22/07/2021

Lori Gottlieb - Možno by si sa mala s niekým porozprávať

Pred pár dňami som sa s vami podelila o priebežné dojmy z čítania tejto novinky a dnes vám prinášam samotnú recenziu.

Autorkou knihy je americká psychoterapeutka Lori Gottlieb. Vo svojej súkromnej ambulancii v Los Angeles stretáva najrôznejšie osobnosti a s niekoľkými z nich sa rozhodla zoznámiť aj svojich čitateľov - samozrejme tak, aby bola zachovaná anonymita pacientov.

Postupne spoznávame arogantného scenáristu, ktorý sa neustále rozčuľuje nad "idiotmi" okolo neho; mladú nevestu, ktorá neodvratne umiera na rakovinu; staršiu pani, ktorá má pocit, že premárnila svoj život a teraz plánuje spáchať samovraždu; či dvadsiatničku, ktorej život je plný toxických vzťahov a alkoholu.

Pomedzi tieto príbehy nám Gottlieb rozpráva ešte ten svoj. Dozvieme sa, ako a prečo sa stala psychoterapeutkou, čo táto práca zahŕňa a najmä čo ju samotnú dohnalo do ordinácie iného terapeuta.

"Gottliebová nás pozýva do sveta pacientov aj toho svojho, skúma pritom pravdy a výmysly, ktoré nahovárame sebe aj okoliu, kým balansujeme na lane napnutom medzi láskou a túžbou, zmyslom a smrteľnosťou, hrôzou a odvahou, nádejou a zmenou."

Túto knihu nemožno označiť za ľahké čítanie - a to i napriek tomu, že sa autorka na všetky udalosti pozerá s odstupom a nadhľadom. Vďaka takémuto spracovaniu sa z nej nestalo citové vydieranie, no určite pri nej nejeden čitateľ siahne po vreckovke. Rozoberá sa tu totiž množstvo ťažkých tém ako domáce násilie, alkoholizmus, strata blízkeho, smrteľné choroby, strach zo smrti a existenciálne krízy vo všeobecnosti. Prípadné smutné pocity vám však (snáď) vynahradia početné podnetné myšlienky či pocit, že nech už sa cítime akokoľvek, pravdepodobne v tom nie sme sami.

Okrem toho dielo ponúka možnosť lepšie sa oboznámiť s prácou psychoterapeuta (minimálne s tým, ako funguje v Amerike). Toto povolanie dokonca uvidíte z dvoch strán, keďže Lori terapiu nielen poskytuje, no je nútená ju aj vyhľadať.

Priebežne skáčeme medzi jednotlivými pacientmi a Loriným rozprávaním o sebe. Z veľkej časti síce ide o skutočné udalosti, ale v istom zmysle sa kniha číta ako bežný spoločenský román. Informácie sa na seba postupne nabaľujú, tajomstvá priebežne vychádzajú na povrch a vzniká tu akýsi "dej", keď postupne odhaľujeme, čo sú jednotliví pacienti zač a s čím v skutočnosti potrebujú pomôcť, hoci si to na začiatku terapie nedokážu priznať. Nechýba teda náležitá dávka zvedavosti, lenže ani štipka frustrácie, keď už zase preskočíme k inému pohľadu.

Celkovo tomuto zaujímavému knižnému počinu možno vytknúť predovšetkým zdĺhavosť. Dané príbehy a myšlienky by sa bezpochyby dali trošku zostručniť, aby pôsobili údernejšie. Napriek tomu ide o knihu, ktorá má čo povedať. Je len na vás, či vás jej námet láka a či ste ochotní zamýšľať sa nad zmienenými témami, prípadne konfrontovať i vlastné vnútro. Osobne však rozhodnutie prečítať si ju neľutujem.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ukážka z anotácie a obálka z bux.sk

2 komentáre: