11/05/2021

Minirecenzie: Zn. 2x 4-hviezdičkové YA contemporary

Dnes vám predstavím hneď dva príbehy zo života tínedžerov - v jednom sa cestuje časom, v druhom sa riešia sociálne siete a oba stoja za pozornosť.

Justin A. Reynolds: Niečo iné ako navždy

Knihu mi poskytlo CooBoo v rámci CooBoo štafety - ďakujem! Hovorenú verziu minirecenzie ako aj moje priebežné dojmy zo štafetovania i čítania nájdete v tomto príspevku na Instagrame.

Jackov život najlepšie vystihuje slovo takmer - všetko sa mu totiž darí len takmer. Potom stretne lásku svojho (tínedžerského) života Kate a takmer sú spolu šťastní, ibaže ona zomrie... A vtedy si čosi v Jackovi zjavne povie, že stačilo, a tak sa vracia v čase. Znovu a znovu prežíva rovnaké obdobie a snaží sa v ňom urobiť tie správne zmeny, aby sebe a Kate doprial šťastný koniec.

Kniha sa začína pútavo, čitateľ sa ocitá uprostred Jackovho neúspešného pokusu zachrániť Katin život. Až po akčnom úvode sa oboznamujeme s pôvodnou verziou udalostí a nadväzujeme ďalšími Jackovými pokusmi, až kým neprídeme k šikovne vymyslenému záveru. Jednotlivé verzie udalostí sa pritom od seba dostatočne odlišujú, dôjde na niekoľko prekvapivých zvratov a najmä postupne čoraz lepšie spoznávame postavy a autor čoraz podrobnejšie rozoberá niektoré témy. Napriek sci-fi prvku ide predovšetkým o príbeh o medziľudských vzťahoch - o prvých láskach, pevných priateľstvách i komplikovaných rodinných väzbách. Pre knihu je typický výrazný humor a neopisný štýl písania plný hovorových výrazov a nadávok.

Celkovo platí, že ak máte radi bláznivé, odľahčené YA contemporary s trefnou hlavnou myšlienkou, prípadne obľubujete príbehy s viacerými verziami jedného obdobia, táto kniha sa vám zrejme zapáči. 4*.

Sonia Hartl: Not Your #Lovestory

Macy žije s mamou a babkou v zapadnutom farmárskom mestečku. Snaží sa zarobiť dosť na to, aby sa mohla presťahovať za lepším životom a pomôcť by jej mal YouTube kanál, na ktorom recenzuje filmy – kiežby ho objavilo viac ľudí... Toto želanie sa jej nečakaným spôsobom splní, keď na bejzbalovom zápase zažije trápno-milé stretnutie s istým chalanom a niekto ich fotky zavesí na internet. Z Macy sa stáva online senzácia, čo so sebou prináša množstvo negatív. Ibaže jej rodina bojuje s nedostatkom peňazí, a tak je pre zisk ochotná urobiť veľa – napríklad predstierať vzťah pre kliknutia. A zničiť skutočnú lásku... Alebo nie?

Na ani nie tristo stranách autorka zachytáva realitu influencerovania i potenciálne negatívny dopad sociálnych médií a internetovej slávy na duševné zdravie – a zároveň často iba kĺže po povrchu. Celý konflikt medzi „potrebujem peniaze, takže účel svätí prostriedky“ a „svoju dôstojnosť nie som ochotná vymeniť za žiadne peniaze“ však považujem za skvelý, neopozeraný námet. Okrem zaujímavých tém sa v knihe vyskytne aj romantika – a tu nastáva problém, pretože je hlavný objekt záujmu taký neskutočne dokonalý, sexy a traumatizovaný, až mi to pripomenulo tie horšie new adultky. Svoj priestor dostávajú tiež vedľajšie postavy, kamarátstva a rodinné vzťahy. Na danom rozsahu sa opäť nedá ísť úplne do hĺbky, ale s výnimkou Pána Dokonalého pôsobia ľudsky a úspešne dokresľujú výraznú, svojskú atmosféru mestečka, v ktorom sa dej odohráva.

Celkovo síce nejde o dokonalé literárne veľdielo, no rozhodne sa číta príjemne, pôsobí značne autenticky a venuje sa dôležitým aktuálnym témam, ku ktorým má autorka čo povedať. 4*.

obálky z goodreads.com

6 komentárov:

  1. Joj, to Niečo iné ako navždy ma veľmi zaujalo, pretože mám rada tému „opakované vracanie sa v čase v snahe zmeniť prítomnosť/budúcnosť“ alebo také to, keď sa postava každý deň prebúdza v inom tele - v prípade tohto druhého som pozerala aj kórejský film Vnitřní krása (Byooti insaideu), ktorý sa kúsok odohráva aj v Prahe. :) ✿

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v tom prípade to stojí za pokus, kniha mala aj peknú myšlienku. :)
      A vďaka za filmový tip! Minule som na tvoje odporúčanie pozerala The Negotiation a bolo to skvelé. :) Hoci som stále dúfala, že to dopadne inak. :(

      Odstrániť
    2. Jééj, to sa veľmi teším, že si si ten film pozrela a že sa ti aj páčil. ❤ Jeho by som tam vôôôbec nespoznala, iba podľa hlasu a potom až keď bol nahodený do obleku. :D Ja som si bola istá, že to pre neho nemôže dopadnúť dobre po tom, čo zabil toho rukojemníka... :( Každopádne tam boli obaja úžasní a mňa prekvapilo, že mali spoločnú iba jednu scénu - ja som ich už od začiatku automaticky CrashLandingOnYouovsky dávala dokopy. :D
      A prihadzujem tip na ďalší film, ktorý som pozerala včera - volá sa A moment to remember (Nae meorisogui jiugae) a hlavnú postavu tam tiež hrá Ye-jin Son. ✿ Tento film má veľmi dobré hodnotenia a aj mne sa páčil, no máličko som čakala trochu viac - možno keby bol o niečo kratší. A to je že vraj ešte dlhšia verzia, ja som videla 2 a pol hodinovú. Ale je pravda, že pri jednej z posledných scén sa mi takisto zaleskli slzy v očiach, tak ako všetkým v komentároch na ČSFD. :)

      Odstrániť
    3. Presne, bola to uňho riadna premena! A tiež sa mi stále k sebe hodili, predpokladám, že bez Crash Landing On You by mi to ani nenapadlo pri tom deji. :D
      Vďaka za ďalší tip poznačím si (mám doslova word dokument s filmami a seriálmi, čo chcem raz vidieť :D) a preskúmam.:) (Určite kratšiu verziu. :D)

      Odstrániť
    4. No tak ja by som ich aj bez CLOY určite dávala dokopy, pretože ja hľadám romantiku úplne všade - aj tam, kde je to odveci. :D Dokonca aj pri detských postavách si predstavujem ako budú spolu až vyrastú. :D Okrem toho, v The Negotiation medzi nimi dosť lietali iskry - hlavne z jeho strany (obrazovky). :D ❤
      A to s tým zoznamom úplne chápem - nechci vidieť môj zoznam Chci vidět na ČSFD. :D TBR a TBW si môžu podať ruky. :D

      Odstrániť
    5. Tiež som mala pocit, že to medzi nimi iskrilo, ale nebola som si istá, či si to nepredstavujem. :D :D
      Presne!:D

      Odstrániť