07/01/2019

Knižné naj za rok 2018

Dovoľte mi predstaviť vám 10+2 najlepších kníh, ktoré som prečítala v roku 2018. Spoločné majú hádam len toľko, že si odo mňa zaslúžili (takmer) plný počet hviezdičiek a všetky vám srdečne odporúčam. Poradie je čisto náhodné, pri preložených knihách uvádzam názov slovenského prekladu a linky vedú na goodreads.

NAJLEPŠÍ MAGICKÝ SVET
Táto kniha je čarovná, svojská, podivná a hravá. Autorke sa podarilo vykresliť výborné postavy, vytvoriť úžasný svet, prevrátiť hore nohami kopu klišé a to všetko s humorom. Jedno z najlepších middle-grade, aké som kedy čítala.

SPRÁVNE FEMINISTICKÉ YA FANTASY
Seafire je prudko čitateľná dobrodružná plavba, ktorá načrtne i niekoľko vážnejších tém a predovšetkým nám predstaví partiu pirátok, ktoré sa majú úprimne rady, podporujú sa a srší z nich číra girlpower. Táto kniha možno nie je dokonalá, no je to kniha, akú si podľa mňa my čitateľky zaslúžime.


SPRÁVNE FEMINISTICKÉ YA CONTEMPORARY
Prvé dva diely trilógie Klub okašlaných báb a čistou náhodou jedny z najlepších kníh pre tínedžerky, aké som kedy čítala. Nechýbajú v nich vážne témy, realistické postavy či feminizimus - všetko na pozadí svižného príbehu plného prekvapujúcich aj vtipných situácií.


YA FANDOMOVÁ POPOLUŠKA
Geekerella sa môže javiť ako tuctový romantický príbeh, v skutočnosti však autorka ide do hĺbky, podrobne sa vŕta v živote oboch hlavných hrdinov (fanúšička a herec) a výsledok je primerane sladký, smutný, zábavný i oddychový. Bonusové body dávam za originálne prerozprávanie Popolušky.

VÁŽNEJŠIE YA CONTEMPORY
Táto kniha začína jedným neočakávaným okamihom - Kit si náhle prisadne k čudákovi & samotárovi - a pokračuje ako príbeh o vyrovnávaní sa so smrťou a o živote s autizmom. Dobre sa číta, postavy sú prepracované do hĺbky a autorka zbytočne neidealizuje.


Gemina je, podobne ako prvý diel, plná akčných scén, perfektných postáv a šokujúcich zvratov, pri ktorých vám bude vybuchovať mozog - v tom najlepšom slova zmysle.

SLOVENSKÉ YA FANTASY
VZA rozpráva príbeh Meggie, ktorá sa ocitne v novom, fascinujúcom a nebezpečnom svete. Nechýba akurátna dávka drámy, prekvapení či akcie a koniec má tendenciu nechať padnúť nejednu sánku, preto dúfam, že sa dočkáme pokračovania.


NA DOBRÚ NÁLADU
Roztomilá knižka, ktorá spoľahlivo zdvihne náladu, či už perfektnými ilustráciami alebo zábavnými faktami.

NA ZAMYSLENIE
"Nemôžeš ovládať okolnosti, ale môžeš ovládať to, ako na ne reaguješ."
Motivačná literatúra nie je moja šálka kávy, no pri Otrokovi sa oplatilo nenechať odradiť. Knihe sa totiž darí opakovane triafať priamo do čierneho a nastaviť čitateľom zrkadlo. Vo mne skutočne zarezonovala, pripomenula mi všetko podstatné a povzbudila ma. 


+ V roku 2018 som si dala už tretí re-reading Fangirl (GR) a hádajte čo? Zamilovala som si ju ešte viac! Táto kniha ku mne prehovára na viacerých úrovniach. Aj objektívne ide o jedinečný príbeh plný fandomu, ťažkých začiatkov na výške, rodinných problémov a roztomilej romantiky.

+ Na záver musím zmieniť knihu All the Feels (GR), ktorú som nedávno dočítala. Dala som jej síce "iba" 4*, ale mám chuť kričať o nej do celého sveta, lebo ju pozná zúfalo málo ľudí. Pri tom je to super rýchle čítanie o fanúšikovaní a introvertoch, ktoré som si nesmierne užila.


Čítali ste niečo z môjho zoznamu alebo sa chystáte? Ktoré knihy za uplynulý rok najviac oslovili vás? Budem rada, keď sa podelíte v komentároch.

obálky z goodreads.com & bux.sk

4 komentáre:

  1. Jééj, ďakujem! Veľmi si to cením. :)

    Btw, Už si fakt musím prečítať Illuminae, veľmi ma to láka, keďže na to počujem iba chválu. Plus vyzerá to nádherne. Listovala som si ňou v kníhkupectve, len osemnásť eur sa mi za to nechcelo vysoliť. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S radosťou. <3

      Ánoo, verím, že by sa ti páčilo.:) Ale hej, 18€ je pálka.:/

      Odstrániť
  2. Hodně mě zaujala kniha All the Feels, znovu Seafire a celkově všechny knihy, které zmiňuješ. No, AtF a Seafire asi nejvíc :D Takže si je teď pečlivě poznamenám na GR. Jediné knížky, které jsem četla ze výše jmenovaných titulů, jsou Gemina a Fangirl. Geminu miluju, ale Fangirl pro mě byla trochu zklamáním. Asi jak ji lidé hodně "hajpovali". Nicméně si chci jednou udělat rereading a věřím, že na mě to kouzlo taky padne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jupíí, obe si to zaslúžia... teda všetky... ale tie dve majú u mňa špeci miesto. :D Takže sa teším, misia splnená. :D A dúfam, že ak sa k nim dostaneš, nesklamú. :)
      Gemina je super, už len prečítať Obsidio, zatiaľ sa mi to nepodarilo. Tebe áno?
      Nuž nie si prvá, u ktorej sa stretávam s takýmto názorom na Fangirl, čo už, nemôže sa nám všetko páčiť rovnako. :D
      Inak veľmi pekne ti ďakujem za všetky úžasné komentáre, úplne si mi zlepšila deň. <3

      Odstrániť