06/02/2018

Zo života knihomoľky: Potulky Prahou & návšteva PragoFFestu 2018

Ako lepšie využiť voľno medzi semestrami než výletom za kamarátkou, ktorú ste nevideli takmer pol roka? Obzvlášť, keď ho môžete spojiť s PragoFFestom (aka veľkým festivalom popkultúry pre hráčov, fanúšikov & geekov).

- z bux.sk -
Keďže mi cesta do Prahy trvá päť hodín, moje dobrodružstvo sa začalo nekonečným sedením na zadku v Regiojete a knihami. Najprv som prečítala Rowlingovej motivačný prejav v knižnej podobe aka jednohubku Skvelý život. (O knihe ešte len budem písať, no už dopredu hovorím, že má vysokú koncentráciu hodnotných citátov.) Potom som konečne rozčítala pokračovanie Illuminae, Gemina, a hoci som mala trochu problém začítať sa, napokon sa z neho vykľula jedna z najlepších kníh, ktoré som čítala. Just saying.

Do Prahy som dorazila iba s 15-minútovým meškaním (yay), na stanici ma už čakala Michelle (ktorá mi spolu s jej sestrou robila tento víkend spoločnosť) a vyrazili sme... Akurát tak do obchoďáku. :D Za to v piatok sme sa napriek nepriaznivému počasiu vybrali do ulíc. Keďže povinnú trasu Karlov most-Pražský hrad som už mala za sebou, tentoraz sme sa prechádzali po Vyšehrade, kde sme si užili krásne výhľady, a potom ma Chelle vzala do Mestskej knižnice. Okrem veľkého "komínu" z kníh so zrkadlami (čo je fakt super optická ilúzia a odteraz jedna z mojich najobľúbenejších turistických atrakcií) v nej nájdete napríklad... Automat na štuple do uší. Praktické, nie?



Sobota patrila samotného PragoFFestu. Deň sme začali ako zvyčajne epizódami TBBT v rámci Vstáváme s The Big Bang Theory II a potom sme vyrazili na prednášku Co Rowlingová nedomyslela - polemizace. Neviem, či ma niekedy prestane udivovať, s akým zápalom dokážu ľudia diskutovať o HP a aké detaily si pamätajú a len tak mimochodom ich sypú z rukáva... Každopádne to bola veľmi zaujímavá hodinka a vydarený štart do prednáškového dňa.

Medzičasom bol čas na obed, takže sme vyrazili do neďalekej pizzerky. Po návrate sme obzerali stánky a ja som si kúpila perfektný sherlockovský odznak. Niežeby som nemala chuť kúpiť si k tomu ďalších päť a ešte asi tak desať tričiek, náramkov, príveskov a nejakú kľúčenku... Takéto akcie sú absolútny raj, čo sa týka rôznych fanúšikovských predmetov a doplnkov, takže tip pre vás: vyzbrojte sa buď veľkou odolnosťou alebo tučnou peňaženkou.


K takýmto podujatiam neodmysliteľne patrí aj herňa. My sme neboli prehnane dobrodružné a skončili sme len pri stolovej hre, v rámci ktorej sme si dávali bizarné otázky na spôsob "čoho by si sa radšej vzdala" a "čo je horšie". Bola to fakt sranda.

O tretej sme vyrazili na ďalšiu prednášku - Příběhy kyberzločinu 2017. Tá bola podľa očakávania zaujímavá, poučná, chvíľami zábavná a hlavne tak trochu dosť... znepokojivá. 

Nasledoval kvíz Poznáte čarodějnice a čaroděje? Michelle so sestrou suverénne získali prvé dve priečky, no v mojom prípade znie správna odpoveď "určite nie". Niektoré seriály/filmy som vôbec nepoznala, pri ďalších som si nevedela vybaviť meno postavy a ďalších cca desať otázok šlo mimo mňa, lebo som sa nenarodila o desať rokov skôr. Vlastne mi chvíľami bolo dosť nepríjemne, keďže zaznela kopa vecí ako "aaah, no toto sú body zdarma" či "toto videl každý", pričom ja som vôbec netušila, čo je to za rozprávku z roku päť. Na druhej strane som zažila malý moment zadosťučinenia, keď sa na obrazovke zjavila fotka Magnusa Banea z Shadowhunters a ľudia začali frflať, že čo to má byť, zatiaľ čo mne hlavou bežalo "HA, niečo natočené po roku 2016, to je zrada, huh?" :D Napriek tomu, že to so mnou vyzeralo biedne (získala som 30 bodov z 80), neodišla som naprázdno - kvíz mal totiž viac cien než účastníkov.

