16/10/2021

Minirecenzie: Zn. Školy a mágia idú dokopy

Tracy Deonn: Legendborn (#1)

Bree nastupuje do prípravky na vysokú školu napriek nesúhlasu svojej matky, ktorá navštevovala rovnakú inštitúciu. Háčik? Jej matka je mŕtva, pred nehodou sa s dcérou nestihli udobriť a Bree je teraz ako časovaná bomba plná zúrivosti a bolesti. Hneď na začiatku semestra sa stane neúmyselným svedkom boja s nadprirodzenom a, čo je čudnejšie, dokáže prelomiť kúzlo, ktoré jej malo vymazať spomienky. Pritom si uvedomí, že bola „zabúdacia“ mágia prítomná i v deň smrti jej matky. Čo ak ju niekto zavraždil? Niekoľko náhod a impulzívnych rozhodnutí prinesie Bree nečakaného spojenca a ten ju dostane do tajného spolku potomkov Artuša a rytierov okrúhleho stola.

Čo sa týka budovania sveta a magického systému, autorka odviedla skvelú prácu. Na záver do seba všetko perfektne zapadne a zjaví sa celý obraz výborného, organického prepojenia nášho sveta so starou britskou legendou a černošskými spirituálnymi tradíciami. Zápletka nie jednoduchá ani priamočiara, a hoci sa dej rozbieha skôr pomalšie, čoskoro ma záhady, akcia a postavy naplno pohltili. Bavilo ma tiež zasadenie do vysokoškolského prostredia a Bree ako hlavná hrdinka. Nespráva sa vždy rozumne či milo, no je odvážna a vytrvalá. Naozaj z nej cítiť jej hnev a prežitú traumu a ja som s ňou naplno súcitila a držala jej palce. Okrem iných problémov si Bree ako černoška žijúca na americkom Juhu musí poradiť s rasizmom a všadeprítomnými pripomienkami minulosti, ktorú jej ľud strávil v okovách. Trochu som sa toho obývala, ale autorka tému rasizmu zvládla dobre. Napriek pomalšiemu rozbehu a nie-až-takej-uveriteľnej romantike si teda toto YA fantasy zaslúži body za všetko ostatné. 4*.


Kass Morgan & Danielle Paige: The Ravens (#1)

Vivi prichádza na vysokú školu s nádejou, že sa konečne zbaví svojej excentrickej matky, jej tarotových kariet a zlých predtúch. A potom sa Vivi dokonca nejakým zázrakom podarí zaujať sesterstvo neohrozených, krásnych, sebavedomých dievčat, ktoré obdivuje celá univerzita! Na vlastné prekvapenie sa však dozvie, že tieto dievčatá sú v skutočnosti čarodejnice a Vivi tiež. Škoda, že aby sa stala právoplatnou členkou sesterstva, musí o svojich predpokladoch presvedčiť vo všetkom dokonalú Scarlett, s ktorou nezačali najlepšie – a určite jej body nepridáva fakt, že Vivi zaujala Scarlettinho chalana.

Napriek tomu, že sa dej odohráva vo vysokoškolskom prostredí, nie je to vôbec kniha o živote na vysokej. Ide totiž skutočne o čítanie o čarodejniciach. Fungovanie mágie v tomto prípade nie je ničím nezvyčajné ani zložité, ale zároveň z neho autorky vyťažili maximum. Príbeh sa striedavo zameriava na dve postavy. Jednou z nich je naivná, stratená a neistá prváčka Vivi, ktorá hľadá svoje miesto vo svete. Druhou je sebavedomá, cieľavedomá a vždy perfektná Scarlett, ktorej sa rúca vzťah a ktorá sa musí vyrovnať s tlakom brutálnych očakávaní svojej rodiny. Za jeden z najlepších prvkov považujem vzťah týchto dvoch dievčat – začnú síce zle, lenže postupne sa medzi nimi buduje pekné, netoxické kamarátstvo. Celkovo ma bavil dôraz na sesterstvo, súdržnosť a ženskú silu – chvíľami autorky možno balansovali trochu na hrane, ibaže v konečnom dôsledku sa im to podľa mňa podarilo neprehnať. Povinná kvapka romantiky má menší rozsah, ako som čakala a nie je úplne márna. Väčšina deja sa sústreďuje na Vivino oboznamovanie sa s novým svetom mágie a na odhaľovania Scarlettinho tajomstva z minulosti i novej hrozby pre celé sesterstvo. Priebežne sa vždy niečo deje a napokon do seba všetko pôsobivo zapadne. Keď sa k tomu pridá uzavretý koniec, ktorý zároveň necháva čo-to do pokračovania a ľahko čitateľný štýl písania, vznikne solídne YA fantasy. 4,5*.


Tracy Wolff: Crave (#1)

Crave
najčastejšie prirovnávajú k Twilightu, ale je to skôr ako netoxický, lepší Twilight zmiešaný s Fallen (nič netušiaca hrdinka na desivej internátnej škole plnej nadprirodzených bytostí) a Paranormalcy (pretože tu nechýba poriadna dávka humoru a sebairónie). Och a táto kombinácia funguje prekvapivo dobre!

Hlavnej hrdinke Grace umreli rodičia (klišé) a začína študovať na novej škole (klišé), kde stretáva supersexi superzachmúreného upíra Jaxona, pred ktorým ju všetci varujú, ibaže ona sa od neho nedokáže držať ďalej (klišé na entú). Smrť Graciiných rodičov však súvisí s hlavnou zápletkou, jej nová škola je na Aljaške, Jaxon daruje Grace kópiu Twilightu, ich okamžitá príťažlivosť je trochu podložená a autorkina mytológia je rozsiahlejšia, ako som čakala. Nehovoriac o tom, že je kniha fakt chytľavo napísaná a dosť vtipná. Crave je teda síce plné známych klišé – akurát si to zároveň uznáva a neberie sa príliš vážne. A tak síce nejde v žiadnom prípade o objektívne skvelú knihu, no za to ide o zábavné čítanie, ktoré si môžete užiť ako guilty pleasure oddychovku v rámci YA paranormálnych romantík. 4*.


Naomi Novik: Deadly Education (#1)

Vo svete tejto YA fantasy byť čarodejníkom znamená narodiť sa so schopnosťou využívať mágiu a vidieť všetky nebezpečné magické stvorenia. Ale na samotné čarovanie musí mať čarodejník nazbieranú akúsi formu životnej energie – alebo ju môže kradnúť ostatným napriek nežiadúcim vedľajším účinkom. A keďže zmienené magické potvory si najviac pochutnávajú na deťoch, ustarostení rodičia-čarodejníci ich posielajú do pochmúrnej magickej internátnej školy, kde... na ich ratolesti aj tak číhajú magické potvory, čiže je štúdium doslova boj o prežitie, pri ktorom slabší umierajú a nie je tu priestor pre skutočné priateľstvo. A z nejakého dôvodu máme veriť, že celému čarodejníckemu svetu sa takýto stav zdá prijateľný a urobiť zo školy aspoň o čosi bezpečnejšie miesto nedokáže nikto okrem skupinky tínedžerov. Ehm.

Inak sú však nápad, prostredie, magický systém a atmosféra pôsobivé – a zároveň asi to najlepšie na celej knihe. Kniha si ďalej kladie viacero podnetných otázok o ľudskej povahe, lenže celkovému výsledku niečo chýba. Napríklad viac akcie, hlbšie prepracované vedľajšie postavy či aspoň svižnejší štýl písania – takto sa textom treba vyslovene brodiť. Za to čitatelia nie sú ochudobnení o čudnú, silenú a zbytočnú romantiku ani o poslednú vetu, ktorá má lacno nalákať na pokračovanie. Deadly Education možno v lepšom prípade opísať ako „svojský, pomalý príbeh, ktorý pojíma čarodejnícke školy a mágiu z iného, fascinujúcejšieho uhla“ alebo, pri menej pozitívnom naladení, ako „veľmi nudných tristo strán takmer o ničom, ktoré nevyužili fascinujúci námet“. Osobne mám bližšie k druhej verzii opisu. 2,5*.

obálky z goodreads.com

4 komentáre:

  1. Na Legendborn se určitě chystám a ráda vidím další pozitivní názor :D Artušovské legendy miluju a co koukám, všichni jsou z toho nadšení. O The Ravens stále přemýšlím, obě autorky znám, i když jsem od nich ještě nic nečetla, a to si čtenáři taky většinově vychvalují. Ale ta Naomi Novik mě teda mrzí, anotace zněla dobře, ale je nanic, když autoři nevyužijí potenciál :'D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som veľký fanúšik týchto legiend. :) Hádam ti Legendborn sadne! Ravens podľa mňa tiež stojí za skúšku. A súhlasím, s Deadly Education to bola škoda. Počula som, že autorkine ďalšie knihy sú úplne iné, tak jej možno ešte dám šancu, ale týmto ma nepresvedčila. Inak ďakujem za komentár!

      Odstrániť
  2. Konečne niekto, komu sa nepáčila Novik! Ja jej tvorbu milujem, akože Uprooted a Spinnig Silver sú neskutočne super knihy, ale A Deadly Education...to čo malo byť? Išla som sa unudiť k smrti, hrdinka ma vytáčala, skrátka celé zle. Ale s Novik to nevzdávaj, jej predošlé dve knihy sú pomalé, ale čarovné... a romantika nie je úplne v popredí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PRESNE!:D Uf. Ale teda dobre vedieť, že je zvyšok tvorby iné ako DE, možno skúsim. :)

      Odstrániť