11/02/2018

S knihami o knihách: YA fantasy & sci-fi

~ alebo knižné odporúčania trochu inak ~

Rýchlym krokom vojdem do poloprázdnej čajovne a zamierim k najvzdialenejšiemu stolu. Moja spoločnosť ma už čaká. Usadím sa na gauč a rýchlo vytiahnem notebook. Nadviažem očný kontakt s mojím prvým hosťom ("Pripravená?" "Pochopiteľne!" zašuštia stránky na odpoveď) a začnem rozhovor.

Zdravím! Teším sa, že si prijala pozvanie do mojej novej rubriky. Na blogu som už o tebe síce písala, ale pre prípad, že ťa niekto nepozná... Môžeš sa nám predstaviť?
Samozrejme. Som štvordielna séria inšpirovaná klasickými rozprávkami a moja autorka sa nevedela rozhodnúť, či chce napísať dystópiu, fantasy, sci-fi alebo romantiku, tak to pre istotu všetko skombinovala a funguje to! A možno to bol zámer, ktovie...

Prikyvujem a nadväzujem ďalšou otázkou: Keby si mala uviesť niekoľko slovných spojení, ktoré ťa vystihujú, aké by to boli?
Partia nepravdepodobných hrdinov. Mesiac verzus Zem. Zlá kráľovná. Láska-humor-akcia.

A prečo by si ľudia mali prečítať práve teba? Povedz nám... Tri dôvody, rozhodnem sa.
Lebo každá z mojich postáv je iná, no zamilujete si ich všetky. Lebo to, čo začalo ako jednoduchý príbeh, sa postupne vyvinie do epického boja o osud celého sveta. Lebo každý diel je lepší a lepší.

Výborne, ďakujem. Chcela by si na záver pridať napríklad tvoj obľúbený fanart? Nech zaujmeme aj našich vizuálne zameraných čitateľov.
Iste, na tumblri je ich hromada!
- zdroj

Ako ste sa zrejme dovtípili, mojím prvým hosťom sa stala výborná séria The Lunar Chronicles aka Měsíční kroniky - pokiaľ sa o nej chcete dozvedieť viac, môžete sa prekliknúť na goodreads alebo si prečítať môj článok.


Rozlúčim sa s mojím prvým hosťom práve vo chvíli, keď príde čašník. Fakt mu to trvalo. Objednám si svoju klasiku - čaj z čerstvej mäty - a kútikom oka sledujem, ako sa na gauči oproti mne usádza hosť číslo dva.

Zdravím, vďaka, že si prijala pozvanie, začínam. Môžeš sa nám najprv predstaviť?
Ahojte, som sci-fi trilógia, ktorá sa odohráva vo vesmíre, a cez osudy viacerých postáv mapujem nelegálny útok skorumpovanej korporácie na jednu planétu a následný boj o život a o spravodlivosť.

Aké slovné spojenia ťa najlepšie vystihujú?
Originálna forma. Neprekonateľní hackeri. Nepresladená romantika. Perfektný humor. Nekonečný vesmír. Kopa mŕtvych. Šialené zvraty. 

Oduševnene prikyvujem. Prečo by si ťa ľudia mali prečítať? Uveď tri dôvody.
Pretože nič podobné ešte nečítali. Pretože si ma tu pozvala ako tvoju obľúbenú sériu a to ešte ani nevyšiel záverečný diel! Pretože čítať ma - to je jedna veľká dychberúca jazda!

Vzhľadom na tvoje úchvatné grafické spracovanie predpokladám, že určite sleduješ výtvory na internete, ktoré sa ťa týkajú... Máš nejaký obľúbený?
- zdroj -

Okej, to je všetko, ešte raz ďakujem, že si prišla!

Mojím druhým hosťom nebol nikto iný ako séria The Illuminae Files - nedávno som dočítala druhý diel a uff, to bolo fakt niečo! Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac, zamierte napríklad na goodreads alebo si prečítajte moju recenziu na jednotku.


...Keď už hovorím o najlepších YA fantasy & sci-fi sériách všetkých čias (aspoň pre mňa), musím ich spomenúť ešte niekoľko. Väčšinu zrejme poznáte a možno ste ich dokonca všetky čítali, no ak sa vám niektoré predsa len doteraz vyhýbali (prípadne vy im), určite vám odporúčam zmeniť to!

Vampire Academy / Upírska akadémia. Lebo je to vtipné, akčné, o láske aj priateľstve a jednoznačne naj upírska séria, akú som kedy čítala.

The Hunger Games / Hry o život. Šokujúce čítanie - nápadom aj zvratmi - a pre mňa najlepšia dystópia.

Graceling Realm / Výnimočná, Ohnivá a Iskrivá. Skvele napísané fantasy, ktoré nenudí, s postavami, ktoré si zamilujete. Ku knihám som sa opakovane vracala.

The Mortal Instruments / Nástroje smrteľníkov. Urban fantasy pre mládež, ktoré strhlo kopu ľudí. V hlavných úlohách opäť banda perfektných postáv, ktorých interakcie sú nadovšetko.

