28/10/2018

Jessica Townsend - Ničnever: Pozoruhodné skúšky Morrigan Crowovej

O knihe Ničnever som zatiaľ počula samé dobré veci, preto som sa do nej púšťala s nádejou a - chvíľka napätia - nesklamala ma. Vlastne som bola milo prekvapená, ako veľmi si ma hlavná hrdinka Morrigan a jej dobrodružstvá získali. 

Morrigan Crow je prekliata. Narodila sa v nesprávny deň a z toho dôvodu je zodpovedná za všetko zlé, čo sa okolo nej stane, vlastná rodina na ňu pozerá cez prsty a navyše je odsúdená k smrti v deň jedenástych narodenín. Pred smrťou ju zachráni nečakaný príchod výstredného neznámeho menom Jupiter North. Ten Morrigan pomôže utiecť pred jej tieňovými prenasledovateľmi a vezme ju do magickej tajuplnej krajiny zvanej Ničnever.

Aby však Morrigan mohla v Ničneveri zostať, musí podstúpiť skúšky do Spolku výnimočných. Závisí od toho jej život, ibaže Morrigan nanešťastie nevie o žiadnom výnimočnom talente, ktorý by jej v skúškach pomohol uspieť...

Už od prvej strany sa mi zapáčil autorkin jednoduchý, dynamický a pútavý štýl písania, v ktorom nechýbala ani dávka humoru či irónie. Rovnako rýchlo si cestu do môjho srdca našla osamelá Morrigan so svojím zamračeným výrazom, ostrým jazykom a zároveň dobrým srdcom.

Okrem Morrigan ma bavil i jej patrón a záchranca, excentrický a veľmi ryšavý Jupiter. Rovnako super boli vedľajšie postavy, či už je reč o Morriganiných (ne)priateľoch spomedzi ostatných uchádzačov o členstvo v Spolku výnimočných alebo o obyvateľoch čudesného ničneverského hotela (ehm, je tam veľká hovoriaca mačka s typicky mačacou povahou!). Každá z postáv má totiž viaceré vrstvy, prepracovanú osobnosť a ohromný potenciál do budúcna. Do popredia sa dostávajú rôzne podoby kamarátstva a rodinné vzťahy, či už ide o pokrvnú alebo adoptívnu rodinu - a to ja v knihách zbožňujem.

Najlepší je však samotný Ničnever. Objavovanie tohto nového čarovného sveta je nesmierne zábavné, najmä vďaka jeho jedinečnej atmosfére. Autorka zjavne srší nápadmi, humorom a navyše dokáže uznať tú správnu mieru - zatiaľ čo niektoré časti Ničneveru pripomínajú náš svet, iné sú priam brilantne šibnuté. Ničnever som si skrátka zamilovala a keď už mi nevyšiel Rokfort, chcem ísť aspoň sem, zažiť ničneverské Vianoce a odviezť sa niekam pomocou dáždnika.

Knihe môžem vytknúť len pomalšie tempo a pomerne málo akcie. Poriadna zápletka sa začne črtať a odhaľovať až časom a ide skôr o prísľub do ďalších dielov. Jednotka sa točí hlavne okolo spoznávania nového sveta a Morriganinho boja o miesto v ňom. Na druhej strane dej oživujú chvíle, kedy autorka zdanlivo siahne po obyčajnom klišé... A zrazu ho obráti hore nohami a všetko vezme nečakaným, oveľa realistickejším smerom.

Za seba sa teda v konečnom dôsledku nesťažujem na nič. Táto kniha je tak akurát čarovná, svojská, podivná a hravá. Občas vás pri nej zabolí srdce, no vo všeobecnosti vám predovšetkým vykúzli úsmev na tvári a zaistí dobrú náladu. Určite ju odporúčam všetkým, ktorí si raz za čas radi prečítajú dobré middle-grade (sama ho nečítam často, ale na niekoľko sérií nedám dopustiť a Ničnever sa k nim poľahky pridalo) a taktiež ako perfektný darček pre prípadných mladších členov rodiny.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z goodreads.com

2 komentáre:

  1. Včera večer som ju dočítala a tiež mám rovnaké pocity ako ty :) Páčila sa mi a aj keď už vekovo nie som cieľovkou, príjemne som si pri čítaní oddýchla a pobavila sa. Kľudne ju odporúčam aj starším, ktorí sa radi vracajú do školských čias :) Pekná recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť