09/02/2019

Roshani Chokshi - The Gilded Wolves (#1)

S temnejšími YA fantasy plnými rozporuplných hrdinov sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Jednou z nich je zahraničná novinka The Gilded Wolves, na ktorú si dnes posvietime – má kniha skutočne čo ponúknuť?

The Gilded Wolves sa odohráva v alternatívnom Paríži devätnásteho storočia. Do voľne interpretovanej minulosti autorka zamotala voľne interpretovanú Babylonskú vežu z Biblie, aby vytvorila akési mocné úlomky, ktoré niektorým ľuďom dávajú magické schopnosti. Mágovia vytvorili tajnostkársky vznešený rád rozdelený na niekoľko rodov. Hlavný hrdina Séverin sa mal stať nasledovníkom jedného z nich, ale zdá sa, že jeho test následníctva bol sfalšovaný, lebo je synom cudzinky-otrokyne. Venuje sa preto podnikaniu a krádežiam, s čím mu pomáha partia vyvrheľov. Momentálne spolupracujú na krádeži istého predmetu, z čoho sa napokon vyvinie záchrana sveta...

Autorka sa snažila zachytiť krásne i temné stránky života v Paríži v tomto období, čo jej sa podarilo. Už menej sa jej podarili občas zbytočne metaforické, kvetnaté opisy, ktoré namiesto dotvorenia atmosféry skôr nudia. Taktiež autorkine prepájanie všetkého možného (rôznych mytológií, Biblie, histórie Paríža a sveta a vlastných výmyslov) pôsobí chvíľami trochu prekombinovane.

No tento príbeh stojí predovšetkým na postavách. Tie sú komplexné, zaujímavé a zároveň také diverzné, až premýšľam, či všetkých nadaných Francúzov automaticky odmietali. Do Séverinovej skupinky patrí Laila (už som zabudla odkiaľ), ktorej telo čiastočne vytvorila mágia, avšak nevydrží večne, a tak jej dochádza čas... Okrem toho vo voľnom čase rada pečie a stará sa o druhých. Poľka Zofia do príbehu vnáša geniálny vedecký mozog a autistické prejavy, bisexuál Enrique s filipínskymi koreňmi zase znalosť histórie a najmladší Tristan... Pavúky a šialenstvo? Tristan ako jediný z partie nedostal vlastný uhol pohľadu a jeho prítomnosť funguje skôr ako katalyzátor pre ostatných, v dôsledku čoho isté časti príbehu úplne nevyznejú. K tejto partii sa ešte votrie mladý vodca jedného z rodov, Hypnos. Hypnos tiež pochádza z cudziny, je pravdepodobne bi, zbožňuje všetko trblietavé, a hoci tím donúti k spolupráci vydieraním, v skutočnosti si najmä hľadá kamarátov.

Čo sa týka vzťahov a interakcií v rámci skupiny, ich kamarátske a možno-niečo-viac dialógy sú skutočne super a dokážu pobaviť. Keď sa neskôr dostanú väčšmi do popredia romantické zápletky, je to skôr sklamanie. Dostaneme totiž náznak milostného trojuholníka a vzťah Laily a Séverina. Problém s Lailou a Séverinom je, že dôvody, prečo nemôžu byť spolu, nie sú také neprekonateľné, ako ich prezentujú. Vývoj ich vzťahu sa zase opiera o tradičné „nič k tebe necítim“ klišé a pokračovanie vyzerá na nešťastnú telenovelu.

Snáď najčastejšia výčitka je, že kniha „vykráda“ Six of Crows. Osobne by som to práve vykrádaním nenazvala, no značne v nej cítiť popularitu grishaverse, či už ide o koncepty postáv (napríklad Séverin so svojím pochmúrnym výrazom a popieraním citov pôsobí ako nevýrazná kópia Kaza), ich vzťahov alebo hlavnej zápletky – akurát bez toľkých zvratov. Tých sa síce po pomalšom rozbehu niekoľko nájde (plus kopa záhad), ale nie je to úplne ono.

Aby som to zhrnula, The Gilded Wolves považujem za solídne čítanie s fajn prvkami i slabšími miestami, ktoré si svojich nadšencov nájde. Podľa mňa však potenciál tejto knihy ostal čiastočne nevyužitý a zapadá u mňa do lepšieho priemeru. Udeľujem jej preto 3,5 hviezdičky.


Obálka z goodreads.com

3 komentáre:

  1. Výborne, takže ak chcem túto knihu čítať, mala by som mať čistú myseľ a veľa trpezlivosti. :D Ale aj tak sa na ňu teším, hrozme mi to pripomína prostredím sériu Dominium Padlých andělů, tak je taký dystopický a katastrofou zničený Paríž a toto vyzerá ako jeho poetickejšia verzia.
    Nuž, ďakujem za recenziu, aspoň vďaka nej ostanem nohami pevne na zemi, čo mi pri čítaní tejto knihy asi pomôže, ako sa tak na to pozerám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dominium Padlých andělů nepoznám, každopádne nemáš za čo (ja ďakujem za komentár) - určite sa netreba nechať uniesť očakávaniami. :D

      Odstrániť
    2. Tú sériu vydal český Host, teda tie prvé dve knihy, ktoré zatiaľ vyši aj v angličtine. Nie je to práve najjednoduchšie čítanie a je to skôr triler, ale aj tak sa mi to páči. Má to neopakovateľnú atmosféru.
      Nuž áno, nikdy nie je dobré nechať sa uniesť prehnanými očakávaniami. :D

      Odstrániť