29/07/2018

Harry Potter TAG s Michelle

Už dlhšie som plánovala vyplniť nejaký tag a keď som blogu Čítam, teda som narazila na tento s tematikou Harryho Pottera, bolo rozhodnuté. Dokonca som si prizvala posilu - Michelle. Michelle je jednou z mojich obľúbených blogeriek (ehm, prečítala by som si od nej aj nákupný zoznam), preto sa veľmi teším, že toto nie je náš posledný spoločný článok (a vlastne ani prvý).

A ja som Neliss nesmierne vďačná, že ma znovu oslovila (a všetko našla a prichystala). Lebo moja relevancia v internetovom svete spočíva výhradne v tom, že o mne hovoria ostatní, heh.

(c) Michelle

1. V akej fakulte si?
Považujem sa za slizolinskú Bystrohlavčanku, no keďže modrá farba je moja obľúbená, zvyčajne uvádzam Bystrohlav.

Podľa väčšiny testov (tzn. všetkých), ktoré som si robila, by som patrila do Bystrohlavu, ale v jednom som mala vysokú hodnotu aj pri Slizoline. Vždy som však preferovala červenú farbu, takže som si aj tak kúpila chrabromilskú kravatu. Rebelka. #Always


2. Aká je tvoja obľúbené kniha?
Harryho vždy čítam celého a rýchlo za sebou (to je niečo, čo sa mne nikdy nepodarilo), preto sa mi dojmy zlievajú a tým celým chcem povedať, že netuším.

Myslím, že vo mne najlepší dojem zanechal Väzeň z Azkabanu (bola som ním tak trošilinku posadnutá – dokonca som si jednu scénu nakreslila ako veľmi trápny a detinský „komiks“). Fíha, tak ten by som si pozrela. Snívaj ďalej. :P


3. Obľúbený film?
Neopakovateľné čaro má pre mňa rozprávková jednotka a potom asi trojka a päťka. #MaraudersForever

Rovnako ako pri knihe to zrejme bude trojka. Štýlovo síce najmenej zapadá do celej série a je trochu šibnutejšia (dobre, dosť šibnutá v porovnaní s ktoroukoľvek časťou). No napriek tomu dokázal Alfonso Cuarón urobiť ten záver pekne emotívny a zapamätateľný. Srdcovkou pre mňa zostáva aj Kameň mudrcov, keďže ten to celé odštartoval, a nikdy nezabudnem na deň, kedy sme ho ako prikovaní k pohovke sledovali po prvýkrát, netušiac, že ovládne našu budúcnosť. Trochu ironicky, vzhľadom na moju odpoveď na nasledujúcu otázku, mám rada aj posledný diel.


4. Najmenej obľúbená kniha?
Takisto ako pri tej obľúbenej, ani v tomto prípade neviem odpovedať. Tuším to chce ďalší re-reading. To si neustále hovorím aj ja, ale za posledných desať rokov sa mi to ešte nepodarilo.

Ako som už naznačila, bude to posledný diel. Možno to nie je fér, pretože som ho čítala iba raz, ale spomínam si, že vo mne nezanechal dobrý dojem. Neuspokojivé vyvrcholenie, ktoré zahŕňalo priveľa komplikovaného vysvetľovania – vo filme to bolo aspoň trochu akčnejšie, aj keď nevravím, že by ten záver bol až o toľko uspokojivejší.


5. Najmenej obľúbený film?
Úplne posledný, možno posledné dva (aké šokujúce, že máme celkom odlišné dojmy). Nesplnili moje očakávania o epickom finále, postavy sa správali čudne, Voldyho koniec nebol práve epický... Rozhodne som nemala chuť pozrieť si ich znovu.

Na rozdiel od Neliss pre mňa v tejto filmovej sérii neexistuje žiadny diel, pri ktorom by som si povedala, že ho nechcem vidieť znovu. Keď si dávame filmový maratón (presne za týmto účelom som si kúpila všetky DVD v krásnej edícii… na ktorú mi teraz doma sadá prach), pozeráme to od začiatku do konca, žiadne pretáčanie, žiadne preskakovanie (obdivuhodné). Marí sa mi však, že najviac sklamaná som bola z piatej časti. Možno to nie je stopercentná pravda, ale zdalo sa mi, že v tom bolo oproti knihe priveľa zmien a (hoci to chápem, vzhľadom na rozsah knihy), vynechali z toho viaceré moje obľúbené scény.


6. Najobľúbenejšia postava?
Moje srdce kričí Sirius Black a James Potter, ale za to môžu zrejme fanfiction, ktoré som prečítala, samotná Rowlingová im zase taký priestor nedala. Takže oficiálne Fred a George.

