27/06/2018

Holly Bourne - Si ty normálna?! (#1)

Si ty normálna?! je prvou knihou z trilógie Klub okašlaných báb od Holly Bourne. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o ďalšie vtipno-šibnuté dievčenské romániky, v ktorých si tri kamarátky nájdu svojich princov na bielom koni, ALE VÔBEC TO TAK NIE JE. Opakujem, vôbec to tak nie je. Na to sú postavy aj príbehy jednoducho príliš realistické...

Hlavnou hrdinkou prvej časti je Evie. Evie trpí obsedantno-kompulzívnou poruchou a po katastrofálnom období sa konečne cíti lepšie. Dokonca natoľko, že môže nastúpiť na novú školu a byť úplne normálna, hurá! Chodí z jednej párty na druhú, nájde si nové kamarátky Amber a Lottie a nikto ani netuší, aká je vlastne šibnutá. K dokonalosti jej chýba už len frajer. OCD však nie je niečo, z čoho sa môžete skrátka vyliečiť a problémy so vzťahmi na duševnej pohode ešte nikomu nepridali. Nehovoriac o tom, čo všetko Evie dusí v sebe, len aby bola konečne normálna... Hotová časovaná bomba.

Jednou z prvých vecí, ktorou kniha upúta je fakt, že autorka píše čitateľne a navyše rozpoznateľne. Príbeh je písaný v prvej osobe a Evie ho rozpráva retrospektívne. Občas sa vracia k udalostiam, ktoré sa odohrali pred začiatkom rozprávania, prípadne robí rôzne odbočky a nechýbajú ani jej komentáre k udalostiam. Okrem hromady úžasného jednoliateho textu príbeh dopĺňajú úryvky z Eviinho liečebného denníka. Jej vtieravé aj logické myšlienky sú graficky oddelené. Toto všetko napomáha tomu, aby sa čitatelia dokázali skutočne ocitnúť v  hrdinkinej hlave, pochopiť ju a obľúbiť si ju. Na mňa to rozhodne fungovalo.

Ako som už spomenula, Evie má OCD a to nie je v žiadnom prípade brané na ľahkú váhu, ide o významnú súčasť príbehu. Okrem toho, že autorka zachytáva, ako to asi vyzerá v mysli človeka, ktorý touto chorobou trpí, nezabúda riešiť dopad na najbližšiu rodinu či reakcie vonkajšieho sveta.

Dobré a neidealizované zobrazenie psychických chorôb je v young adult síce stále pomerne vzácne, no nedonúti vás prekvapene vykrikovať "aha, jednorožec". Za to neidealizované zobrazenie psychických chorôb a neidealizované zobrazenie dnešnej mládeže a feminizmus v tom najlepšom slova zmysle? Aha, jednorožec!

Evie sa totiž stretáva s najrôznejšími typmi ľudí, nechýba alkohol, tráva ani sklamania z jej stretov s tými horšími typmi chalanov. V tejto knihe skrátka "zlí chlapci" nečakajú na dobré dievča, aby ich zmenilo k lepšiemu. Samotná a Evie a jej kamarátky, Amber a Lottie, tak úplne nezapadajú. Bojujú s nepochopením aj samy so sebou, cítia sa neisto a nespokojne. Neverím, že by sa našlo dievča, ktoré sa aspoň s jednou z nich v nejakom bode nestotožní.

V dnešnej dobe už asi neexistuje dobrá myšlienka, ktorú by nepokazila určitá skupina ľudí. Možno sa preto podvedome naježíte pri slove feminizmus. Holly Bourne však v tejto knihe nenásilne podporuje a vyzdvihuje skutočný feminizmus ako rovnoprávnosť.

Si ty normálna?! sa ale nehrá na ťažko intelektuálne čítanie, čo nikoho nebaví, kdeže. Všetky dôležité témy a odkazy sú na pozadí svižného príbehu plného prekvapujúcich aj vtipných situácií a Eviin rozprávačský štýl zaisťuje, že ide o pomerne oddychové čítanie.

Jednoducho povedané, Holly Bourne je môj nový idol, pretože mám rada jednorožce napísala ideálny príbeh zo života, ktorý si podľa mňa všetky tínedžerky musia prečítať a všetci ostatní by mali tiež. Päť hviezdičiek.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára