28/06/2018

T. Oldham Ashcraft, S. McGearhart - Kým prišla búrka

Možno ste počuli o filmovej novinke Adrift v hlavných úlohách so Shailene Woodley a Samom Claflinom, ktorá čoskoro dorazí do našich kín. Ale viete, že je príbeh založený na skutočných udalostiach? Nuž, ak vás zaujíma ich neprikrášlená verzia, určite siahnite po tejto knihe.

"Je to nezabudnuteľný príbeh o láske, strate a prežití na rozbúrenom mori a o tom, že ani v tých najtemnejších chvíľach nie sme sami."

Tami Oldhamová a jej snúbenec Richard Sharp boli šťastný párik, ktorý vyrazil na jachte z Tahiti až do Ameriky. Uprostred plavby ich však zasiahol ničivý hurikán. Zatiaľ čo Richard sa pripútal a ostal na palube, Tami poslal do podpalubia. Posledné, čo počula, bol jeho výkrik.

Keď sa neskôr Tami prebrala a vyšla na palubu, Richard bol nenávratne preč a o prežitie bojovala sama. Napokon sa jej podarilo zázračne doplávať na pevninu, no hoci prežila, ešte sa musela naučiť, ako znova žiť.

Kým prišla búrka je pomerne tenká kniha a navyše je napísaná príjemným, jednoduchým štýlom, takže som ju prečítala doslova za jeden deň. No nenechajte sa zmiasť, ponúka toho viac, ako by sa mohlo zdať.

Nesledujeme napríklad len samotnú veľkú katastrofu a Tamin zápas o prežitie, ale tiež to, čo mu predchádzalo. V krátkosti sa zoznámime s Taminým mladším ja, zistíme, čo ju priviedlo na more aj to, ako sa spoznala s Richardom. Nechýbajú očarujúce opisy ich zážitkov zo spoločných plavieb i rôznych exotických zastávok. Sama by som sa síce v živote takto niekam nevyplavila, ale keď vám o tom všetkom Tami rozpráva, jednoducho musíte chápať, čo ju k tomuto netypickému spôsobu života priťahuje.

Opis samotného boja o život nie je zbytočne prikrášlený, no netreba sa báť citového vydierania. Autorky nezanedbali ani akúsi "duchovnú" stránku, teda Tamino psychické rozpoloženie, ani tú technickú. Tým myslím napríklad opis rôznych zásahov a opráv zničenej lode po strete s hurikánom či navigáciu. V týchto pasážach sa vyskytuje veľké množstvo odborných termínov, s ktorými som sa popravde doteraz nikdy nestretla, ale na konci knihy sa našťastie nachádza slovník, takže sa môžete zároveň trošku vzdelať.

Rozprávanie nekončí Taminým stretom s pevninou. Nie, pokračuje ďalej a ukazuje nám reakcie druhých ľudí aj Taminu snahu vyrovnať sa so všetkým, čo prežila. To je podľa mňa pri takomto druhu príbehu naozaj dôležité a posilňuje to posolstvo nádeje, ktoré táto kniha ponúka.

Predtým, než sa pustíte do čítania, si treba uvedomiť, že Kým prišla búrka nie je dobrodružný román. Je to autobiografia. Má len taký dej, ako má život, jednu hlavnú postavu a koniec poznáte dopredu. Zároveň je však príbeh pravdivý a kniha pôsobivo zobrazuje krásy i nebezpečenstvá oceánu a života, ktorý Tami vedie. Navyše nás povzbudzuje, aby sme sa nevzdávali a podnecuje k premýšľaniu. Bez prečítania sa síce zaobídete, no ja neľutujem, že som knihe dala šancu.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka a úryvok z anotácie z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára