07/04/2019

Emily A. Duncan - Wicked Saints (#1)

Od tejto knihy som čakala snáď-fajn YA fantasy. Miesto toho som dostala geniálne YA fantasy, ktoré si ma úplne získalo, niekoľkokrát mi vzalo dych a na záver zlomilo srdce... Ale pekne poporiadku.

Hlavná hrdinka Nadezhda je posledná zo svojho národa, ktorá dokáže komunikovať s bohmi a využívať ich mágiu. Je výnimočná, pretože nemá len jedného božského patróna, ale dokáže používať mágiu všetkých. Na svoj osud – ukončenie vojny a porazenie nepriateľov, ktorí sa odvrátili od náboženstva a využívajú vlastnú mágiu krvi – sa pripravuje v nenápadnom kláštore. Práve ten hneď na začiatku napadne nepriateľský princ a nadaný mág, Serefin, a Nadya sa ocitá na úteku. Čoskoro stretáva tajomného Malachiasza zo znepriateleného národa a jeho spoločníkov. Rozhodnú sa spojiť sily, infiltrovať sa do nepriateľského kráľovstva a zavraždením kráľa ukončiť dlhotrvajúcu ničivú vojnu.

Wicked Saints sa odohráva vo svete inšpirovanom európskou mytológiou. V praxi postavy hovoria čudným mixom slovanských jazykov a náhodných úderov do klávesnice a majú mená ako Nadezhda či Malachiasz. Človek si spomenie na Leigh Bardugo a jej grishaverse... No iba na chvíľu. Celkové spracovanie mytológie a sveta je totiž dostatočne originálne a fascinujúce. Nechýbajú desivé legendy o „svätých“, rozhovory s potenciálne nebezpečnými bohmi, krvná mágia, rôzne monštrá ani správna dávka politiky.

Stránky plynú rýchlo a akcie je dostatok. Príbeh nie je ani zďaleka priamočiary. Dôjde počas neho hneď k niekoľkým komplikovaným (viac či menej) prekvapujúcim zvratom, odhaleniam a zradám.

Autorka vsadila na trochu ozdobnejší, dramatickejší štýl písania, čo mohlo dopadnúť dvomi spôsobmi: prehnane pateticky alebo očarujúco. A hoci je fakt, že slovné spojenie „beautiful broken boy“ mohla používať menej, vo všeobecnosti jej štýl aj atmosféra fungujú výborne a robia knihu zapamätateľnejšou.

Nadyin pohľad sa strieda s pohľadom Serefina. Skúsený YA čitateľ môže očakávať, že Serefin bude buď skrz na skrz zlý nepriateľ, alebo Nadyin objekt záujmu. Nuž, nie v tomto prípade. Serefin je z vojny unavený a chce vybudovať lepšie kráľovstvo ako jeho otec, ibaže sa najprv musí dožiť korunovácie.

Vo Wicked Saints nenájdeme tradičného záporáka. Oba národy majú logické dôvody na svoje konanie, ich konflikt nie je čierno-biely. Takmer každý verí, že to, čo robí je správne a každý sa do istej miery mýli. Všetky postavy sú ľudské, ich motivácie komplikované, riešia rôzne vnútorné konflikty a je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa mení ich zaužívaný pohľad na svet. Okrem toho sú všetci naozaj sympatickí a musela som im fandiť.

Obzvlášť si ma získali Malachiasz a Nadezhda. Títo dvaja si vo vzťahu jeden k druhému prechádzajú typickým vývojom na spôsob nepriatelia – neochotní spojenci – priatelia – niečo viac. Každá ich interakcia je skvelá, ich vzťah nepostupuje prirýchlo a nezatieňuje iné dôležité prvky deja. Čokoľvek k sebe tí dvaja cítia, nestačí to na vyriešenie ich problémov či na to, aby sa vzdali svojich cieľov.

Aby som to zhrnula, Wicked Saints možno na prvý pohľad nepôsobí práve výnimočne, no autorkin talent a predstavivosť túto knihu premenili na viac ako iba ďalšie temnejšie YA fantasy. Ide o prudko čitateľný, spletitý príbeh s pochmúrnejšou atmosférou a premysleným svetom, v ktorom nič nie je čiernobiele. Hlavné i vedľajšie postavy si navyše vedia získať sympatie čitateľov – vrátane tých mojich. Odo mňa získava kniha jednoznačne 5 hviezdičiek.


Obálka z goodreads.com

4 komentáre:

  1. Stačilo mi vidieť, že je tam mytológia... Zbožňujem podobné knihy a toto vyzerá tak "nevinne" :D len mi povedz, že je to stand alone, prosím, nechcem rozčítať ďalšiu sériu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Errrrrrm... Je to séria... ALE-STOJÍ-ZA-TO-SĽUBUJEM-PLS-DAJ-JEJ-ŠANCU!!! :D :)

      Odstrániť
  2. Aj ja som túto knihu totálne milovala a musím priznať, že pri tých menách aj mne na chvíľu v hlave rezonovala Leigh, ale nakoniec som to zavrhla, lebo som si uvedomila, že táto kniha je v mnohom iná a možno tak trochu aj lepšia (prepáč, Leigh, ale je to tak).
    Dúfam, že sa mi čoskoro tiež podarí napísať recku, nech pomáham šíriť osvetu o tejto výbornej sérii. Len ma štve, že teraz tak dlho musím čakať na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak pre mňa je SoC dilógia veľká láska, čiže takto by som sa rozhodnúť nevedela. :D Ale ááááno, je to skvelé a už sa teším na tvoju recku, osvetu rozhodne treba šíriť čo najviac. :) Inak presne! Na pokračovanie bolo už včera neskoro.:( :D

      Odstrániť