06/01/2019

2018/2019 očami diváčky

Filmy a seriály sú neoddeliteľnou súčasťou môjho života, takže som si povedala, že im venujem článok. Keďže si však pozreté filmy nezapisujem a niektoré ani nedopozerám, pôjde o trochu chaotické rozprávanie o tých filmoch a seriálov, ktoré som videla za uplynulý rok (plus prvých pár dní tohto roku) a ktoré si pamätám (teda boli buď veľmi dobré alebo som ich videla nedávno). Na záver sa ešte podelím o svoje divácke plány na rok 2019.

FILMY

Neviem, čo budem robiť, ak/keď niekedy prestanú vychádzať nové filmy z MCU. Za uplynulý rok som videla Thor: Ragnarok, Black Panther, Infinity War a Ant-man 2 a ešte som sa pustila do re-watchu všetkých filmov pekne od začiatku. Netvrdím, že sú všetky dokonalé alebo že ide o pozeranie pri ťažko náročných divákov, no osobne zbožňujem kombináciu superhrdinov, perfektného humoru a skvelých hereckých výkonov.
ulovené na facebooku; najlepší motivačný obrázok, aký som kedy videla
Keď už hovoríme o marvelovkách, rovno zmienim film Deadpool 2. Na môj vkus bol až zbytočne vulgárny, krvavý a akosi nasilu sa snažil šokovať, ale nemôžem povedať, že by som sa nebavila.

Na blogu sa za uplynulý rok objavili dva články o filmoch v spolupráci s Michelle, na ktoré vás chcem odkázať. Naše názory na Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald a Venom nájdete tu; ak vás zaujímajú romantické komédie The Kissing Booth a To All The Boys I've Loved Before, zamierte sem.
Keď je reč o komédiách, tento rok som (konečne) videla Clueless a pochopila, prečo je to taká klasika. Príjemným prekvapením bolo aj The Spy Who Dumped Me - na komédiu je to síce dosť krvavé a občas celkovo prehnané, ale viackrát som sa nahlas rehotala. Bonusové body za Sama Heughana a perfektné priateľstvo hlavných hrdiniek!

Na city mi v uplynulom roku zahralo (a zároveň vyčarilo úsmev na tvári) Wonder; do slúchadiel sa mi zase dostal soundtrack z The Greatest Showman, čo je mimochodom fajn film s úchvatnými vystúpeniami.

Zvyčajne nesledujem smutné vojnové filmy, no dala som šancu Testament of Youth. Trailer nevyzeral až tak pochmúrne a hrá tam Colin Morgan aj Kit Harrington! (Hoci na obrazovke neboli toľko, koľko by som si priala.) Nuž, je to fakt ťaživý smutný film... Ale zároveň dooosť dobrý.

Ku koncu roka som si pri sledovaní Time Freak ujasnila, dve veci: a) som rada, že nemám stroj času, lebo by som všetko určite pokazila a b) Sophie Turner a Asa Butterfield sú dobrá herecká kombinácia. Trošku čudná, zábavná sci-fi oddychovka.

How I Live Now je v podstate akási romantická dystópia z roku 2013 so Saoirse Ronan v hlavnej úlohe (a mladým Tomom Hollandom vo vedľajšej - len kvôli nemu to však nepozerajte, je ho tam málo). Nápad je fajn, hlavná hrdinka tiež a zo zobrazenia tretej svetovej miestami mrazí... Až kým vás z deja nevytrhnú logické diery či hlúpe správanie postáv. V konečnom dôsledku nič extra.

Z menej vydarených filmov si spomínam napríklad ešte na The Little Mermaid. Tento retelling som sledovala už dlhšie a tešila som sa naň. Žiaľ, vykľulo sa z neho nedomyslené nudné čudo s biednymi efektmi a nepresvedčivými hereckými výkonmi. 

Priveľmi ma nenadchol ani mierne biografický film Mary Shelley. Tento snímok ma zaujal tým, že v ňom hrá Maisie Williams (ukázalo sa, že len chvíľku) a tým, že literárny romantizmus budem mať na skúške z literatúry. V konečnom dôsledku film úspešne zachytáva atmosféru daného obdobia, vcelku verne dokumentuje život Mary Shelley a herecké výkony sú fajn, niekedy je však trochu rozťahaný a celkovo nejde o nič, čo musíte nevyhnutne vidieť.

SERIÁLY

môj obľúbený Merlin gif
Bezkonkurenčnou láskou minulého roku a jedným z mojich najobľúbenejších seriálov vôbec sa stal Merlin. O tomto seriáli som už básnila, takže sa môžem citovať: Ten humor a vtipy sú legendárne, dej miestami priam epický a postavy, och, tie postavy a ich dynamika! #StillNotOverIt

Obľúbila som si tiež sci-fi seriál Salvation, ktorý v sebe spája napínavé zvraty, sympatických hercov a hlavnou postavou je excentrický, geniálny, šarmantný i protivný milionár Darius Tanz (čiže môj obľúbený typ postavy), ktorého stvárňuje Santiago Cabrera (bonusové body).

Na Agents of S.H.I.E.L.D. sa občas sťažujem, lenže potom prídu vydarené epizódy, ktoré mi pripomenú, ako zbožňujem všetky postavy a zaklincuje to epické finále série... Zdá sa, že tento seriál budem pozerať do nekonečna. 

Keď sme pri superhrdinských seriáloch, podobnú oddanosť odo mňa žiaľ nezískali The Flash ani Arrow - oba seriály som už dávnejšie prestala sledovať. Napriek tomu som nenechala ujsť aspoň tohtoročný crossover, Elseworlds. Ako nostalgická chuťovka je to fajn - stretla som sa so svojimi obľúbenými postavami, spoznala Batwoman a zabavila sa pri akčno-vtipnej jazde. Zároveň som sa však utvrdila v tom, že samotné seriály by ma už asi nebavili.

V roku 2018 som videla aj obe série Anne with an E. Annu zo Zeleného domu mám rada. Knihy som čítala ako dieťa dvakrát a seriál z roku 1985 je čistá srdcová záležitosť. Toto nové spracovanie je dosť odlišné. Tvorcovia si vymýšľajú úplne nové postavy i dejové línie, nikam sa nenáhlia, väčšmi sa sústreďujú na psychológiu postáv... Niekedy to vychádza a poviete si: "Dokonalá epizóda!", inokedy to tak preženú, že akurát krútite hlavou. Vo všeobecnosti ide o fajn seriál s trochu kolísavou kvalitou.

2019

V roku 2019 chcem vidieť druhú sériu historického seriálu The Medici - už prvá séria bola dobrá a v tejto hrá Bradley James (aka Arthur z Merlina). Okrem toho si samozrejme nenechám ujsť pokračovanie Agents of S.H.I.E.L.D., Anne with an E a Game of Thrones (!!!). Z pripravovaných seriálov som zvedavá napríklad na spracovanie Zaklínača alebo sitcom Fam s Ninou Dobrev v hlavnej úlohe.

Z filmov, ktoré sú už vonku, si brúsim zuby na Aquamana. DCEU ma doteraz skôr sklamalo, ale nádej umiera posledná. Z tých, ktoré ešte len vyjdú, sa neviem dočkať marveloviek. Ťažko povedať, či sa viac teším na Spider-Man: Far From Home, Avengers: Endgame alebo Captain Marvel. Určite si nenechám ujsť ani Chaos Walking. Knižnú predlohu od Patricka Nessa som zatiaľ nečítala, no ide o ospevované YA a hlavnú postavu stvárni vo filme Tom Holland, takže čo viac si môžem priať.
opäť ulovené niekde na facebooku... a veľmi trefné!
To je snáď všetko. Budem rada, ak sa podelíte o svoje názory na zmienené filmy a seriály alebo mi dáte nejaké nové odporúčania.

8 komentárov:

  1. Super článok :D ako vidím mame veľmi podobný vkus. Je dobré vedieť, že ešte niekto okrem mňa pozná Merlina, milujem tento seriál. Ja som Medici druhu sériu nedávno dopozerala,podľa mňa ešte lepšia než prvá,škoda len ze som z histórie vedela ako to skončí. Tiež ma tam potešil Bradley, no viac ma tam zaujal Daniel Sharman, ktorý má hlavnú rolu a milujem ho ešte z teen seriálov ako The originals alebo Teen wolf.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!:) A jeeej, to sa teším, pozerala si Merlina keď vychádzal, či dodatočne?
      Samé dobré správy máš, teraz sa na Medici teším ešte viac. :D Daniela som asi ešte v ničom nevidela (alebo si to nepamätám), ale som naňho zvedavá. :)

      Odstrániť
    2. Poslednú sériu som pozerala keď vychádzala ešte :D ach staré časy. Som zvedavá čo povieš na tu druhu sériu Medici teda. Taktiez tam hraje hm ako sa vola...no Ned Stark z Got.

      Odstrániť
    3. Fuu, 2012, to si nie som istá na čom som fičala, žeby ešte TVD a PLL a Glee? :D Anoo, Sean Bean, aj tá baba čo hrala trolla v Merlinovi, to je cast. :D Akurát včera som videla prvú epku a zatiaľ som spokojná. :D

      Odstrániť
  2. Tak Venom, Největší Showman či Thor 3 byli fakt super :) A spousta filmů jsem ještě neviděla :o Aspoň mám kde čerpat inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa zhodneme a ďakujem za komentár. :)

      Odstrániť
  3. Och, aké super tipy! Ďakujem. Budem mať čo pozerať. Rozhodne omrknem Špióna, ktorý ma nechal, a Time freak - na to som bola veľmi zvedavá, len mi to úplne vypadlo z hlavy, keď som trailer videla pred pár mesiacmi. :D
    A Anne už je? To som veľmi dlho nevedela nikde nájsť, tak idem pátrať ďalej.
    Aquaman bol podľa mňa úžasný!!! To spracovanie je neuveriteľné, prostredie vyráža dych. Oplatilo sa ísť do kina. Vôbec neľutujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, rado sa stalo. :) Určite omrkni, verím, že sa ti oba filmy budú páčiť - a potom ma informuj! :D
      No, druhá séria už dlhšie, na tretiu sa čaká. :) Ale nájsť to bol trochu problém. :P
      Oooo, tak to o Aquamanovi veľmi veľmi rada počujem. :)

      Odstrániť