27/06/2018

Holly Bourne - Fakt láska bolí? Brutálne! (#2)

V recenzii na prvú časť som vás informovala, že je Holly Bourne môj nový idol, lebo sa jej podarilo napísať perfektnú knihu pre všetky tínedžerky. Ona však nenapísala len jednu knihu, ale celú sériu... Takže je čas položiť si dôležitú otázku: stojí pokračovanie za to? Ach, dúfam, že ste sa nad tým naozaj nepozastavili, jasné, že stojí!

"Druhý diel série Klub okašlaných báb. Založili ho tri kamošky – Amber, Evie a Lottie – baby čeliace životným prekážkam tínedžeriek pomocou priateľstva, feminizmu a syrových chrumiek."

Táto kniha  je o Amber, vysokej neistej dievčine s talentom na kreslenie a rodinnými problémami. Doma má otca, ktorý vždy drží stranu svojej novej manželke a protivného nevlastného brata. Preto s nadšením (a opicou) nasadne na lietadlo a vyberie sa pomáhať matke do letného tábora v Amerike... Matke, ktorá sa na ňu vykašľala a ktorú nevidela už asi dva roky. Čerešničkou na torte Amberinho trápenia je dokonalý kráľ plesu Kyle, do ktorého sa je ťažké nezaľúbiť napriek všetkej logike, ktorá jej vraví, že to nemôže dobre dopadnúť.

"Napriek tomu, že má vždy poruke rady svojich najlepších kamošiek, musí si priznať pravdu: láska fakt bolí. Brutálne!"

V recenzii na prvý diel som spomínala, že Holly Bourne píše nielen prudko čitateľne, ale tiež rozpoznateľne. To platí i o druhej knihe. Tentoraz sa ocitáme v hlave Amber a rozdiel je citeľný - inak vníma svet, inak uvažuje a každá kapitola je doplnená jej zoznamom toho, čo je "vopred prehrané". Autorke sa zase raz podarilo napísať veľmi realistické mladé dievča, s ktorým sa nemusíte vo všetkom stotožniť, ale musíte ho pochopiť a obľúbiť si.

Na rozdiel od Evie Amber netrpí žiadnou chorobou, "len" nešťastným detstvom, narušenými vzťahmi a zúfalou túžbou po láske. Jej pokusy zblížiť sa s matkou a celková frustrácia vytvorili na stránkach knihy dosť ťaživú, smutnú atmosféru. Našťastie ju zmierňovali a rozbíjali Amberine zábavné zážitky z tábora, v ktorom vypomáhala, a, samozrejme, scénky s Kylom. Ani tu sa však netreba obávať, že by sa autorka nechala uniesť, prehnala ich vzťah a nechala pravú lásku zachrániť deň. Práveže ide o jeden z mála prípadov, kedy autorka naozaj vzala do úvahy, ako krátko sa hrdinovia poznajú, a vytvorila medzi nimi uveriteľný adekvátny vzťah.

Okrem toho, že sa Amber stretáva s novými ľuďmi v tábore a lepšie spoznávame jej rodinu, na scéne sa zjavia tiež jej kamošky Evie a Lottie. Amber si s nimi totiž usilovne vymieňa e-maily alebo volá na skype. Ich priateľstvo či diskusie o takom tom správnom feminizme teda vôbec neustupujú do úzadia, za čo som vďačná, keďže ide o moju obľúbenú súčasť týchto kníh. Na druhej strane však nie je nutné poznať udalosti z Eviinej knihy, aby ste si prečítali tú Amberinu, bez problémov sa chytíte.

Táto kniha skrátka ponúka všetko to, pre čo som si zamilovala jednotku: ideálny pomer vážnych tém a humoru, komplexné postavy, feminizmus poňatý zo správneho konca, realistickosť, pre mňa neočakávaný vývoj udalostí v závere (v dobrom). Napriek tomu sa mi niekoľko pasáží zdalo zbytočne natiahnutých a dvojka v porovnaní s jednotkou tak trefne nezachytáva život mládeže. Z toho dôvodu sa mi páčila o kúsoček menej a udeľujem jej 4,5*. 


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka a úryvky z anotácie z slovart.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára