04/01/2019

Aké knihy by som si chcela prečítať

Už vám niekedy napadlo niečo veľmi konkrétne, pri čom ste si povedali "jeeej, o tom by som si prečítala", ibaže ste nenašli tú správnu knihu? Nuž, mne v hlave poletuje hneď niekoľko námetov, ktoré by som chcela vidieť dobre spracované, a keďže si nenahováram, že poznám všetky knihy na svete, rozhodla som sa o ne podeliť - možno mi budete niečo vedieť odporučiť. Alebo napísať. (Odvďačím sa čokoládou?)

Vysoká škola čarodejnícka
Okej, je načase zmieriť sa s tým, že nám neprišiel list z Rokfortu... Ale čo keby existovala nádej v podobe vysokej školy pre čarodejníkov? Viete si predstaviť všetky tie možnosti? (A ten blázinec na intrákoch?) Nuž, o tom by som si fakt prečítala. Bonusové body za super atmosféru a/alebo zážitky, s ktorými sa vedia stotožniť aj študenti obyčajných vysokých škôl.

- Neviditeľná univerzita zo série Plochozem/Zeměplocha od umelca
Davida Wyatta -

Obyčajná vysoká škola, ktoré neslúži iba ako kulisa
Existujú contemporary, v ktorej hrdinky-stredoškoláčky rozoberajú prihlášky na vysokú školu, celá ich existencia sa točí okolo vysokej školy... Ale keď si potom chcete prečítať niečo, kde hlavná hrdinka na vysokej študuje, tak je to zvyčajne iba preto, aby si to mohla veselo rozdávať s hlavným hrdinom na intráku/v byte (zdravím, new adult!). Netvrdím, že neexistujú žiadne knihy, ktoré sa zaoberajú ťažkými študentskými začiatkami. No je ich málo a tých skvelých ešte menej. (U mňa vedie Fangirl - doteraz hľadám niečo podobné.) Och a úplne ideálne by bolo, keby sa takáto kniha odohrávala v slovenskom prostredí. Potom by sme mohli spoločne s hrdin(k)ami sedieť v škole od večera do rána a bojovať s AISom, rozpadnutým intrákovým nábytkom, nezvládnuteľnými predstavami učiteľov a preťaženými výťahmi, juhú!

Cool slovanská mytológia
- zdroj -
Viete predsa, čo Rick Riordan urobil pre grécku mytológiu (a nielen pre ňu) - zmodernizoval ju, spopularizoval a vytvoril niečo nesmierne chytľavé a vtipné. Nuž, niečo takéto by som si chcela vidieť akurát so slovanskými mýtmi a hrdinami. A keď už sme pritom, beriem aj akýkoľvek nápaditý YA fantasy retelling Jánošíka alebo Bátoričky. 

Nešikovní superhrdinovia
Nebolo by zábavné sledovať, ako sa nechcene stáva superhrdinom niekto, kto na to nemá povahu ani fyzické predpoklady a nie všetko mu vychádza podľa predstáv? Ideálne v podobe YA románu? Moja odpoveď je jednoznačná.

Humorné tínedžerské spracovanie legendy o Artušovi
Okej, v prípade legiend o kráľovi Artušovi a Merlinovi nie je problém s nedostatkom spracovaní. Skôr naopak. Je ich veľa. Dokonca aj v rámci young adult. Lenže ako v tej kope nájsť to pravé? Zatiaľ sa mi to nepodarilo, takže ak mi viete poradiť niečo s mladým Merlinom a kopou humoru (v podstate ako ten seriál Merlin, len kniha, ehm), sem s tým.

- zdroj -
Mačky
Potrebujem v knihách ľudí, ktorí sa budú premieňať na mačky, hovoriace mačky, čarovné mačky... Skrátka hocijaké mačky, ktoré zohrajú v príbehu dôležitú úlohu a pritom budú dokonale mačaco geniálne a tvrdohlavé.

Okrem toho beriem tiež realistické zobrazenie fandomov & online sveta, čokoľvek o drakoch či jednorožcoch... A vo všeobecnosti akékoľvek odporúčanie na dobrú knihu, ktoré mi viete dať. :) 

Budem rada, ak sa o prípadné tipy podelíte v komentároch. Plus mi nezabudnite napísať, akú knihu si chcete prečítať vy a ja sa pokúsim niečo vymyslieť.

6 komentárov:

  1. Nuž, čo sa týka mačiek mi napadá len Trón zo skla a Gavriel. Síce tam nezohráva hlavnú rolu, ale je proste super.
    A čo by som videla ja rada v YA? Asi morské víly😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trón zo skla som čítala, veľmi mačičkovitý sa mi nezdal, ale určite sériu dočítam - už mi chýba len posledná kniha.:D
      Morské síly, sirény a pirátky sa do zahraničného YA pomaly dostávajú.:) Ale teda priamo o morských vílach som zatiaľ nič nečítala.:D

      Odstrániť
  2. Spomínam si ešte na kočkoveveričáka z Divotvurce. Síce je Reichis na pol mačka a napol veverička, je brutálny, sarkastický a vie rozprávať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Napadají mě dvě knihy, obě o kočkách, obě spíš pro mladší čtenáře: série Divoké kočky od Erin Hunter, a Winston: Kocourova tajná mise
    Frauke Scheunemannová. To jsem zatím nečetla, ale ta premisa zní božsky :D "Kocour v kůži školačky, školačka v kůži kocoura! Co se stane, když si po zásahu bleskem prohodí svá těla?"
    Winston je nevrlý šlechtěný kocour, který snad nikdy nevystrčil čumáček z bytu, co obývá se svým páníčkem. Až jednou mu osud přivede do cesty dvanáctiletou Kiru. A pak se začnou dít věci… Kira a Winston si jednou během bouřky po zásahu bleskem prohodí těla, a kocour tak musí najednou chodit do školy a Kira v kůži Winstona se potýká s nepřátelsky naladěnými potulnými kočkami ze dvora. Jak si s tím vším poradí? A podaří se jim nakonec vrátit se zpátky do vlastního těla?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To znie ako zábavná oddychovka! Vďaka za tipy, poznačím si.:)

      Odstrániť