29/12/2018

Predstavujem: V tejto sa princezná zachráni sama (Amanda Lovelace)

Základné informácie:

v tejto sa princezná zachráni sama alebo v origináli the princess saves herself in this ine je básnická zbierka z pera Američanky Amandy Lovelace, ktorá patrí medzi predstaviteľov modernej, či "instagramovej" poézie. V pôvodnom vydaní kniha vyšla v roku 2016 a do slovenčiny bola preložená v roku 2018. Vyšla len nedávno pod záštitou YOLi.

príbeh
princeznej,
z ktorej sa stala
panna,
z ktorej sa stala
kráľovná
(obálka a anotácia z bux.sk)


Prečo ma kniha zaujala?

-> Na modernej poézii ma fascinuje, že zatiaľ čo pre niektorých je to konečne zrozumiteľná poézia, ktorá ich chytí za srdce, iní ju vnímajú ako zbierku náhodne stlačených enterov bez nejakej umeleckej hodnoty. Povedala som si teda, že zistím, do ktorej skupiny patrím ja.

-> Už pri letmom pohľade na diela Amandy Lovelace je zjavné, že hlavnou témou jej poézie sú ženy a feminizmus. Netají sa snahou otvorene hovoriť o problémoch, ktoré sa zvyčajne nahlas neriešia. Ide o námety a sľuby, ktoré síce môžu dopadnúť rôzne, no vždy spoľahlivo upútajú moju pozornosť.

Čo som sa dozvedela potom?

-> v tejto sa princezná zachráni sama je Amandin debut a zároveň prvý diel série women are some kind of magic. V roku 2018 vyšiel druhý diel, the witch doesn't burn in this one. Obe zbierky si môžete tiež vypočuť vo forme audiokníh.

-> Oba diely série women are some kind of magic získali ocenenia Goodreads Choice Awards za najlepšiu poéziu.

-> Prvý diel sa venuje najmä traumám z detstva a prežitiu, druhý zasa hnevu a problematike znásilnenia.

-> Tretí diel sa bude volať the mermaid’s voice returns in this one. Mal by vyjsť na jar 2019 a zameriavať sa na sexuálne traumy a uzdravovaniu.

-> V roku 2018 Lovelace vydala tiež prvý diel ilustrovanej dilógie things that h(a)unt pod názvom to make monsters out of girls. Zaoberá sa v nej svojimi spomienkami na nezdravý vzťah. Druhý diel, to drink coffee with a ghost, by mal vyjsť na jeseň 2019.

-> Autorka momentálne žije v New Jersey so svojím manželom (tiež básnikom), náladovou mačkou a veľkým množstvom kníh.

-> Tvrdí, že ju ovplyvnili napríklad knihy ako Speak (Laurie Halse Anderson), All the Rage (Courtney Summers), Exit, Pursued by a Bear (E. K. Johnston) či After the Fall (Kate Hart). V jej zbierkach sa vyskytujú tiež rôzne odkazy na iné diela, napríklad populárny Príbeh služobníčky (Margaret Atwood).

Čo ďalej? 

Ak sa chcete o autorke a jej knihách dozvedieť viac, určite navštívte jej oficiálny web.
Ak vás zaujíma slovenská edícia, zamierte na bux.sk.
Knihu si môžete samozrejme pridať na goodreads.
+ Čoskoro zverejním recenziu.

Aký je váš vzťah k modernej poézii? Čítali ste už niečo od Amandy? Ak áno, čo si myslíte? Ak nie, chystáte sa?

4 komentáre:

  1. Aby som bola úprimná, na jednej strane som rada, že sa tvorba aj tejto autorky propaguje na Slovensku a na druhej strane sa trochu obávam toho prekladu. Amandu a jej tvorbu úplne zbožňujem a áno, niekto to síce nepovažuje za poéziu, ale mne sa to páči a čo je dôležitejšie, Amanda vo mne dokázala prebudiť celú škálu emócií a pri niektorých kúskoch som vyslovene plakala. Takisto sa ma jej zbierky dotkli omnoho viac ako napríklad tvorba Rupi Kaur. (A tiež mám takú teóriu, že tí, ktorým sa Rupi Kaur až tak nepáčila, sa omnoho viac stotožňujú práve s Amandou Lovelace.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, moje emócie neboli až také hlboké, ale nie na nej určite je. :D Hmm, takže hovoríš, že nám tu vznikajú dva tábory? To aby som tvoju teóriu otestovala a prečítala si niečo od Rupi. :D

      Odstrániť
    2. Byť tebou, tak moju šialenú teóriu neberiem až tak vážne, ale tak... áno, asi nám v modernej poézii vznikajú dva tábory. :D

      Odstrániť