Mohla by som povedať Snape, lebo je to taký dokonale zmučený anti-hrdina, či Draco, lebo je komplexný a nepochopený, alebo Hermiona, pretože je to dievčenská ikona v literatúre, ale… Naaaaah, ja mám najradšej Harryho. Vlastne ma to vôbec neprekvapuje.


7. Najobľúbenejší citát?
Tento citát vo mne nerezonoval pri čítaní či sledovaní, ale nedávno som si naň v istej súvislosti spomenula a... Moja voľba je jednoznačná: "Samozrejme že sa to odohráva v tvojej hlave, Harry, ale prečo preboha by to nemohlo znamenať, že je to skutočné?"

Spomínam si len na dva citáty z celej série (knižnej, z filmov si pamätám 150-násobne viac a medzi moje obľúbené hlášky patrí Dracovo: „Ty vieš čítať?“). Prvý, ktorý zároveň často citujem, je: „Ako povedal Hagrid: Čo má prísť príde, a keď to príde, budeme si s tým musieť dať rady.“ A potom druhý je od Freda alebo Georga z prvej časti: „Neplač, Ginny, pošleme ti z Rokfortu hajzlovú dosku.“ :D (Negarantujem, že som to odcitovala správne, nemám po ruke knihy, aby som si to overila.)


8. Neviditeľný plášť, nepremožiteľný bazový prútik alebo kameň vzkriesenia?
Určite neviditeľný plášť. Môcť sa pohybovať po okolí pokojne aj vo vreci bez toho, aby ma niekto videl – to je splnený sen!

Všetci vieme, že jedinou správnou odpoveďou je neviditeľný plášť, pretože tie zvyšné dve z vás podľa kánonu robia idiota. :D


9. Na akej pozícii by si hral/a v metlobale?
Hm, nehrala? Okej, okej. V loptových tímových športoch vynikám maximálne schopnosťou vyhýbať sa lopte, čo by sa pri dorážačkách mohlo zísť, ibaže popritom nestíham hrať, takže... Dajme tomu, že najmenej škody by som napáchala ako stíhačka.

Mňa by nevzali ani ako roztlieskavačku.


10. Čo ti vadilo na filme, lebo to bolo iné ako v knihe?
Priznám sa, že si vôbec nevediem zoznam odlišností medzi knihami a filmami, ani netrávim čas analýzou jedného či druhého, takže mi vôbec nič nenapadá... Michelle? Pomoc?

Fuuuuuh, myslím, že v každom filme by sa dala vypichnúť scéna, ktorá bola iná ako v knihe alebo ktorá v ňom chýbala a vadilo mi to. Ale jednu vec vypichnúť môžem, hoci tá myšlienka nepochádza z mojej hlavy, iba som o nej viackrát čítala/počula – súhlasím s názorom, že filmy urobili z Rona komickú postavu. Áno, vždy bol trochu ľavý a aj v knihe mal vtipné momenty na uvoľnenie situácie, ale neboli to jeho jediné vlastnosti. Náramne to dokazuje scéna vo Väzňovi z Azkabanu, kde doslova vzali Ronove slová o tom, ako bude musieť Sirius zabiť ich všetkých, ak sa chce dostať k Harrymu, čo dosť výrazne ukazovalo, že to nie je len neschopný a zbabelý pako, a vložili ich do úst Hermione. Asi pre nich bolo dôležitejšie ukázať silnú ženskú hrdinku ako dobrého priateľa, ktorý je ochotný riskovať život kvôli niekomu, na kom mu záleží. Oh, a možno ešte špeciálne vypichnem to, že z posledného filmu vystrihli scénu medzi Harrym a Dudleym #IdontThinkYouAreAWasteOfSpace.


11. Aký bol tvoj obľúbený predmet?
Nuž, určite nie elixíry, neznášam učiteľov ako Snape. Zrejme transfigurácia. Áno, to znie sľubne.

Ak by som bola mukel, ktorý sa dostal do čarodejníckeho sveta, zrejme by som sa cítila ako Hermiona a chcela si vyskúšať úúúúúplne všetko. Potom by som sa psychicky zrútila, pretože nie som ako Hermiona. V tomto prípade si neviem tak úplne vybrať.


12. Akú podobu by mal tvoj prízrak?
Netuším, ako presne prízrak funguje – vzal by na seba podobu nejakého hmyzu, pred ktorým som schopná piskľavo utekať, ak sa nečakane objaví v mojej blízkosti, alebo by siahol po niečom hlbšom, napríklad môj abnormálny strach z bolesti, ktorý mi bráni robiť hlúposti, alebo veľmi pochopiteľný (predpokladám) strach zo straty niekoho blízkeho?

Ja dúfam, že by to nebolo nič priveľmi osobné, len desivá zubárska vŕtačka a/alebo mraky agresívneho hmyzu bažiaceho po mojej krvi. Haha, tá vŕtačka znie ako veľmi reálna nočná mora.


13. Aké povolanie by si mal/a v čarodejníckom svete?
Predpokladám, že aj čarodejníkom sa zídu prekladatelia a tlmočníci, takže nevidím dôvod odkláňať sa od môjho reálneho smeru. Mágiu by som využila skôr na zjednodušenie života, než na boj za záchranu sveta.

Presne tak, tiež by som nebola v prvej línii boja o záchranu sveta. Asi by som dopadla rovnako ako teraz – zašila by som sa do nejakej knižnice a žila svojím nudným životom. Akurát bez internetu. Čo je hrozná predstava. Prečo by sme vôbec chceli žiť v čarodejníckom svete? Kvôli… premiestňovaniu a lietaniu? *zneistie* Ale čo my vieme, možno už medzičasom čarodejníci dobehli dobu a prepadli internetu, minimálne tí muklovského pôvodu. Toto by bola debata hodná prednášky na Festivale fantázie, heh. Ak sa už medzičasom posunuli do doby elektrickej, asi by už nemali konkurenciu. Ale je toho tak veľa, čo o tom svete nevieme. Možno by bol život všedného čarodejníka nudný.


14. Časť filmu alebo knihy, ktorá ťa dokázala rozplakať?
Keď v päťke Sirius... *kvôli vzlykom nedokáže dokončiť vetu*

Keď v ktorejkoľvek časti zomrela ktorákoľvek postava. Nie je ťažké rozplakať ma. Fňukala som pri Cedricovi, pri Siriusovi, pri Dumbledorovi (a to ho ani nemám rada). Nie som si istá, či som plakala pri knižnej sedmičke (určite áno), no rozhodne som fňukala pri filme (najlepšie bolo to, keď sa v kine v okamihu Harryho smrti uprostred toho mŕtvolného ticha ozval kvílivý detský plač... To bolo na nezaplatenie!).


15. Máš nejaké nepopulárne názory ohľadom série?
Napadne mi jedine, že nemám potrebu sťažovať sa na preklad do akéhokoľvek jazyka či na čokoľvek iné, čo so sériou súvisí (a také frflanie je predsa populárne). Plus hoci HP zbožňujem, o prvé miesto sa v mojom srdci delí ešte s ďalšími knihami.

Neznášam Snapa a nerozumiem, prečo je ním väčšina fanúšikov posadnutá. Áno, mal to ťažké. Áno, čo mu robili Sirius s Jamesom bolo hrozné. Áno, jeho osud bol tragický. Ale viete čo ešte? Bol Harrymu hrozným učiteľom, šikanoval ho vždy, keď k tomu mal príležitosť, a večne ho ponižoval pred spolužiakmi. Všetko dobré, čo preňho urobil, bolo z lásky k jeho matke. A všetko zlé, čo mu spôsoboval medzitým, bolo zo zatrpknutosti a neschopnosti nespájať otca so synom. Použijem tu jeden z mojich obľúbených citátov z veľmi priemernej knihy Drink, Slay, Love, ktorú hádam nikto v našich kútoch nepozná: „I don't like bullies, no matter how rotten their childhood.“


Výborne, to by sme mali! Blahoželám nám! Veľmi pekne ďakujem Michelle, že sa nechala nahovoriť (uhm, „nahovoriť“, lebo ti zabralo toľko času, kým si ma presvedčila, že?) a pridala sa ku mne. Porovnávanie našich názorov je niekedy vtipné – občas to pôsobí, že sme totálne nekompatibilné. Ale bola by to nuda, ak by sme jedna druhej na všetko prikyvovali, však? #FriendshipGoals Presne, a aspoň sa dokážeme zhodnúť na tom, že sa nezhodneme.

Pokiaľ vás tag zaujal, určite ho vyplňte a podeľte sa o link, prípadne nám v komentároch napíšte, aký je váš vzťah ku HP a do ktorej fakulty patríte.

Neliss & Michelle

4 komentáre:

  1. Stále čekám na svůj dopis, který ne a ne přijít :S Aspoň teda studuju na internetové škole, už podruhé :D A jsem Havran líznutý jezevcem. Ale spíše ten Havran, protože Havrani jsou nejlepší <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne, nejako to nevyšlo.:( Na akej internetovej škole? :)
      Yes.<3

      Odstrániť
    2. Dneska jsem četla teorii, že Ty-víš-kdo nechal pálit dopisy pro potenciální studenty narozených v daný rok, do které skupiny patřím, takže... :S
      Nevím, jestli znáš, hocz.org <3

      Odstrániť
    3. Vidíš, také dačo som už kedysi videla, tuším tam aj spadám... Smola no. :D
      Nepoznám, mrknem, dík.:)

      Odstrániť