28/07/2017

Erika Johansen - Osud Tearlingu (#3)

Nedávno som vám túto fantasy trilógiu Kráľovná Tearlingu predstavila a teraz by som sa rada vyjadrila k samotnému veľkému finále. Ak ste nečítali prvé dva diely a chcete sa vyhnúť spoilerom, jednoducho preskočte nasledujúci odsek a pokračujte priamo textom recenzie.

Kelsei sa podarilo s krutou Červenou kráľovnou uzavrieť dohodu a získať pre Tearling niekoľko rokov mieru. Musela však kvôli tomu odovzdať svoje zafíry a stať sa väzenkyňou. Našťastie čoskoro zistí, že hoci bez zafírov nemá svoju magickú moc, vidiny z minulosti neprestávajú. Ďalej teda sleduje počiatky Tearlingu a snaží sa nájsť v minulosti potrebné odpovede, zatiaľ čo sa Palcát a spol pokúšajú udržať Tearling pohromade bez panovníčky. No a medzitým sa na obe kráľovstvá rúti neporaziteľné zlo, ktoré Kelsea predtým oslobodila v zúfalej snahe zachrániť Tearling...

Niektoré série sa menia diel od dielu, nie však Kráľovná Tearlingu. Autorka si aj v tretej knihe zachováva svoj veľmi čitateľný štýl a stránky rýchlo ubiehajú. Atmosféra je pochmúrna a temná, opäť nechýba otvorený surový pohľad na krutosť, sex či nadávky v texte. V príbehu síce neskáčeme z jednej akčnej scény zo druhej, no tie, ktoré sa objavia, stoja za to a medzitým čitateľov poháňa vpred zvedavosť.

Zatiaľ čo jednotka a dvojka rozohrali autorkinu veľkú hru a zanechali nás mierne zmätených, Osud Tearlingu spája všetky načrtnuté línie, jednotlivé kúsky skladačky do seba postupne zapadajú a pálčivé otázky sú zodpovedané. Musím oceniť, že sa Erika Johansen dokázala vo svojom rozsiahlom svete a poprepletanej zápletke nezamotať a napísala naozaj premyslený príbeh s rôznorodými prepracovanými postavami.

V trojke sa striedavo rieši momentálna situácia v kráľovstve a minulosť Tearlingu krátko po Prechode. V mnohých knihách podobné odbočky do minulosti slúžia len ako nepotrebná vata, no v tomto prípade majú svoje opodstatnenie. Navyše sú pútavo podané formou osudu obyvateľky raného Tearlingu Katie, ktorá mi bola naozaj sympatická. V prítomnosti sa zase dostávame "pod kožu" Červenej kráľovnej, ktorá našťastie nie je zlá len preto, aby bola zlá, ale má komplexný realistický charakter. Veľmi ma bavilo sledovať jej interakcie s Kelseou.

V Osude Tearlingu som si zároveň viac ako predtým uvedomila, že sa autorka nedrží žiadnej šablóny a kašle na očakávania. Svojsky si namiešala žánre, pre čitateľov si pripravila hneď niekoľko prekvapení, príbeh a postavy napokon hnala iným smerom, ako by sa dalo čakať... Taktiež napríklad postavila lásku na vedľajšiu koľaj: áno, príťažlivosť a vzájomné city sa v knihách riešia, nikdy však nehrajú hlavnú úlohu. Samotná Kelsea nie je žiadna zamilovaná trúba, ale cieľavedomá kráľovná, ktorá stavia svoje povinnosti na prvé miesto a na romantiku nemá čas. Dokonca aj finálne rozuzlenie je tak trochu zvláštne a nie celkom tradičné. I keď som z neho bola prvej chvíli jemne rozčarovaná, čoskoro som si uvedomila, že sa k sérii perfektne hodí a knihy k nemu naozaj smerovali.

Aby som to uviedla na pravú mieru, táto trilógia nie je dokonalá a mám voči nej svoje výhrady. Vadilo mi napríklad, že sa autorka rozhodla z cirkvi vo svojom svete urobiť najväčšie zlo a poskytla pri tom veľmi jednostranný pohľad na vieru. Taktiež sme v prvých dvoch dieloch tápali možno až príliš, niektoré udalosti sa mi nezdali dostatočne uveriteľné a postavy sa mi nikdy celkom nedostali pod kožu. Napriek tomu neľutujem, že som si trilógiu prečítala, pretože si ide svojou cestou, je originálna, dobre vymyslená a ponúka viacero podnetov na zamyslenie. Ak máte radi fantasy, pokojne jej dajte šancu.

Čo sa týka samotného tretieho dielu, jednoznačne si ma získal najviac (zrejme preto, že bol dejovo najnabitejší a všetko začalo dávať zmysel), takže mu dávam 4 hviezdičky. Pokiaľ sa vám aspoň trochu páčili prvé dve knihy, určite to so sériou teraz nevzdávajte a smelo sa pustite do Osudu Tearlingu.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

6 komentárov:

  1. Moc pěkná recenze :) Tato série mě moc neuchvátila, ale protože jsem už přečetla oba díly, jsem zvědavá, jak to dopadne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Ani pre mňa sa nejedná vyslovene o srdcovku, ale čosi na nej je a tento tretí diel sa mi dosť páčil, tak hádam budeš spokojná.:)

      Odstrániť
  2. Jooj už sa jej neviem dočkať :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nemůžu se dočkat, až vyjde i u nás! První dva díly se mi moc líbily a rozhodně mě překvapily, především právě to míchání žánrů, o kterém píšeš.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som bola (milo) prekvapená.:) Tak dúfam, že ťa ani trojka nesklame.:)

      Odstrániť