Six of Crows / Vrania šestka. Moja najnovšia láska aka duológia o partii mladých perspektívnych kriminálnikov a zdanlivo neuskutočniteľných úlohách... Vy to ešte nečítate? Shame on you!

Harry Potter. Netvárte sa, že neviete prečo.


Fajn, ste na rade: Aké sú vaše TOP YA fantasy & sci-fi knihy či série? Zhodneme sa v niečom?

Povedala som si, že by sa mi zišlo miesto, kde by som mohla knihy vyslovene odporúčať alebo vám občas pripomenúť moje najväčšie knižné lásky a toto je výsledok. Určite nepôjde o pravidelnú rubriku a forma sa môže článok od článku líšiť. Každopádne, určite mi dajte vedieť, čo na príspevok hovoríte a ak máte nejaké tipy/výhrady/požiadavky, sem s nimi!

13 komentárov:

  1. Páni, prišla si s fakt zaujímavou formou a bavilo ma pri tom druhom prípade hádať, o akú sériu ide (tú prvú som, samozrejme, odhadla už pri prvom bode, haha). Som zvedavá na ďalšie príspevky do tejto rubriky. A hmm, moje obľúbené YA fantasy série? Tak zopár si ich spomenula - HP, VA a Kroniky sú jednoznačne top, hmm, čo ešte? *rýchlo uteká na Goodreads, lebo si na nič nespomína* Oh, Unearthly! A that's it. Hunger Games ma síce bavilo, ale ako obľúbenú sériu by som to neoznačila. Hmm, teraz je už vidieť čierne na bielom, že som veľa tých YA fantasy sérii neprečítala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Keby si tú prvú okamžite neuhádla, tuším by sme spolu skončili! :D
      Unearthly som ani nedočítala, jednotka ma nenadchla, ale spomínam si, že je to tvoja srdcovka.:)
      Tak prečítala si iné veci... Každopádne som presvedčená, že by si mohla dať šancu Six of Crows.:D

      Odstrániť
  2. Juuj tak toto sa mi páči. Skvelý nápad! Spracovala si to úplne super, originálne :)! Iba som začala čítať... Chvíľu som nechápavo premýšľala, no čítala som ďalej, pretože to bolo pútavé, až som nakoniec pochopila a v druhom prípade s radosťou hádala :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Awww, ďakujem pekne, som rada, že sa ti príspevok páčil. :)

      Odstrániť
  3. Ak sa ti zdá, že máš v izbe nejakú podivnú ozvenu, nečuduj sa. To je zvuk môjho potlesku.
    Ale vážne, nepreháňam. Toto je jeden z najoriginálnejších nápadov, na aké som kedy narazila v blogosfére. Je to milé, originálne a navyše aj bezprostredné a vtipné. Dokázala by som to čítať hodiny. Už teraz sa čítam, o čom budeš písať nabudúce. ;)
    Čo sa týka obľúbených sérií, z tých vyššie uvedených rozhodne Mesačné kroniky, to je srdcovka, ktorú asi nič neprekoná. Illuminae Files - to je trilógia, ktorá ma prekvapila a totálne si ma získala. A z tých ostatných... rozhodne Six of Crows, HP a ďalší milión iných, takže o nich hovoriť radšej nebudem, aby som ti to tu zbytočne nespamovala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. *Tam malo byť že sa už teším. Netuším, prečo som tam napísala to, čo som tam napísala. :D

      Odstrániť
    2. Och! To je úplne krásny komentár a jeden z naj komplimentov, aké som kedy dostala, ďakujem pekne. <3 Zlepšila si mi deň. :)
      Vidím, že sa zhodneme.:D Čítala si inak od Marissy už aj niečo ďalšie?

      Odstrániť
    3. Nuž, od Marissy som čítala Heartless a potom ešte ten komiks o Iko a ešte sa chystám na Renegades, len neviem, či počkať na preklad alebo to dať v AJ, ale asi to dám predsa len nakoniec v AJ.

      Odstrániť
    4. Fíha, šikovná.:D Mne ešte stále chýba Heartless, ale váham kvôli tým rôznym ohlasom.:)

      Odstrániť
  4. Super článok! Veľmi originálny nápad. Normálne si ma teraz nalákala na Illuminae. Prečo som to vlastne ešte nečítala? :D Ani neviem. Ale veľmi sa mi páčila tá kniha po grafickej stránke. Videla som pár strán.

    Pokiaľ ide o Výnimočnú... vieš čo? Tá kniha ma skoro vôbec nebavila. Čítala som ju raz, ale došla som len do polovice. O sto rokov neskôr som sa do nej znovu pustila a tentoraz som to dočítala, ale aj tak ma to nebavilo.
    TMI rozhodne patrí aj k mojím TOP YA fantasy knihám a veľmi mi prirástla k srdce séria The Orphan Queen.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne.:)
      Illuminae určite vyskúšaj!
      Ach, škoda. Ja som zase nedočítala The Orphan Queen.:D

      Odstrániť
    2. Nie? Prečo? Mne to prišlo ako Arrow v high fantasy vydaní. :D

      Odstrániť
    3. Pekné prirovnanie.:D Popravde si už nepamätám prečo, tuším ma to nebavilo. :D

      Odstrániť