11/07/2017

Minirecenzie: Zn. Summer lovin’

Tieto prázdniny som sa rozhodla oživiť rubriku s minirecenziami - začneme s trojicou letných oddychoviek plných slnka & lásky. Nech sa páči!

Jenn Bennett: Alex, Approximately

Bailey a Alex sú obaja nadšenci starých filmových klasík, neustále si píšu a delí ich od seba niekoľkohodinový let... Až do chvíle, kedy sa Bailey presťahuje za otcom do mesta, v ktorom Alex býva. Rozhodne sa mu však nič nepovedať (a áno, má prekvapivo akceptovateľné dôvody) a najprv ho vyhľadať  v reálnom živote. Do toho sa pripletie jej letná brigáda v múzeu a vlastne-nie-až-taký-otravný kolega Porter Roth... 

V tejto chvíli si zrejme viete predstaviť, ako príbeh skončí. K tomu ešte treba prirátať niekoľko slabších miest a zopár prehnaných scén. Väčšina knihy je však napriek tomu úplne super – veľmi dobre sa číta, interakcie Portera a Bailey sú na nezaplatenie, smiala som sa, roztápala od roztomilosti... Autorka navyše rieši okrem milostného života aj iné problémy hlavných hrdinov (nezabúda na rodinu a priateľov - hoci všetci vieme, čo-kto je stredobodom), snaží sa vytvoriť trochu napínavejšiu zápletku a do toho na vás z každej stránky dýcha úžasná atmosféra leta v Kalifornii – och, tie pláže, more, surfing! Spočiatku som trochu váhala medzi 3,5* a 4*, ibaže také príjemné, optimistické čítanie sa len tak nevidí (plus mi krásne sadlo do nálady), takže 4*, approximately. Vrelo odporúčam ako letnú oddychovku!


Laura Silverman: Girl Out of Water

Užite si atmosféru slnečnej kalifornskej pláže, oceánu prakticky na zadnom dvore hlavnej hrdinky a surfing... Celú jednu kapitolu, pretože potom musí Anise s otcom odcestovať do Nebrasky a starať sa tam o svojich malých bratrancov a sesternicu, kým sa jej teta zotaví z autonehody. Atmosféra prvej kapitoly a Anisina vízia perfektného posledného leta so všetkými priateľmi pokope stačí na to, aby ste boli nahnevaní spolu s ňou. Našťastie čoskoro vy aj Anise zistíte, že jej bratranci a sesternica sú super... Potom Anise stretne talentovaného skateboardistu Lincolna (ktorý má len jednu ruku) a ten ju čoskoro presvedčí, aby vymenila surf za skateboard.

Hoci love story v knihe zohráva svoju rolu, mám pocit, že oveľa väčší dôraz autorka kladie na iné témy – rodinu, domov, priateľov, udržovanie kontaktu či naopak potrebu odísť... A to je niečo, čo si vždy cením. Rovnako si cením všetky tie surfy a boardy či fakt, že sa Laura Silverman nenechala uniesť a príbeh i vzťahy medzi postavami držala v realistickej rovine. Bohužiaľ, pre mňa sa táto kniha zasekla niekde na polceste - nefunguje ani ako zábavné čítanie vhodné na oddych, ani ako príbeh, ktorý sa vás hlbšie dotkne. Nevytvorila som si väzbu na hlavné postavy, nemala som nutkavú potrebu čítať ďalej, neškerila som sa, neplakala. Skrátka som Girl Out of Water prečítala, uznala, že má kniha potenciál a vôbec nie je zlá, no nič viac. 3*.


Jenna Evans Welch: Love & Gelato

Linu jej umierajúca matka donútila sľúbiť, že po jej smrti pôjde žiť k svojmu otcovi... do Talianska. Lina síce z tejto predstavy nie je nijako extrémne nadšená, ale napokon sa vyberie v ústrety letu vo Florencii s Howardom. Okrem neho ju tu však čaká ešte niečo: matkin denník z obdobia, ktoré kedysi strávila vo Florencii. Bohužiaľ pre Linu, jej matka mala svoje tajomstvá...

Love & Gelato je príbeh plný slnka a Talianska o vyrovnávaní sa so stratou, o rodine, nových priateľstvách. Najviac sa sústreďuje práve na Linino hľadanie pravdy o jej matke. Hoci v knihe nechýba romantická zápletka, nenájdete v nej prebytok prisladkých scén či prehnaných vyznaní. Bohužiaľ, zápletka bola z veľkej časti vytvorená len tým, že niekto niečo mylne usúdil a zobral to ako nevyvrátiteľný fakt. A na to, koľko vzťahov sa vyvinulo či koľko závažných rozhodnutí padlo, ubehol podľa mňa príliš krátky čas. Navyše ma čítanie ktovieako nebavilo a jediná vyvolaná emócia bola chuť na gelato. Vám kniha môže sadnúť, no pre mňa opäť priemer a 3*.


Čítali ste niektorú z kníh, chystáte sa...? Máte nejaké tipy na letné čítanie? Určite sa podeľte v komentároch.

7 komentárov:

  1. To prvé vyzerá parádne :D tuším si to idem prečítať.
    Super tipy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alexovi určite daj šancu, myslím, že by sa ti to mohlo páčiť.:) A je to aj Michelle-approved. :D

      Odstrániť
    2. Rozhodne to stojí za pozornosť, čítalo sa to skvelo :D Celých šesť hodín počas cesty z Nitry do Prahy som sa od toho neodtrhla :D

      Odstrániť
  2. O všech těchto knížkách vím a tak nějak se na ně vlastně i chystám. :D I když největší šanci, že to opravdu přečtu, má Alex, Approximately, to už když jsem posledně přemýšlela nad tím, co číst, měla jsem to na seznamu. :) Takže ráda slyším, že se ti to líbilo! :)
    Letní čtení, hm... Možná se zkus podívat na Wing Jones od Katherine Webber. Není to úplně letní čtení, ale je to fajn contemporary. :)
    Ta Geekerella od Ashley Postan je fajn čtení na léto. :)
    Nebo The Hating Game od Sally Thorne je super! Sice je to ženská literatura, ale upřímně jsem se u toho bavila! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No pre mňa je Alex jednoznačne winner a myslím, že by sa ti to mohlo páčiť, takže do toho.:)
      Ďakujem za tipy, mrknem na to. Nad Geekerella som už uvažovala, ale čítala som Cinder&Ella od Kelly Oram, tak neviem, či by ma ďalšia variácia bavila.:D

      Odstrániť
    2. Hej, já to Cinder&Ella také četla, kvůli čemuž mě teda Geekerella neohromila tolik jako ostatní, ale stále to bylo fajn. :)

      Odstrániť
    3. Takže C&E je lepšie? V čom?:)

      Odstrániť