Po kvíze som sa od dievčat odpojila a šla si vypočuť Vznik Marvelu podle Stana Leeho. Komixov som síce prečítala iba pár, no to nič nemení na tom, že ma zaujíma, "ako to vlastne bolo pôvodne" a táto prednáška mi poskytla všetky potrebné odpovede a ešte čosi navyše. Vedeli ste napríklad, že Hulk mal byť pôvodne sivý alebo že Daredevil bol na začiatku vtipný hláškar? Nemáte za čo.

Ďalej bola na programe beseda s dvomi českými autormi (Jan Kotouč & Zuzana Strachotová) s názvom Jak si má autor nechat poradit. Okrem samotnej témy (teda zháňania informácií a konzultácií s odborníkmi) sa riešili aj iné veci súvisiace s písaním či vydávaním kníh. Navyše autori vytvorili super atmosféru a dokázali si udržať moju pozornosť napriek tomu, že mi začínalo škvŕkať v žalúdku.

Neprekvapivo sa našou ďalšou zastávkou stalo práve občerstvenie, kde sme si na večeru ulovili toasty. Tip pre potenciálnych návštevníkov: stoja za to, aby ste si na ne vystáli rad.

O ôsmej sme si vypočuli rôzne zaujímavosti o potkanoch & netopieroch (so zameraním na nerealistické hlúposti obľúbené vo filmových či napríklad komiksových zobrazeniach) v rámci prednášky Ošklivá zvířátka. Bola tiež skvelá - tušili ste, aké sú netopierie bábätká roztomilé? Awwww.

Ako poslednú som navštívila prednášku (P)otraviny a jak je poznat, na ktorej sa nám absolventka chemického potravinárstva (či také dačo) snažila vyvrátiť niekoľko populárnych mýtov. Opäť veľmi zaujímavé, akurát sa mi už chcelo spaaaaať. Našťastie sme potom šli na autobus a o polnoci sa mi aj podarilo dostať do postele... Zhruba na päť hodín. Skoro ráno v nedeľu mi totiž odchádzal regiojet a ja som svoj predĺžený víkend ukončila tak, ako som ho začala - čítaním.

Za jediné mínus PragoFFestu (aj Festivalu fantazie a zrejme všetkých takýchto conov) považujem, že so vstupenkami nepredávajú aj časovrat. Takto sa človek musí s ťažkosťami rozhodovať, ktorej prednáške dať prednosť, a to už ani nehovorím o všetkom skvelom sprievodnom programe, ktorý sme nestihli využiť! Takže, ak ste fanúšikom čohokoľvek - alebo ak ste niekedy premýšľali, či sa podobnej akcie zúčastniť -, mám pre vás posledný tip: choďte do toho. Tohtoročný PragoFFest bol mojím tretím conom a už teraz sa nemôžem dočkať ďalších. Najbližšie si napríklad brúsim zuby na SlavCon, čo je pre zmenu slovenská akcia v menšom meradle, ktorá sa koná v Bratislave. Vidíme sa?

Máte nejaké obľúbené miesta v Prahe, ktoré stoja za návštevu? Zúčastňujete sa podobných akcií (resp. samotného PragoFFestu), prípadne plánujete? Budem rada, keď sa podelíte o vaše dojmy/zážitky/čokoľvek v komentároch.

2 komentáre:

  1. Aj ja som rada, že som ťa mohla u nás privítať a vziať so sebou na Pragoffest a dúfam, že si to ešte veľakrát zopakujeme (aj bez toho Pragoffestu, veď moja spoločnosť ti MUSÍ bohato stačiť).

    Tvoja absolútna neznalosť čarodejníkov a čarodejníc ma úplne pohoršila a súhlasím s ostatnými tam prítomnými - mala by si sa dozvdelať :D :D Inak nezvažuješ skutočnosť, že by si si pozrela TBBT aj inde ako na FF? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tomu ver, že zopakujeme, ešte ma budeš vyhadzovať. :D

      Haha. :D No iste, vykašlem sa na všetky seriály, ktoré ma bavia a začnem sledovať pochybné staré rozprávky because science... :D :D

      Ja som úplne prvú epku TBBT aj videla mnimo FF a práveže sa mi nepáčila, takže... Neviem? Čo ak je to čaro FF, ktoré všetko zlepšuje? :D Ale nikdy nehovor nikdy.:D

      Odstrániť