10/04/2020

Tieňolovecký fenomén

Cassandru Clare a jej Shadowhunters Chronicles (viacero sérií o Tieňolovcoch z rovnakého sveta, ktoré sa dajú čítať aj osobitne) pozná snáď každý, kto vie, čo je young adult - a možno i niekto navyše.

Fakt, že Cassie vydáva stále nové tieňolovecké knihy, sa stretáva s rôznymi reakciami od nekonečného nadšenia, cez miernu skepsu, až po vyslovený nesúhlas ("Ako si len dovoľuje písať ďalšie úspešné knihy, ktoré chcú toľkí ľudia čítať? Nehorázne!"). Osobne som toho o Tieňolovcoch prečítala dosť, a preto som si povedala, že je načase spísať svoj názor na tento knižný tínedžerský fenomén.

Na úplne prvú knihu o Tieňolovcoch, City of Bones, som narazila v roku 2010 (v origináli vyšla v roku 2007). Mala som vtedy asi dvanásť a do knihy som sa pustila, lebo ju ospevovalo niekoľko dnes už neaktívnych knižných blogeriek. Dopadlo to tak, že som sa nenávratne zamilovala (najmä do Jacea), zhltla prvé tri diely (to utrpenie zo shippovania Clary a Jacea si pamätám doteraz) a rozhodla sa pokračovať zvyšnými tromi. Tie už boli trošku rozťahanejšie, ale utvrdili ma v tom, že Cassie vymyslela skvelý svet a dej. Nehovoriac o postavách, ktoré sú pre mňa doteraz ako dlhoroční kamoši!

Bez váhania som sa teda pustila do ďalšej tieňoloveckej série, The Infernal Devices. Hlavné postavy som si obľúbila dokonca viac ako Clary a spol. Dodnes tvoria jediný milostný trojuholník, v ktorom som nemala jasno, a zreteľne si pamätám, ako brutálne ma rozplakal koniec dvojky. A tiež to, aká rozčarovaná som ostala po úplnom závere, s ktorým som sa dodnes nevyrovnala. V každom prípade moje nadšenie nevymizlo a ja som priebežne hltala všetky extra tieňolovecké poviedky - niektoré boli lepšie, iné horšie, no úsmev na tvári mi vyčarovali vždy.

Potom prišli The Dark Artifices a ja som si pripomenula, prečo mám tieto knihy rada. Najviac som ocenila, že TDA zase raz zobrazili tieňoloveckú spoločnosť z nového uhla a autorka sa ju nebála niekam posunúť. Zároveň sa však v mojej hlave začalo ozývať, že by ten text mal niekto konečne poriadne zeditovať - a tým myslím skrátiť. Dvojka TDA bola ešte rozťahanejšia a začala prehnane tlačiť na pílu pri povinnej diverzite aj skĺzavať k vzťahovej dráme, za ktorú by sa nehanbila žiadna telenovela. Nedávno som dočítala deväťstostranovú trojku (som predsa lojálna Tieňolovkyňa), ale... Všetky zmienené problémy sa zvýraznili a už to pre mňa, žiaľ, nemalo také čaro ako kedysi.


Napriek tomu nesúhlasím s tvrdením, že by autorka nemala písať ďalšie príbehy o Tieňolovcoch. Nemyslím si, že jej ide len o peniaze - myslím si, že má čo povedať. Nemyslím si, že je myšlienka zotrvania v jednom úspešnom svete neprijateľná - myslím si, že to robí mnoho dospeláckych autorov a nikto im to nevyčíta.

Keď si niekto dá tú námahu Tieňolovecké série prečítať, zistí, že nie sú o tom istom. Postavy sú rozlíšiteľné, každá séria nás vezme na iné miesto, zameriava sa na iný konflikt, lepšie nás oboznamuje s inou časťou Tieňosveta,... Sú to skutočne kroniky. Navyše sa autorka snaží, aby jednotlivé série fungovali samostatne, čo je príjemný bonus. 

Nehovoriac o tom, že sú knihy zjavne pre mnohých dosť zábavné a strhujúce, aby sa z nich stala závislosť - a nemusia byť pritom ani dokonalé. Pretože nie sú. Postupom času sa čoraz viac podobajú na tínedžerskú telenovelu a mohli byť mať polovičný počet strán. Tie najnovšie nie sú také dobré, ako by mohli byť, čo je škoda, keďže podľa mňa ukrývajú výborný príbeh.

Nenaznačujem, že by ste mali dať Cassandre šancu - či už ďalšiu alebo prvú. Je v poriadku, ak vám Tieňolovci nesedia, rovnako ako je v poriadku, ak ich stále milujete, prípadne ak ste nerozhodní ako ja. Jednoducho by som chcela zdôrazniť, aké nespravodlivé je tvrdiť, že by nemali vychádzať ďalšie tieňolovecké knihy. Kým má autorka čo povedať a tisíce ľudí to chcú počuť, podľa mňa sú pokračovania úplne pochopiteľné (navyše ich plánuje obmedzený počet) a každý sa predsa môže slobodne rozhodnúť, či po nich siahne. Ja si momentálne nie som istá, no ochotne pokračovania doprajem všetkým fanúšikom, ktorých nadšenie ešte neochablo.

Aké sú vaše skúsenosti s knihami o Tieňolovcoch a váš postoj ku Cassandre Clare? Budem rada, ak sa o názor podelíte v komentároch.

8 komentárov:

  1. No takto :D Toto bude na dlho, ale úplne s tebou súhlasím! Mesto kostí je už tak staré? :O Panenku! :D To som si nikdy neuvedomila.
    Mňa udivuje, že stále dokáže o nich písať a prináša nové postavy, zápletky, ktoré sú originálne, v rámci možností, ale sú. Ani pri jednej z hlavných postáv v jej knihách som sa nikdy nepozastavila, že: Hej! Ale však je taká istá ako tá pred tým! Doteraz neviem ako to robí, ale aj čo sa týka sveta, tak tá žena to má skvelo vymyslené. A síce miestami mám pocit, že niekedy vykráda pomaly aj samú seba (sú to len také drobnosti), ale vždy príde s niečím novým, čo ma úplne odrovná. Napríklad ja som z Mesta kostí, bola nadšená, Pekelné stroje som nedočítala - fakt mám pocit, že som jediná, ktorej sa to nepáčilo. Mne ten milostný trojuholník skrátka prekážal. A asi som tiež jediná, ktorá si myslí, že z The Dark Artifices posledná časť je jej najlepšia kniha :D Hoci keby má o dvesto strán menej nebanujem. Ale tá ma úplne rozobrala na malinké časti :D A hoci som si už asi stokrát povedala, že už stačilo, tak vieš kto má už kúpenú Chain of gold? Ja.... Takže asi toľko k tomu, že CC nebudem čítať.
    Hoci z tej knihy mám brutálny strach :D Dokým sa vyslovene neprichytím, že už ma jej knihy nudia, tak si ich budem i naďalej kupovať, ale zas s mierou, pretože nie som milionár. Čo si budeme klamať, tento rok sa celkom rozšupla :D

    P.S. A možno by som jej knihám aj odolala, ale tie obálky sú tak krásne, že ich skrátka človek doma chce! :D
    P.S.S. A navyše vždy sa mi trafí do vkusu pri mužských postavách :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však! Keď som našla ten rok vydania, riadne ma to šoklo. :D
      Som rada, že to vidíme podobne, i keď s QoAaD a TDI sme si to trošku vymenili. :D Chain of Gold asi tiež nakoniec neodolám, takže ťa úplne chápem. :D A presneee, Cassie vie písať knižných chlapov, som zamilovaná skoro do všetkých, hoci najväčší favorit je asi Will. :D Inak ďakujem krásne za komentár.:)

      Odstrániť
  2. Ja s tebou úplne vo všetkom súhlasím! Jej štýl aj svet je proste úžasný a hlavne návykový. Ospravedlnila som autorke i tú telenovelu, pretože postavy zbožňujem (teda väčšinu).
    Môj nový knižný klenot - Chain of Gold! Ach, James... Súrne potrebujem dvojku!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, že sa zhodneme a áno, už len pre tie postavy človek veľa strávi. :D Uff, tuším CoG musím dať fakt šancu. :D Ale možno radšej počkám kým bude v dohľade pokračko.:D

      Odstrániť
  3. Ja som s Cassie trochu pozadu, čítala som prvé tri diely Mortal Instruments (teraz konečne čítam štvrtý) a ešte Infernal Devices. Nie som z Cassie tak paf ako väčšina fanúšikov, tie knihy určite nie sú dokonalé, ani žiadne majstrovské diela, ale ten svet sa mi páči :D Tiež si myslím, že kým má čo povedať, nevidím dôvod, aby o Tieňolovcoch prestala písať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, nie sú dokonalé, ale stále patria k tým lepším.:D A som rada, že to vidíme podobne.:)

      Odstrániť
  4. Shadowhunters. Tieňolovci. Aktuálne pre mňa. Tento článok vyšiel už skoro pred dvoma mesiacmi a viac sa nemohol trafiť. Doteraz som zbierala odvahu niečo napísať, lebo v tom období som práve dočítala TMI a TID, takže som bola plná emócii.
    Ja som nasadla na tieňoloveckú loď veľmi, veľmi neskoro, keď vezmem do úvahy nielen to, ako dlho je to na svete, ale aj ako dlho ja čítam YA literatúru (začala som dosť skôr, ako by som podľa odporúčanií mala (YA literatúra je od 12 rokov (?) ). Kamarátka mi to dala mám pocit že v období, keď som čítala Twilight alebo rok potom, nie som si istá. Každopádne som sa dostala asi do tretiny (k Magnusovmu večierku ako sa Simon premenil na potkana) a potom som to odložila, lebo ma to proste nebavilo. Potom som presne na deň detí minulý rok (o chvíľku teda bude presne rok!) som si to kúpila, lebo tie nové obálky boli tak nádherné a chcela som tomu dať druhú šancu.
    Aj napriek tomu som sa k nej dostala až niekedy koncom júla. Akonáhle som sa však dostala za prvú polovicu, úplne som si to zamilovala. Dočítala som a hneď mamke povedala, aby mi zajtra, keď pôjde do práce kúpila ďalšiu knihu (dala som za ňu posledné peniaze a neľutujem): Druhú knihu som prečítala asi tri týždňe na to a tretiu asi ďalší mesiac po tom. Stále som však nebola úplne v tom, hoci tretia kniha sa mi naozaj veľmi páčila. Prišiel Mechanický anjel (šetrila som si na neho neskutočne, neskutočne dlho), ale ani tú knihu som si úplne nezamilovala, hoci určite bola najlepšia z tých štyroch. Až prišla štvrtá kniha. Oh, boy. To je kniha, kvôli ktorej som sa zamilovala do Tieňolovcov, čo je dosť ironické, lebo väčšina ľudí hovorí, že je to práve najhoršia z tej série. Mechanický princ bol rovnako dokonalý a bola som neuveriteľne šťastná a milovala som tú sériu. Až prišiel piaty diel, ktorý mi úplne zrazil hrebienok. Skoro som to nedočítala, teda ak by som nevedela, že to chcem dočítať, vykašľala by som sa na to. A potom prirodzene prišla Mechanická princezná, utrpenie a radosť v jednom. Viem, ako som bola pred epilógom a vydýchla som si, že super, poriadne som pri tej knihe neplakala a nechápala som, prečo každý hovoril o tom, aké to bolo smutné. Well, epilóg to úplne zabil. Mesto nebeského ohňa bolo krásnou bodkou celému TMI: Teraz mi na poličke svietia Magnusove poviedky (sú hneď ďalšie v poradí) a v júni si doplním zbierku o Simonove poviedky a Lady Midnight. Pamätám si ešte, ako som povedala spolužiačke, že ja tých jedenásť kníh prečítam už len pre to, aby som mohla čítať Lady Midnight (lebo hlavná postava sa volá ako ja a ako Julianov FC som raz videla Shawna Mendesa, takže som si povedala, toto musím čítať!). Či budem čítať ďalej? Zatiaľ áno. Súhlasím zatiaľ s postavami, hoci som prečítala len tých 9 kníh (lol, toto mi príde strašne ironické, že „len“, ale pri Tieňolovcoch je to „len“). Pardón za taký dlhý komentár :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, práveže za ten dlhý komentár veľmi pekne ďakujem - tvoje komenty ma vždy neskutočne potešia!:)

      Som rada, že si sa podelila o svoju Tieňoloveckú cestu a že si ťa teda napokon získali. Ešte som inak asi nepočula o nikom, kto by TMI prepadol práve pri štvorke, ale tak hlavný je výsledok. :D :D Hádam ťa nesklame ani TID, Jules a Emma a vôbec ten nový squad sú podľa mňa supeeer, akurát no, iné aspekty tej série sú už menej pozitívne. Och a na epilóg TID som doteraz celkom nahnevaná!-_- #TeamWill #TeamNeznášamMilostnéTrojuholníky

      Btw, ako to, že som tento článok napísala skoro pred dvomi mesiacmi? What is time... :D :D Každopádne som rada, že sa trafil!

      Odstrániť