20/11/2020

Kniha vs. film: Rebecca

Rebecca ma zaujala - námetom i novou netflixovskou adaptáciou. A keď už som v krátkom čase prečítala knihu aj videla film, bola by škoda nevyužiť to v článku.

Daphne du Maurier: Rebecca (1938) [GR]
vs.
Netflix: Rebecca (2020) [IMDb]

Rebecca rozpráva príbeh mladého dievčaťa, ktoré sa zamiluje do staršieho boháča Maximiliana de Winter. Maxim nedávno za tragických okolností prišiel o manželku, no na prekvapenie všetkých teraz prejaví záujem o hlavnú hrdinku. Netrvá dlho a čerstvý manželský párik mieri po romantických medových týždňoch do sídla de Winterovcov. Tam na čerstvú pani de Winterovú čaká všadeprítomný tieň jej dokonalej predchodkyne, Rebeccy de Winterovej.

Po klasike nesiaham často, ale v tomto prípade som si vypýtala novú slovenskú edíciu od Ikaru (ďakujem!) a s nádejou som sa začítala. Samotný štýl písania je zhruba taký, ako by ste od klasiky očakávali - pomalý, plný opisov a v tomto prípade aj hrdinkiných vnútorných monológov a všelijakých predstáv. Samotný námet, dej i hlavná záhada ma našťastie bavili. Treba však poznamenať, že má kniha slušné množstvo problematických aspektov, hlavne, čo sa týka vekového rozdielu medzi postavami a celkovo všetkých vzťahov. Skrátka nejde o milé čítanie o morálne nezávadných hrdinoch, čo určite v dnešnej dobe nebude vyhovovať každému.

Film si síce ponechal z predlohy to hlavné, no zároveň ju v istých bodoch zmiernil a v iných naopak zdramatizoval. Vekový rozdiel pri zvolených hercoch nepôsobí až tak nenáležite a hlavná hrdinka od tvorcov dostala trochu použiteľnejšiu osobnosť, takže nemáte pocit, že ide o manipuláciu nevyspelého decka. Celkovo sú interakcie tých dvoch vo filme omnoho romantickejšie a menej znepokojujúce.

Čo sa týka deja a udalostí, v podstate sú verné pôvodnému dielu, lenže zároveň tiež upravené tak, aby fungovali v inej forme a chvíľami aby pôsobili trochu napínavejšie. Za jedinú diskutabilnú zmenu považujem niekoľko záverečných scén, ktoré v knihe neboli vôbec - a nechýbali tam. Herecké výkony mali úroveň (obzvlášť pani Danversová hviezdila) a tajomná atmosféra ostala zachovaná. Vlastne vo filme pôsobila možno o čosi presvedčivejšie.

Verdikt

Samotnú knihu vnímam ako jednu z pútavejších, zaujímavejších klasík. Film je zase vydarenou adaptáciou, ktorá pôvodný obsah urobila o čosi stráviteľnejší pre súčasnú generáciu. Mohli by ste si ho teda užiť aj pokiaľ si s klasikou nerozumiete. Mne sa filmová verzia príbehu páčila o čosi viac, hoci sa z nej vytratilo niekoľko svojských aspektov knižnej predlohy.

Poznáte Rebeccu v akejkoľvek podobe? Chystáte sa na knihu či film? Budem rada za každý komentár.

2 komentáre: