22/01/2020

5 dôvodov, prečo siahnuť po knihe Ako žiť vo vesmíre

Ako žiť vo vesmíre je populárno-náučná kniha, v ktorej sa fyzik a astronóm Colin Stuart rozhodol bezbolestným spôsobom priblížiť vesmírnu realitu bežným smrteľníkom. Osobne ma kniha naozaj nadchla, preto som sa rozhodla spísať hneď 5 dôvodov, prečo by ste jej mali dať šancu. Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu Ikar, ktoré sa postaralo o slovenské vydanie.

Dôvod č. 1: Budete sa môcť na sci-fi knihy a filmy pozrieť trošku kritickejších okom. Odborníkom sa síce nestanete, ale určite budete o čosi viac v obraze a budete vedieť lepšie posúdiť, čo je reálne už teraz, čo by mohlo byť reálne a kde tvorcovia naopak dali svojej predstavivosti úplne voľnú ruku. Nuž a ak sami píšete, možno načerpáte inšpiráciu - vesmír je naozaj plný možností.

Dôvod č. 2: Môžete chrliť vesmírne zaujímavosti na všetkých (ne)záujemcov v okolí. Neviem ako vy, ale ja považujem informácie o medzinárodnej vesmírnej stanici, vesmírnom práve, stravovaní či sprchovaní na vesmírnej lodi alebo o tom, kto pije vlastný moč a kto nie, za prudko fascinujúce a hodné zapamätania si. A neváham sa o svoje nové vedomosti podeliť.

Dôvod č. 3: Dokážete objektívne zhodnotiť svoju potenciálnu kariéru astronauta. Možno zistíte, že v podvodných výcvikových centrách síce majú wi-fi a boli by ste cool, ale inak sa vám život a zdravie vôbec riskovať nechce... Alebo, naopak, začnete rozosielať životopisy. V tejto knihe sa skrátka o výcviku i živote astronautov dozviete všetko podstatné.

Dôvod č. 4: Dejiny objavovania vesmíru sa v školách zanedbávajú. Ak si chcete prečítať niečo o tom, ako prebiehalo objavovanie vesmíru, či je to s tým Armstrongom fakt celé výmysel a podobne... Táto kniha má pre vás aj zábavné lekcie vesmírneho dejepisu.

Dôvod č. 5: Môžete začať šetriť na vašu vesmírnu dovolenku a/alebo pozemok na Marse. Zrejme v tomto šetrení bude musieť pokračovať ešte niekoľko generácií, ale raz sa niekto s vaším menom v tom vesmíre hádam ocitne! A vy budete mať minimálne veľmi dobrú predstavu o tom, kam ľudstvo s vesmírnym bádaním speje, aké (ne)obmedzené možnosti má a zistíte, že dovolenky vo vesmíre nie sú až taká vzdialená realita - skôr drahá.

Inými slovami, Ako žiť vo vesmíre je prudko čitateľná kniha plná fascinujúcich informácií a odporúčam ju všetkým laikom, ktorí sa chcú o živote vo vesmíre dozvedieť niečo nové. Zaujala vás kniha? Zvyknete siahať po populárno-náučnej literatúre?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára