01/02/2019

Ako na uprataný Goodreads

Väčšina knihomoľov používa Goodreads - každý však trochu inak. Ja rada objavujem nové knihy či sledujem, čo sa (ne)páči ostatným. (Sme kamaráti? Neváhajte si ma pridať.) No predovšetkým mi GR pomáha udržať si prehľad o tom, čo som už prečítala, a čo si chcem prečítať. Lenže na to potrebujem, aby bol "uprataný", čiže najmä, aby som mala poriadok na poličkách. Dnes bude reč práve o tom, ako to dosiahnuť - takže ak musíte mať vo všetkom systém (ako ja) alebo sa radi čudujete nad ostatnými, čítajte ďalej. :)


Krok č. 1: Správne poličky

Základom je vytvoriť si tie správne poličky, premyslene ich pomenovať a priradiť im vhodnú funkciu. Keď rozkliknete My Books, naľavo vedľa Bookshelves nájdete nápis Edit. Po kliknutí sa vám zobrazí niečo takéto:

- kliknutím zväčšite -

Toto je magické miesto, kde môžete vytvárať a vymazávať poličky i upravovať tie existujúce. V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či bude vaša polička exclusive. Pôvodné GR poličky (read, to-read, currently-reading) sú exclusive, takže ak potrebujete vytvoriť kategóriu na rovnakej úrovni, jednoducho zaškrtnete toto políčko.

Ja som si týmto spôsobom vytvorila napríklad:
  • poličku s knihami, ktoré ešte len vychádzajú; 
  • poličku s pokračovaniami, ktoré si plánujem prečítať; 
  • poličku s knihami, ktoré si možno prečítam. 

Na samotnej to-read poličke mi teda ostali prvé diely, ktoré si určite plánujem čítať a už som si ich zohnala. Okrem toho som si vytvorila exclusive poličku na nedočítané knihy, aby som ich nemusela nepravdivo označovať ako prečítané.

Každú knihu môžete zaradiť len na jednu exclusive poličku, čiže ide o akúsi základnú kategóriu. Ďalej ju môžete pridať na kopu iných ne-exclusive poličiek, ktoré si vytvoríte. To sa zíde, ak chcete  knihy triediť podľa jazyka, v ktorom ste ich čítali, dátumu čítania, žánru alebo si chcete označiť re-readingy... Je to čisto na vás. Keďže mi záleží na tom, aby bol môj zoznam poličiek usporiadaný, vytvorila som si abecedný systém pomenovaní (ak používate viacero typov poličiek, skúste predpony):


TIP: Ak pri úprave vybrané poličky označíte ako sticky, doprajete im miesto navrchu (sú to tie s hviezdičkou pred názvom). Ja som takéto označenie zužitkovala pri poličke s doplnením polhviezdičky a aktuálnych poličkách na tento rok.

Okrem toho sa pri úprave rozhodujete, či bude možné knihy na poličke zoraďovať (sortable), ktorá polička sa vám zobrazí v profile (feature) a či chcete na základe obsahu poličky dostávať odporúčania (recs).


Krok č. 2: Nastavenie jednotlivých poličiek

Dajme tomu, že ste si vytvorili tie správne poličky. Ako mať čo najväčší úžitok z ich prehliadania? No predsa tak, že si nastavíte, ktoré informácie sa majú na tej-ktorej poličke zobrazovať. Keď rozkliknete konkrétnu poličku, hore sa skrýva nápis Settings:

- kliknutím zväčšite -

Tu si môžete zvoliť, ktoré informácie o knihe sú pre danú poličku dôležité (napríklad pri to-read poličke ma zaujíma, kedy kniha vyšla, kedy som si ju pridala, aká je dlhá,...), ale tiež koľko kníh sa má zobraziť na jednej stránke a podľa čoho ich zoradiť (a či vzostupne/zostupne). Pri poličkách s prečítanými knihami ich zvyknem radiť podľa dátumu (aby boli nedávno prečítané navrchu). Pri to-read som siahla po priemernom hodnotení.

TIP: Usporiadanie, ktoré si vyberiete v settings je "predvolené", teda zobrazí sa pri každom rozkliknutí poličky. Ak niečo hľadáte/zisťujete, knihy na poličkách sa dajú ešte dočasne usporadúvať klikaním na jednotlivé stĺpce (title, author,...).


Krok č. 3: Obsah poličiek

Dobrý systém poličiek na dojem uprataného GR nestačí. Treba aj pracovať s ich obsahom, aby bol aktuálny. Nezabúdajte preto knihy priebežne presúvať (keď nejaká vyjde atď.), pridávať a hlavne vymazávať.

Raz za čas si skrátka sadnem k svojim poličkám s neprečítanými knihami a pretriedim ich. Nie je to jednoduché, ale buďte k sebe úprimní: niektoré z kníh vás už nelákajú, iné ste si pridali pred rokmi a pravdepodobne sa k nim nikdy nedostanete... Preč s nimi! Udržujte počty kníh na poličkách v rozumnom rozsahu. Váš GR bude tak oveľa upratanejší, nápomocnejší a menej stresujúci. Aspoň u mňa to takto funguje.


Ako využívate Goodreads vy?

2 komentáre:

  1. No ja mám taký bordel na Goodreads, že sa mu asi vyrovná iba bordel na mojej pracovnej ploche v počítači :D proste katastrofa :D a vždy sa aj odhodlám, že to nejako upracem ale potom to po chvíli vzdám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám - aký šok - aj plochu veľmi upratanú. :D Tak možno raz sa podarí.:D

      Odstrániť