13/02/2018

Virginia Boecker - Lovkyňa čarodejníc (#1)

Lovkyňa čarodejníc v angličtine vyšla už dávnejšie, no ja som si ju všimla až v slovenskom preklade. Keď som zbežne preletela anotáciu, uvedomila som si, že som dlhšie nečítala klasickú YA paranormálku ani nič zamerané na čarodejnice... A tak som sa rozhodla, že dať knihe šancu.

Elizabeth Greyová je mladá dievčina, a hoci by ste to do nej vôbec nepovedali, prežila fakt drsný výcvik a teraz je z nej jedna z najlepších kráľovských lovkýň čarodejníc. Aspoň kým u nej nenájdu magické bylinky, neobvinia ju z čarodejníctva a neodsúdia na smrť upálením. Karma?

Elizabeth síce vo väzení dúfa, že ju zachráni jej najlepší priateľ, no márne. Za to sa v cele na poslednú chvíľu objaví najmocnejší čarodejník Anglicka, Nicholas Perevil, a prisľúbi jej ochranu výmenou za to, že mu pomôže zlomiť kliatbu...

Tento príbeh má jednoznačne potenciál. Dej sa odohráva v alternatívnej verzii dávneho Anglicka, kde koruna rieši zákony namierené proti mágii, na hraniciach horia skutoční čarodejníci a krajinou sa potulujú nemŕtvi i duchovia. A do toho sa najnebezpečnejšia lovkyňa čarodejníc musí spojiť s najnebezpečnejším čarodejníkom... Cítite to narastajúce nadšenie? Nuž, radšej to s ním nepreháňajte.

Napriek sľubnému konceptu a akčnému začiatku som rýchlo zistila, že spracovanie v tomto prípade pokrivkáva za námetom. Z autorkinho štýlu písania je cítiť začiatočnícku neistotu. Názory hlavnej hrdinky sú akési nestále a keď konečne dôjde na akciu a napäté situácie, všetko sa vyrieši akosi prirýchlo. Navyše vo mne kniha nedokázala vyvolať žiadne emócie. Ani súcit s hlavnou hrdinkou.

Ach, Elizabeth. Bohužiaľ musím skonštatovať, že ide o veľmi nepresvedčivú protagonistku. Neverila som jej, že je naozaj super drsnou lovkyňou čarodejníc (nepresvedčili ma ani chvíle, keď to dokazovala v boji) a miestami som mala pocit, akoby nič necítila... Za to zaujímavých a rôznorodých vedľajších postáv sa v knihe objaví hneď niekoľko. Kiežby dostali viac priestoru.

Čo sa týka povinnej romantickej línie, chcem pochváliť dve veci. Prvou je, že som čakala pár Elizabeth-Nicholas a bola som úplne mimo (lebo on je vlastne starý, eh). Druhou je, že romantika nebola prehnaná či presladená. Nanešťastie, keďže som si nevytvorila silné väzby k postavám, ani tento aspekt pre mňa knihu obzvlášť nepozdvihol.

Lovkyňa čarodejníc nie je vyslovene zlá kniha. Ako som už napísala, má potenciál, lepšie miesta a nie je zbytočne dlhá... Ibaže jej potenciál je premárnený a náročnejších čitateľov na zadok určite neposadí. Odporúčam ju buď tým, ktorí hľadajú fajn oddychovku (ktovie, možno si zamilujete práve túto sériu), alebo tým, ktorí ešte stále frčia na vlne klasických YA paranormáliek a teraz si hľadajú ďalšiu obeť. Za mňa 3 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk

4 komentáre:

  1. Nemám rada, keď vo mne knihy nevyvolajú žiadne emócie. Však to potom ani nemám motiváciu v čítaní pokračovať.
    Je to hádam ešte horšie, ako keby tam bola postava, ktorá ma neskutočne štve. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, takže tvoje teória je lepšie negatívne emócie ako žiadne? :D Čosi na tom bude.

      Odstrániť
  2. Hmmm ta kniha mě zaujala alternativní Anglií :-D Ale trochu mě děsí ta "nic moc" hlavní postava...:-/ Ale něčim mě ta kniha děsně přitahuje...:-D Sakra, dilema...:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ak ťa láka, vyskúšaj, aspoň budeš mať jasnú odpoveď. :D

      Odstrániť