24/10/2019

Julia Walton - Slová načmárané na stenách

Túto nenápadnú YA contemporary o schizofrénii som vám nedávno predstavila a dnes sa vám pokúsim vysvetliť, prečo by sa vám nemala v mori kníh o duševnom zdraví stratiť z dohľadu.

Adam má šestnásť a je schizofrenik. Počuje hlasy a vidí ľudí i veci, ktoré neexistujú, čo vedie k dosť nešťastnému sledu udalostí a napokon k novému experimentálnemu lieku. Ten mu pomáha dosť dobre rozlišovať, čo je skutočné a čo nie, takže začne chodiť do novej školy odhodlaný nikomu svoje tajomstvo neprezradiť. A už vôbec nie inteligentnej spolužiačke Maji, ktorá ho zaujala... Ibaže liek nefunguje dokonale a z Adama asi predsa len nikdy nebude normálny tínedžer, akokoľvek po tom túži.

Kniha je písaná prostredníctvom Adamových denníkových zápiskov, respektíve akýchsi listov, ktoré odovzdáva svojej terapeutke - rozhodol sa s ňou totiž na sedeniach nahlas nerozprávať. Zvolená forma rozprávanie príjemne ozvláštňuje, robí ho akýmsi priamejším a adresnejším a pomáha čitateľom lepšie spoznať hlavného hrdinu.

Adam je, mimochodom, naozaj skvelý. Ide o ten typ postavy, ktorá má od dokonalej ďaleko, a predsa je dostatočne sympatická na to, aby si získala drvivú väčšinu čitateľov. Vo výsledku sa budete pri čítaní smiať na Adamovách vtipoch a jeho utrpenie vám bude náležite trhať srdce.

Ostatné postavy vnímame iba cez Adama, nečakajte preto žiadne silné citové spojenie. Rozhodne ma však bavili. Či už Maja, ktorá nie je práve najpriateľskejšia, Adamova milujúca matka alebo snaživý (a tápajúci) nevlastný otec. Autorka nám ponúka škálu postáv, ktoré pôsobia realisticky a vyhýba sa pritom tým najotrepanejším klišé...

...s výnimkou arogantného boháča zo školy, ktorý Adamovi komplikuje život. A ešte s výnimkou plesu. Nuž, o niečom to asi musí byť. Čo sa týka očividnej zápletky, táto kniha je na prvý pohľad vlastne maximálne jednoduchá a tak trochu... bez deja.

Lenže v tomto prípade sa medzi bežné stredoškolské problémy pridáva Adamova choroba a to knihu posúva na inú úroveň. Pretože toto nie je príbeh o tom, ako ho zázračne vylieči láska a vlastne ani o žiadnom obrovskom prelome v liečbe. Je to len príbeh o tom, ako Adam so svojou diagnózou dennodenne žije. Vyrovnáva sa so svojimi halucináciami, vedľajšími účinkami liekov, snaží sa neubližovať ľuďom vo svojom okolí a nie vždy sa mu to darí.

Kniha šikovne poukazuje na každodennú realitu chorých ľudí aj na nezmyselnosť a neoprávnenosť mnohých predsudkov voči nim... Čo ma privádza k mojej najväčšej výhrade. Adam totiž ako neveriaci nastúpi na katolícku školu a často sa následne naváža do všetkého spojeného s náboženstvom a katolíkmi. Na knihu, ktorá hovorí "nemajte predsudky a nehádžte všetkých do jedného vreca" to bolo dosť cez nezmyselné a zbytočne útočné.

Celkovo ale ide o vydarené čítanie, ktoré má čo povedať, a zvláda podať vážne témy s dostatkom nadhľadu a humoru (keďže je rozprávač Adam proste zlatíčko). Odo mňa kniha získava 4 hviezdičky a odporúčam ju tým, ktorí hľadajú dobré YA contemporary o duševnom zdraví.



Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Ako sa zamilovať do blázna (uveriteľné protivné postavy, skutočne dôležité priateľstvá, nenásilná romantika a realistický prístup)
-> Eliza a more príšer (introvertka s psychickými problémami + fandom & láska k písaniu i čítaniu)

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Tak jo, nalákala jsi mě na ni. Takže tuto knihu si připisuji na svůj seznam. :D

    OdpovedaťOdstrániť