19/02/2017

Veronica Roth - Zárezy smrti

Zárezy smrti sú jednou z tých kníh, ktoré sú populárne ešte pred vydaním - veď Veronica Roth po Divergencii napísala niečo ďalšie! Osobne som síce neodpočítavala dni do vydania, ale jednoznačne som bola na jej nový príbeh zvedavá. Pre istotu som sa však snažila vyvarovať akýchkoľvek očakávaní.

Vitajte v galaxii, kde má osud svojich vyvolených a každý obyvateľ má špeciálny dar. Vitajte na planéte, kde proti sebe stoja dva národy.

Cyrin brat stojí na čele bojovného, oficiálne neuznávaného národa a svoju pozíciu si chce udržať za akúkoľvek cenu. Jednou z jeho zbraní je práve Cyra, ktorá má dar bolesti - dokáže ju spôsobovať iným, no zároveň ju sama neustále pociťuje.

Akos pochádza z druhého národa, z národa Thuvhesitov, a pre svoju rodinu by urobil čokoľvek. Keď ho s bratom zajmú vojaci vyslaní Cyrinou rodinou, vďaka svojmu neobyčajnému daru sa dostáva do Cyrinej blízkosti.

Akos a Cyra by mali byť nepriatelia, no majú spoločné viac, než si myslia. A ani jeden z nich nie je spokojný so svojou situáciou... Dokážu sa spojiť a pomôcť si navzájom?

Námet, ktorý si pre svoju novú dilógiu Veronica zvolila, je... fajn. Možno vás neposadí na zadok svojou  úchvatnosťou či originalitou, ale autorke sa podarilo šikovne skombinovať rôzne prvky a trochu ich ozvláštniť. Taktiež dokázala vytvoriť zapamätateľné a pritom jedinečné názvy a informácie dávkovala v správnych množstvách. Od Zárezov smrti rozhodne nečakajte vyslovene technické vesmírne sci-fi. Hoci nechýba ani cesta vesmírom, v centre pozornosti stojí zoznamovanie sa s jednou planétou obývanou dvomi národmi.

Zrejme ste sa v súvislosti s touto knihou stretli s obvineniami, že je nehorázne rasistická - veď menšina má tmavšiu pleť a hrdelný jazyk! Vôbec to však nie je také jednoznačné. Fyzické charakteristiky oboch národov nie sú zďaleka vyhranené a spracovaním príbeh okolo rasizmu ani neprešiel, práve naopak. Autorka sa úspešne vyvarovala čierno-bielosti. Nikto nie je dobrý alebo zlý, pre oba národy je typické niečo správne i nesprávne... To považujem za veľké plus.

Ďalšími plusmi sú jednoznačne príjemný štýl písania a prepracované postavy. Na druhej strane musím sklamane priznať, že si ma dve hlavné postavy, okolo ktorých sa všetko točí, nedokázali tak celkom získať, ich osudy sa ma nijako nedotýkali. Taktiež by som uvítala väčší priestor pre niektoré z vedľajších postáv.

Vo všeobecnosti vo mne kniha nevyvolala poriadne emócie a navyše som mala spočiatku problém sa začítať. Za to viním najmä jej pomalý rozbeh, akcie je na ten počet strán pomerne málo. A nie, nevypĺňa ich ani romantika, ak vám to napadlo. Tá sa v príbehu vyskytuje v menšom množstve a nepresladenej podobe, čo je podľa mňa super... Len keby to autorka celé trochu skrátila.

Nesmiem zabudnúť ani na povinné porovnanie s Divergenciou: áno, Zárezy smrti sú skutočne akési... dospelejšie, vyváženejšie a komplikovanejšie. Zároveň im však chýba tá iskra, ktorú mal prvý diel Divergencie a ten život v postavách, ktoré som si bezvýhradne obľúbila.

Pokiaľ hľadáte dobré YA sci-fi/fantasy, ktoré sa bude príjemne čítať, pokojne dajte Zárezom šancu (bez ohľadu na vaše dojmy z autorkinej prvej trilógie). Pretože sú naozaj dobré. Podľa mňa však nie výborné či výnimočné, preto knihe udeľujem 3,5*.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

10 komentárov:

  1. Na túto knihu som naozaj zvedavá, ale asi ju budem čítať o niekoľko mesiacov neskôr, keď pominie ten prvotný ošiaľ. Po prehnane pozitívnych a nadšených recenziách už prichádzajú aj tie kritickejšie, tak som snáď zvedavá ešte viac. :)
    Inak, veľmi podarená recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zase zvedavá, kam sa pridáš ty.:) Ďakujem.

      Odstrániť
  2. Mne sa zárezy páčili. Nebolo to to najlepšie, čo som kedy čítala, ale podľa mňa po tom ako skončila sériu Divergenciu, toto bolo super. Možno to malo pomalší dej, ale tak, úplne iný svet a tak som to nejako vedela pochopiť, že to nejde tak rýchlo. Ale jasné, nie každému sa to môže páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznávam, že Allegiant som trochu vytesnila z mysle, ale zase - Zárezy som hodnotila v prvom rade samostatne, nie v rámci autorkinej tvorby, hoci pochopiteľne viem porovnať. Myslím, že ešte väčší problém ako pomalý dej bolo pre mňa to, že ma kniha vôbec nedokázala strhnúť. Ale jasné, sto ľudí, sto chutí, u mnohých to zjavne funguje.:)

      Odstrániť
  3. Ó áno, podľa mňa to isté, "vyspelejšie" ale proste radšej by som brala tú chuť a radosť z rozprávania príbeuh, ktorá sršala z prvej Divergencie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že to tak vníma aj niekto ďalší.:D Inak ty si to kedy stihla prečítať?:D A bude aj recenzia?:)

      Odstrániť
    2. Čítala som to pred spaním posledné dva mesiace. S plánom, že pri vydaní bude recenzia. Nedokázala som viac ako kapitolu naraz. Nedokážem ani tú recenziu :D

      Odstrániť
  4. Divergenci jsem necetla, ale mam stejny nazor, jako ty, az na propracovanost postav.

    OdpovedaťOdstrániť