20/06/2020

The Ultimate No Disclaimers Unpopular Opinions TAG s Michelle

logo (c) Michelle
Raz za čas s Michelle (ahoj!) dostaneme chuť vyplniť nejaký tag (pretože sú takým skvelým zdrojom rýchlych článkov). Tentoraz sme spojili, upravili a preložili dva podobné tagy, konkrétne Unpopular Opinions a No Disclaimers Tag. (Tu sme narazili na Unpopular Opinions a tu na No Disclaimers – pôvodných autorov nepoznáme.) V tomto článku sa vám teda priznáme s našimi (hádam zaujímavými) nepopulárnymi názormi a to bez akýchkoľvek diplomatických vyhlásení či ospravedlnení.


Populárna kniha alebo séria, ktorá sa vám nepáčila.

Sem by som mohla vypísať veľa kníh patriacich do klasiky (Frankenstein, Pýcha a predsudok…) – neviem, ktorá z nás by prišla s dlhším zoznamom, ale oba by boli fakt dlhé. Ak však mám hovoriť o niečom z modernej literatúry, nikdy som neprišla na chuť The Mortal Instruments alebo A Court of Thorns and Roses. Ja rozhodne sekundujem ACoTaR! Inak väčšinou knihy, ktoré sa mi nepáčia, ani nedočítam. Takto som nechala napríklad Nevernight či Prince of Thorns.

Kniha alebo séria, ktorú všetci neznášajú, ale vám sa páčila.

Nenapadajú mi žiadne knihy, ktoré by väčšina vyslovene neznášala, skôr knihy, ktoré sú menej známe (napr. Hashtag séria). No takú sériu Unearthly (hlavne prvý diel) som si tuším zamilovala viac než ľudia okolo mňa – rozhodne viac ako ja. Za seba uvediem asi Fangirl. Nemyslím si, že tú knihu všetci neznášajú, skôr sa nezvykne stretnúť s toľkým nadšením, aké vyvoláva vo mne – u mňa teda nadšenie nevyvolala.

Katastrofálny koniec, ktorý zničil inak dobrú knihu.

Nikdy som nebola príliš nadšená z konca poslednej časti Harryho Pottera, ale pravdou je, že som ju na rozdiel od ostatných dielov HP čítala iba raz a príliš si ju nepamätám. V každom prípade sa mi často stáva, že mi hlúpy koniec pokazí dojem z inak dobrej romantiky. Mne nenapadá nič konkrétne, akurát celkovo neobľubujem presladené nepravdepodobné šťastné konce (ehm, spomínaný HP) ani príliš očividné cliff-hangery. Aby som bola presná – mne sa nepáčilo celkové rozuzlenie HP, nie iba epilóg. Ten mi, prekvapivo, príliš neprekážal (čo je vlastne ďalší nepopulárny názor, heh).

Populárna séria, ktorú ani nechcete začať čítať.

Mám tendenciu chcieť čítať všetko, ale k väčšine sa aj tak nedostanem. Určite sa však nechystám na Percyho Jacksona či Eragona, z ktorých som už asi vyrástla (nehorázne!). Outlander ma sprvu lákal, no odradilo ma množstvo častí a ich dĺžka. Mňa zase vôbec neláka The Cruel Prince či nebodaj After. Pod to sa viem tiež podpísať.

Populárny autor, ktorý vás nebaví.

Nedá sa povedať, že by som jej dala extra veľa šancí (dve a pol knihy), ale veľmi u mňa neprešla Sarah J. Maas. Od Colleen Hoover som čítala jednu knihu, ibaže ani tá ma príliš neohromila na to, aké ódy som počula na autorkine diela. Mňa nebaví Renée Ahdieh – jej kniha The Beautiful bola klišé katastrofa a Flame in the Mist som pre istotu nedočítala.

Ktoré knihy by si podľa vás zaslúžili viac pozornosti?

Kroniky Amberu (ups, ja ich možno raz prečítam?). Potešilo ma, keď sa nedávno dočkali slovenského prekladu, ale keďže vydali desať krátkych kníh v dvoch obrovských bichliach, nedivím sa, že to stále nikto nepozná. Moji priatelia na goodreads zase väčšinou ignorujú The Best Lies (perfektné YA contemporary o toxickom priateľstve) či Descendant of the Crane (jednodielne YA fantasy so super hrdinkou) a ja by som ich najradšej všetkým nanútila! Medzi tých priateľov sa rátam aj ja. *krúti hlavou*

Milostný trojuholník, kde hlavná hrdinka (prípadne hlavný hrdina) neskončil s vaším favoritom ALEBO vzťah, ktorý sa vám nepáči.

Pri milostných trojuholníkoch mám tendenciu vybrať si vždy toho správneho kandidáta. Ja presne naopak a za jedno z najväčších sklamaní v tomto ohľade považujem Hry o život. Peeta bol lepší! Ani náhodou!

Za tie roky som prečítala veľa romantických príbehov, no vypichnem možno Adriana a Sydney zo série Bloodlines. Spočiatku sa mi páčili, avšak paradoxne len do chvíle, keď sa dali dokopy. Boli príliš sladkí a dokonalí s priam osudovou láskou, ktorú nič nezastaví… a chvíľami hlavne dosť nudní. Tí dvaja boli rozhodne sklamanie, vlastne ako celé Bloodlines.

Populárna postava, ktorú nemôžete vystáť.

Snape je už takou klasickou odpoveďou (i mojou, dokázala by som viesť veeeľmi dlhý monológ o tom, ako je síce zaujímavá postava, lenže zároveň nejde o žiadneho nepochopeného chudáčika s dobrým srdcom), ale pravdou je (a toto je extrémne nepopulárny názor), že som nebola veľkou fanúšičkou Hermiony. Niežeby som ju nevedela vystáť, no niekedy ma svojím prehnaným správaním otravovala. Filmy jej charakter v istých ohľadoch dosť… uhladili a zmiernili. Hm, ak si spomínate na náš rereading Twilightu, asi vás neprekvapí, keď dodám len: Edward. Je však stále populárny? Keby som to brala z tohto hľadiska, mám nekonečný zoznám postáv, ktoré nemôžem vystáť. Pšššt, mne nikto nenapadá.

Postava, ktorá podľa vás nemala zomrieť.

Neznášam, keď zomrie hocaká postava – preferovala by som nerealistické príbehy, kde všetci žijú šťastne až naveky. No ako prvý mi v tomto prípade napadol Sirius z Harryho Pottera. Mne zase Mija z Mariotových dedičov a predovšetkým Arthur zo seriálu Merlin – v oboch prípadoch ide síce o famózne napísané konce, len pri pomyslení na ne stále trpím! Tak po prvé, koniec Merlina bol stupídny a po druhé, odkedy tu hovoríme o seriáloch? #NelissPodvádza Posledná séria síce mohla byť lepšia, ale tomu koncu rozumiem (tak aspoň jedna z nás), iba ma ničí! A nemohla som si pomôcť. #MerlinVždyaVšade

Populárny žáner, ktorý takmer nečítate.

Ja nečítam veľkú väčšinu populárnych žánrov, keďže čítam skôr menej populárne fantasy žánre (a veeeľa romantických kníh). Nikdy som neprečítala napríklad detektívku alebo skutočný horor. Také tie populárne new adult romantiky zase nie sú nič pre mňa (neboj, ja ich prečítam dosť aj za teba) – občas sa nejakej pokúsim dať šancu, ale zväčša to nedopadne dobre. A vôbec nečítam erotiku.

Nepopulárny žáner, ktorý radi čítate.

Povedala by som, že dnes sú celkom nepopulárne paranormálne romance pre dospelých. No sú chvíle, keď si rada prečítam o alfa vlkolakovi alebo tajomnom upírovi a slečne, ktorá sa doňho zamiluje.

Hm, možno populárno-náučná literatúra? Minimálne v mojom okolí nie je príliš populárna, ale ja si pri nej rada oddýchnem od beletrie.

Populárne klišé, ktoré vás už nebaví.

Z nejakého záhadného dôvodu sú populárne toxické vzťahy – rozumní ľudia ich síce hania kade-tade, ale knihy s touto témou sa stále predávajú, preto sa stále píšu. Fuj! Nebaví ma ani motív tyranského kráľa, ktorého môže poraziť iba náhodné násťročné decko, ktoré si sotva prestalo cucať palce. Ja mám zase plné zuby osudových pút, ktoré predurčujú naše holubičky byť naveky spolu. To je naozaj otravné.

Čo vás v súvislosti s knihami či knižnou komunitou dokáže vytočiť?

Štve ma, keď ľudia odsudzujú všetky young adult knihy, hoci z nich poznajú len zlomok a čítali ich ešte menej. Stojím si za tým, že medzi literatúrou pre mládež sa nájde veľa výborných kníh, ktorým oproti „dospeláckym“ nič nechýba. A áno, to platí aj o YA fantasy. Nemusíte ich čítať, ale prestaňte ich plošne znevažovať, ďakujem pekne. Ja sama príliš YA nečítam, no v každom prípade súhlasím s Nel. Možno ma všeobecne štve, že existujú žánre, ktoré z nejakého záhadného dôvodu niekto označil za menej kvalitné a ak ich čítate, tak vlastne nečítate skutočnú literatúru.

Ach a ešte ma vie nadchnúť, aký je v dnešnej dobe zrazu z každého druhého samozvaný odborník na kvalitu prekladu. Ozval sa budúci prekladateľ, heh. Ak mám niečo dodať sama za seba, štve ma, keď vydavateľ nedbá na to, aby knihy v sérii ladili k sebe – ako obálkami, tak i veľkosťou knihy.

Hovorí sa, že kniha je vždy lepšia ako film, ale ktorý film alebo seriál sa vám páčil viac než kniha?

Jednoznačne The Princess Bride. Film je krásnym romantickým, dobrodružným a zábavným príbehom (hm, rozhodne je vtipný a úúúúžasný – hej, padaj z mojej zátvorky! :D), zatiaľ čo kniha je… divná. Áno, má originálny štýl a pochádzajú odtiaľ všetky dobré filmové hlášky, no Westley je v nej arogantný, hrubý idiot a oveľa viac preferujem hrdinského Westleyho z filmu. Ja zase preferujem filmovú verziu Pána prsteňov – na pomalé filmy mám zjavne väčšiu trpezlivosť ako na knihy. Ktovie, možno keď si ich raz pozriem, tiež sa zamilujem!

Aký je váš názor na cenzúru a zakázané knihy?

Toto je dvojsečná zbraň. Určite sa dostávajú do sveta knihy so sporným obsahom, ktorý by mohol mať negatívny vplyv na čitateľa. Problém je, že všetky zákazy a obmedzovania prichádzajú od skupín ľudí s istými názormi. Lenže kto dal práve im povolenie rozhodovať o tom, čo je a čo nie je správne? Čo by sa malo zakázať a čo nie? A nedá sa poučiť aj zo „škodlivého“ obsahu? Práve preto, že cenzúra a zakazovanie kníh nikdy nebudú objektívne (a často ani rozumné), s týmto postupom nesúhlasím. Skôr by sme mali klásť dôraz na vlastné kritické myslenie. Pravda pravdúca, inak z nás budú obyčajné ovce. Okrem toho by určite neuškodilo vhodne a poctivo označovať nejakým spôsobom extrémny obsah či potenciálne spúšťače, to už však trochu odbieham.

***

Ak ste sa dočítali až sem, pekne vám ďakujeme. Vašu pozornosť si vždy veľmi ceníme! Neoznačujeme síce nikoho, ale ak sa náhodou pridáte, určite nám pošlite odkaz. A nezabudnite nám napísať, aké sú vaše nepopulárne názory a či ich zvyknete diplomaticky zaobaľovať.

Neliss & Michelle

4 komentáre:

  1. Toto je riadne dlhé :D A prvé čo mi hneď napadlo pri čítaní bolo - Gale ♥♥♥ Akurát posledné dni som mala hroznú chuť si Hry o život znovu pozrieť a zase som bola úplne znechutená z konca :D To že si hrdinky vyberú často iného mužského hrdinu než sa páči mne zvládnem, mala som radšej Gala ale nemôžem povedať žeby mi Peeta nejako vyslovene vadil, ale bola som hrozne znechutená ako bol chudák odvrhnutý na konci a za čo. Prišlo mi to také hlúpe vyriešenie trojuholníka a po tom všetkom čo sa tam stalo, po tom ako sa tam aj staral o jej rodinu mi to prišlo iba ako veľmi hlúpe vyriešenie trojuholníka. A tým mi to aj zničilo celý dojem z konca trilógie :D

    Ostatok som práve teraz lenivá vypisovať, ale v mnohých s vami plne súhlasím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach, my sa vždy snažíme byť stručné a nikdy to nevyjde, pardon.:D O to väčšmi ti ďakujeme za prečítanie a komentár. <3

      A presne! Tiež si myslím, že Gale si zaslúžil lepšiu dejovú linku a mňa navyše aj nudil Peeta, sooo...:D

      Odstrániť
  2. Co tak přemýšlím, tak já určitě půjdu proti proudu s Grišou. Pro mě se jedná o dost přeceňovanou knihu. A znám mnohem lepší knihy než je ona série. Díky tomu se mi ani moc nechce do Šesti vran. :D
    Toxické vztahy mi v knihách zatím nevadí. Důvodem je to, že jsem na ně tak často nenarazila. :D Ale naopak nesnáším Milostný trojúhelník, to je na mě poslední dobou moc a snažím se tomu vyhýbat. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri Griši sa úplne zhodneme, ale, ako asi vieš, veľmi dúfam, že si to u teba raz Vrany napravia. :D
      Hehe, ja zase veľmi nenarážam na ten trojuholník!:D Inak je ale rozhodne otravný.

      Odstrániť