11/02/2019

S knihami o knihách: YA contemporary

~ alebo knižné odporúčania trochu inak ~

Vbehnem dovnútra  čajovne (už zase meškám, hlúpe dopravné zápchy!) a zažmurkám. Miestnosť zahaľuje sladkastý sivý opar z vodnej fajky. Neváham, vyzujem sa, topánky si odložím do poličky a vypýtam si čaj. Potom zbehnem schodmi do druhej miestnosti. Je takmer prázdna. V jednom rohu sa objíma zamilovaný párik a v druhom sa na gauči rozvaľuje moja knižná spoločnosť. Dve sympatické farebné knižky veselo šuštia stránkami a stavila by som sa, že práve rozoberajú fandomy. S úsmevom k nim podídem a predstavím sa.

Ahojte, mohli by ste sa na úvod predstaviť čitateľom?
Knižný hosť č. 1: Samozrejme. Môj príbeh zrejme najviac ocenia všetky fanúšičky-introvertky, ktoré nastupujú na vysokú školu. Mám však niečo pre každého - milú romantiku, rodinné problémy, fanfiction-

Knižný hosť č. 2: Fanfiction nie je pre každého. Ale áno, závidím ti, že si prakticky dva v jednom! Obe sa venujeme fandeniu a láske, ibaže každá z trochu iného uhla. Ja som napríklad inšpirovaná istou známou rozprávkou a dokonca u mňa nájdete celebritu! No nemyslite si, že ide iba o lovestorku...

...v skutočnosti ide pri postavách fakt do hĺbky a majú okrem lásky kooopu ďalších problémov.

Jasné, prečítajte si nás! 

Pobavene krútim hlavou - tuším sa tie dve stihli skamarátiť. Rýchlo nadväzujem ďalšou otázkou skôr, než sa rozhodnú, že ma tu vlastne nepotrebujú: Môžete sa opísať tromi výstižnými slovami alebo slovnými spojeniami?
Písanie. Dvojičky. Proteínové tyčinky?

Cosplay. Con. Odvrátená stránka slávy.

A čo jeden náhodný dôvod, prečo by si vás ľudia mali prečítať?
Hmm... Verne zachytávam šialenstvo, ktoré dokáže vzniknúť okolo jednej série? Och nie, počkať, môžem ďalší, však? Roztomilé obálky! V rôznych farbách.

Som tak akurát sladká, smutná, zábavná aj oddychová. A obe sme hotový balzam na duše fanúšičiek!

Prikyvujem. Tiež si to myslím, inak by som ich predsa nepozývala. Čím by mali čitatelia pokračovať, ak si vás prečítali a chcú viac?
Fiktívny príbeh, ktorému fandí moja hlavná hrdinka, vyšiel v knižnej podobe ako Carry On a moje hlavné hrdličky, totiž, postavy sa objavia v autorkinej dospeláckej knihe, Landline.

V apríli vychádza moje voľné pokračovanie, Princess and the Fangirl - už sa ho nemôžem dočkať.

Ďakujem pekne za rozhovor!

V tej chvíli mi prinesú objednaný čaj. Mne medzitým došli otázky i čas, takže sa zatvárim nešťastne - to tu ostanem sedieť sama? Našťastie ma obe rýchlo ubezpečia, že sa nikam neponáhľajú a nasledujúcu polhodinku spoločnými silami vymýšľame zoznam ďalších skvelých YA contemporary.

Ako ste sa zrejme dovtípili, mojím knižným hosťom č. 1 bola Fangirl/Fanúšička od Rainbow Rowell (moja recenzia) a knižným hosťom č. 2 zase Geekerella od Ashley Poston (moje odporúčanie). Linky z názvov vedú na GR, odkiaľ pochádzajú aj obálky.


Obe knihy môžem len odporúčať. To isté platí o nasledujúcom zozname ďalších výborných YA contemporary:

Eliza and Her Monsters. Fandomy, online svet, priateľstvá, rodina, mentálne zdravie. Všetko v neprikrášlenom, chytľavo napísanom balíčku.

All the Feels. Super rýchle čítanie o fanúšikovaní, conoch a introvertoch, ktoré si zaslúži viac pozornosti.

When It's Real. Láska medzi celebritou a obyčajným smrteľníkom doplnená o trefné zobrazenie sociálnych médií. Plus ideálna kombinácia vtipu, drámy a roztomilosti.

P. S. I Like You. Jednoduchý, no skvele napísaný príbeh, ktorý je milý, vtipný a hlavne plný listov.

V is for Virgin & The Avery Shaw Experiment. Kelly Oram skrátka vie, ako napísať roztomilé oddychové knihy a zároveň ich niečím ozvláštniť. 

Tell Me Three Things. Popkultúrne narážky, autentické maily a správy, milá romantika, neromantické problémy... Čo viac si môžem priať? Toto je moje obľúbené nefandomové čítanie.

Am I Normal Yet?/Si ty normálna?!. Vtipný príbeh zo života o feminizme, mentálnych chorobách a tínedžeroch.

What to Say Next. Hľadáte niečo vážnejšie? Táto kniha o vyrovnávaní sa so smrťou a o živote s autizmom si vás snáď získa.

Entangled. Ak si chcete nechať vybuchnúť mozog, tak sa pusťte do tohto temného, psychologicky ladeného príbehu nabitého emóciami (alebo do niečoho iného napísaného britskou spisovateľkou Cat Clarke).

Ste na rade: Ktoré sú vaše obľúbené YA contemporary? Zhodneme sa v niečom?

10 komentárov:

  1. Tohle je naprosto SUPER! Žádnou z knih jsem nečetla, ale Fangirl jsem poznala. Mám ji totiž už fakt dlouho na seznamu knižních nutností. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem. :) Tak dúfam, že sa k nej čoskoro dostaneš a bude sa ti páčiť.:) Ja som Fangirl čítala už trikrát a vždy som skončila nadšenejšia ako predtým. :D

      Odstrániť
  2. Neviem, či je všetko moja šálka kávy, ale veľmi sa mi páčil tvoj opis kníh a celkovo sa mi páčil spôsob, akým je napísaný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, takto napísaný článok znie skvelo! :) Ani jednu zo spomínaných kníh som nečítala, ale niektoré ma veľmi zaujali :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já... myslím, že na ně potřebuji mít tu správnou náladu :D Moc děkuji za super tipy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to určite treba. :D Rado sa stalo, vďaka za komentár. :)

      Odstrániť
  5. Obe som čítala a asi preferujem Fanušíčku... hneď pri druhej otázke mi došlo o aké knihy pôjde :) Rada by som si však prečítala Eliza and Her Monsters, dúfam, že to preložia aj do slovenčiny :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite skús, verím, že sa ti Eliza bude páčiť.:) Inak vyjde aj po slovensky, nedávno to CooBoo oznámilo na FB. :)

      Odstrániť