27/11/2018

Chantal Plamondon & Jay Sinha - Život bez plastov

Problém plastov som už dlhšie okrajovo vnímala, no hlbšie som sa ním nezaoberala. Knihu Život bez plastov som preto považovala za ideálnu príležitosť na zmenu. Dúfala som, že v nej nájdem jednoduché prehľadné tipy, ako zlepšiť svoj prístup k plastom. Je to však trochu zložitejšie.

"Eliminujte plasty zo svojho každodenného života a zbytočne nezaťažujte Zem."

Jay a Chantal sú manželský pár žijúci v Kanade. Spoločne založili internetový obchod Life Without Plastic a okrem predaja vhodných bezplastových náhrad sa venujú aj osvete o plastoch, napríklad prostredníctvom tejto knihy.

Zaumienili si zvýšiť povedomie čitateľov o nebezpečenstvách spojených s plastami pre ľudské telo i životné prostredie, oboznámiť ich s rôznymi druhmi plastov, a zároveň im poskytnúť podrobný návod, ako plasty čo najväčšmi vylúčiť zo svojho života.

Tam, kde som čakala praktické tipy, som najprv dostala rozsiahle teoretizovanie a zavaľujúce množstvo informácií, čo nie je nutne na škodu, no rozhodne je dobré sa na to pripraviť. Dovoľte mi teda bližšie vám popísať, čo v knihe nájdete.

Po krátkom predslove a zoznámení sa s autormi a ich situáciou nastupuje akýsi úvod, v ktorom sa všetko naznačí, ale dokopy nič nepovie. Okolo dvadsiatej strany sa autori začnú venovať pôvodu plastov. Popisujú druhy plastov a zdôvodňujú prečo či nakoľko sú škodlivé. Táto rozsiahla kapitola je plná faktov s odkazmi na ďalšie štúdie a zdroje. Niekomu sa môže zísť, no podľa mňa sa autorom nepodarilo vystihnúť populárno-náučný štýl, pretože zmätene prepínajú medzi metaforickými prirovnaniami a odsekmi plnými ťažko pochopiteľnej chémie.

Našťastie nasleduje ďalšia dlhá kapitola zaoberajúca sa tým, na čo som od začiatku čakala: tipmi, ako obmedziť používanie plastov a vytvoriť si zdravší domov. Autori sú naozaj dôslední, dom rozoberajú izbu za izbou. Nešetria pritom podrobnými opismi náhrad, vrátane opisu spôsobov ich prípravy či miest, kde ich možno zohnať. Pred vami sa postupne vynára obraz skutočne úmornej práce súvisiacej s úplnou zmenou života, ktorá pôsobí až odstrašujúco. Na druhej strane je jasné - aj autori to pre istotu pripomínajú -, že sa všetky zmeny majú diať postupne a po malých krokoch, čo predsa dokážeme všetci.

Užitočnosť množstva rád žiaľ znižuje fakt, že autori pochádzajú z Kanady. U nich je možno normálne odliať si v obchode pleťovú vodu do vlastnej nádobky, skočiť si na farmársky trh, doniesť si do kaviarne vlastný hrnček, zapojiť sa do komunálneho zberu organického odpadu alebo sa spoľahnúť na prítomnosť vodných fontán. U nás je možností podstatne menej. O mnohých bezplastových náhradách som čítala prvýkrát a v živote som ich nevidela. Nuž, neostáva mi nič iné, len mať oči na stopkách a dúfať, že Kanadu časom dobehneme.

Ale nebojte sa, množstvo vecí predsa len môžete poľahky zvládnuť. Verím, že si s pomocou tejto knihy každý dá niekoľko predsavzatí, ako svoju plastovú stopu aspoň trošku zmenšiť. Ja som si tie svoje našla.

Extra kapitolu autori venujú cestovaniu bez plastov (vidíte, mysleli na všetko) a nezabúdajú ani na sociálnu stránku veci. Ak premýšľate, ako by sa taký bezplastový štýl života dal skĺbiť s rodinou či prácou, kniha vám rada odpovie. V závere nájdete ešte jedno zhrnutie o nevyhnutnosti života bez plastov a kopu užitočných mien, linkov a informácií. Inými slovami, ak hľadáte organizácie, ktoré by ste mohli podporiť, obchody, ktoré by ste mohli navštíviť, či práce, ktoré by ste si mohli naštudovať, všetko nájdete na jednom mieste.

Priznám sa, že prístup autorov bežnému človeku vyznieva občas akosi príliš extrémne, nepredstaviteľne a dokonca až zľahka komicky - mohli by sme podebatovať, či je nutné "triasť sa strachom" pri pohľade na jedlo v silikónovej forme. Na druhej strane rozhodne nijako neznižujem dôležitosť tohto problému.

Aby som to zhrnula, táto kniha by mohla byť napísaná lepšie a množstvo informácií či tipov bežný Slovák asi nevyužije. Zároveň však ponúka komplexné teoreticko-praktické spracovanie pálčivého problému. Núti človeka premýšľať, rozšíri mu obzory aj nasadí červíka do hlavy. Každý si z knihy môže niečo odniesť a ktovie, možno sa k nej časom i vrátiť. Nejde teda o dokonalú publikáciu, no rozhodne užitočnú a potrebnú.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka a úryvok z anotácie z bux.sk

2 komentáre: