príjemne čítala a autorka vytvorila prepracovaný svet. 2,5*.

Tento mesiac sa mi nedarilo ani s pre mňa novými autormi. Napríklad - pustila som sa do Weregirl v domnení, že si nostalgicky zaspomínam na prvé YA paranormal romance. Námet bol napokon dokonca lepší, než som čakala, hlavná hrdinka reagovala rozumne... Potenciál, hovorím si. Ibaže v konečnom dôsledku som dostala: (zase raz) pomalý dej, ploché postavy, ktoré si ma nezískali, násilný pokus o romantiku na konci a pomerne o ničom rozuzlenie. Nevyužitý potenciál, hovorím vám.

Thirteen Reasons Why aka Mŕtve dievča neklame. Túto knihu zbožňuje taaak veľa ľudí, že som sa rozhodla prečítať si ju, hoci sa priveľkej dávke depresívnosti zvyknem vyhýbať. (Ehm a hlavne som to sľúbila Naty.) Kniha je veľmi čitateľne napísaná - keď si človek zvykne na mätúce prelínanie obsahu nahrávok s myšlienkami hlavného hrdinu. Taktiež dokáže vyvolať zvedavosť a udržať si pozornosť. Nechcela som sa od nej odlepiť, kým nebudem poznať všetky dôvody hlavnej hrdinky. Napriek tomu mi však čaro tejto knihy uniklo - hrdinke a jej činom som vôbec nerozumela, nedostavili sa žiadne emócie... Pre mňa je kniha niečím, čo som prečítala, uznala za zaujímavé a iné, ale na čo zase rýchlo zabudnem. 3*.

Okrem toho som prečítala Osud človeka od Šolochova. Prekvapivo šlo o rýchle a celkom ľahké čítanie. Páčilo sa mi, že príbeh síce obsahoval kopu tragických udalostí, no nechýbalo ani nejaké to svetielko nádeje.

Budem rada, keď mi v komentároch napíšete, aký bol váš knižný február!

2 komentáre:

  1. Mrzí ma, že väčšina tvojich prečítaných kníh vo februári bolo pre teba sklamaním. :/ So mnou to v poslednom čase, čo sa prečítaných kníh týka ide dolu vodou. Ale zase sa nemôžem sťažovať, pretože všetky knihy, ktoré som zatiaľ od Nového roka prečítala, sa mi veľmi páčili. Takže mojimi prečítanými knihami vo februári boli Sklenený trón, Maliarova dcéra a Polnočná koruna. Sklenený trón bol re-reading,pretože som si chcela prečítať Polnočnú korunu, no zabudla som trochu, o čom Sklenený trón bol. Zabudla som ako skvelo Sarah J Maas píše. Už sa teším na tretí diel. :D A Maliarova dcéra je skvelý historický román. Čo tak pozerám, tak ty veľmi historické romány nečítaš (myslím), no aj tak ti to veľmi odporúčam. :)
    Prajem ti krásny zvyšok dnešného dňa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je asi hlavné, že sa ti páčili.:)

      Sklenený trón je super séria, dúfam, že sa ti budú páčiť aj zvyšné diely.:D

      Historické romány čítam len občas, ale rada. :) Maliarovu dcéru napísala Klassenová, však? Od nej som čítala Slúžku z Fairbourne hall a veľmi sa mi to páčila, takže mám určite zálusk aj na ďalšie jej knihy.:) Vďaka za odporúčanie.

      Ďakujem, tebe tiež. :3

      Odstrániť