27/06/2019

Prázdninové popoludnia s autormi 2019: Tereza Matoušková

(c) Alia

Je tu druhý deň sľubovaného rozhovorového minimaratónu a ja na Booklande nadšene vítam českú fantasy autorku Terezu Matouškovú. Na konte má hneď niekoľko kníh, naprieč ktorými rozvíja svoj fascinujúci svet Podmoří, o ktorom sa dnes môžete dozvedieť viac.

Aké máš na leto plány týkajúce sa písania?
V tomto směru mám poměrně jasno. Musím do konce prázdnin dokončit opravy a autoské korektury románu Pláč němého boha. Mělo to být hotové už loni na podzim a já se cítím poněkud provinile, že mě od psaní odvedly jiné naléhavější povinosti a taky že mi to trochu nakynulo.

Jedná se o první díl z rozsáhlé podmořské série, kterou už pár let připravuji a po níž čtenáři dlouhou dobu volají. Je to na české poměry velice ambiciózní projekt a mám z toho respekt. Proto se nesnažím tlačit na pilu a nechávám si prostor na to vše zodpovědně dotáhnout.

Ako si predstavuješ dokonalú letnú dovolenku?
Trochu jako v těch hollywoodských filmech, které začínají tak, že mladá pohledná spisovatelka přijede na venkov a ubytuje se někde na samotě s tím, že potřebuje klid na psaní. Má to jedinou chybu. V sousedství vždycky bydlí psychopatický masový vrah, který ji přibližně ve druhé třetině bijáku začne věšet na verandu mrtvá zvířata, aby ji následně další hodinu promítacího času honil se sekyrou po lese. Takže asi raději zůstanu doma.

A čo postavy z Podmoří a ich dokonalá dovolenka?
Zřejmě by si přáli být co nejdál od zdroje všech svých problémů, nepohodlí, rodinných trablí a osobních neúspěchů. To znamená ode mě.

V dnešnej dobe sa všetci delia o svoje (nielen) letné zážitky na sociálnych médiách a mňa zaujíma, čo tvoje postavy. Aký by mali podľa teba prístup k sociálnym médiám a ako by ich používali?
Tohle je zajímavá otázka. Asi záleží na tom, jestli bychom postavy přesadili z fantasy světa do toho našeho, pak by ale bylo v první řadě velice těžké odhadnout, jak by do něj zapadly. Značná část mých hrdinů jsou váleční mágové, tzn. vojáci. Další jsou vlastně vědci. Všichni zaujímají poměrně významné postavení v hierarchii. Mohli by si vůbec dovolit provozovat osobní profily a co by na nich mohlo být? Těžko říct.

Pak se na to samozřejmě můžeme dívat tak, že by něco jako sociální média fungovalo v daném fantasy universu, tedy v Podmoří. Je to svět civilizačně na úrovni našeho 19. století a hlavní slovo zde má magie a magická technologie. Teoreticky by tu mohlo něco jako sociální média vzniknout, ale podle mě je největším problémem to, že společnost je rozdělená do kast. Jakékoli plošné rozšíření podobných médií si lze představit jen těžko. Jistě zde bude probíhat výměna informací v rámci kasty, která se ale bude spíše odehrávat po hospodách nebo salónech. Vyšší kasty budou působit z pozice síly a působit na nižší pomocí příkazů a zákazů, tedy jednosměrně. Komunikace zdola nahoru bude téměř nemožná.


Pekne ďakujem Tereze za rozhovor. Pokračujeme zase zajtra o 9:30, tak sem určite zablúďte.

ilustrácia z autorkinej stránky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára