21/01/2022

Zo života knihomoľky: Neknižný pohľad na rok 2021

Neviem, či existuje niekto, kto si rok 2021 užil. Ak áno, dobre pre vás! Ja som sa ním skrátka... prevliekla. Napriek tomu nechýbali ani super chvíle. Najmä počas leta sa mi podarilo absolvovať niekoľko krásnych túr a vydarených výletov či milých knižných stretiek.

Po väčšinu roka som si však musela nájsť niečo, čo mi pomôže nezblázniť sa doma. Bežný, nezmyselne obmedzovaný život mi spríjemňovali filmy, seriály, YouTube a hudba - a práve o týchto veciach bude dnes reč, keďže sa chcem podeliť o svoje najlepšie objavy. (A áno, samozrejme, že sa mi do rúk dostali i úžasné knihy, no o tom nabudúce.)

Veľký Rozsutec

Filmy a seriály

Filmov som videla málo a ešte menej dobrých. Z tých starších pre mňa stojí za zmienku Forrest Gump (1994) (áno, videla som ho celý až teraz) a kórejský thriller The Negotiation (2018), ktorý mi odporučila Aly - ďakujem! Z filmov, ktoré vyšli v roku 2021, je môj obľúbený Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Ide o fajn oboznámenie sa s novými postavami s niekoľkými osobitými prvkami navyše.

Čo sa týka seriálov, z tých západných ma nadchlo Shadow and Bone (2021), dlhoočakávaná adaptácia Griše a Vranej šestky. Podľa mňa sa naozaj vydarila, zachovala nielen to hlavné z knižnej predlohy, ale tiež množstvo detailov (či doslova citátov). Zmeny boli zase logické a herci odviedli dobrú prácu.

Inak sa môj seriálový rok niesol predovšetkým v znamení kórejských seriálov, k-drám. Ešte v roku 2020 som si obľúbila Crash Landing on You (2019 - 2020), čo je taký vtipno-romanticko-melancholický príbeh o bohatej dedičke z Južnej Kórey, ktorá sa omylom ocitne v Severnej Kórei, no až v roku 2021 som týmto seriálom skutočne prepadla.

Jednoznačne najlepšou k-dramou, ktorú som doteraz videla, a zároveň jedným z mojich top seriálov celkovo sa pre mňa stalo Itaewon Class (2020). Hlavný hrdina pre skorumpovanú podnikateľskú rodinu príde o otca a skončí vo väzení. Keď sa odtiaľ dostane, spustí svoj premyslený plán, ako a) rozbehnúť svoju malú reštauráciu a b) spravodlivo potrestať tých, čo mu ublížili. Samotný nápad možno až tak lákavo neznie, ibaže seriál je plný komplexných, zaujímavých postáv, ktoré riešia svoje vlastné problémy a celé je to oveľa komplikovanejšie, ako by ste čakali. Nechýba ani pomalá romantika, vtipné chvíľky, famózne herecký výkony (každý pohľad tu povie veľa) či chytľavá hudba. Áno, občas je seriál zbytočne dramatický, no ja mu to rada odpustím, keďže ma maximálne pohltil. Navyše je do detailov premyslený. Ak si myslíte, že niečo nedáva zmysel alebo že tvorcovia na čosi zabudli, mýlite sa - musíte len chvíľu počkať.

Ďalšia k-drama, ktorá si ma získala, sa volá It's Okay to Not Be Okay (2020) Ide o seriál, v ktorého popredí je síce trochu komplikovaná romantika, ale zároveň rieši duševné zdravie, traumy z detstva, poruchu osobnosti (zoznámte sa s perfektne nekonvenčnou antihrdinkou!) a komentuje aj niektoré spoločenské problémy. K výborným hereckým výkonom sa tu pridáva jedinečná pochmúrna atmosféra, ktorá mi chvíľami pripomínala filmy Tima Burtona. Napriek niekoľkým rozťahaným, frustrujúcim epizódam uprostred vám tak túto k-dramu môžem odporúčať.

Slovami chvály nedokážem šetriť ani pri k-drame Vincenzo (2021). Vincenzo, taliansky mafiánsky právnik kórejského pôvodu, sa vydáva do Kórei, aby získal zlato, ktoré tam pomohol ukryť jednému zločincovi. Do cesty sa mu však pripletú obyvatelia chudobného komplexu, pod ktorým je zlato ukryté, a jedna svojrázna sebecká právnička. Asi vás neprekvapí, keď opäť poviem, že nechýba vydarený soundtrack, herecké výkony či premyslený dej. Vincenzo je navyše zaujímavý tým, že majú všetky hlavné postavy poriadne problematické vnímanie morálky či tým, že sa v ňom extrémne striedajú milé, vtipné, romantické, napäté, akčné a drsné scény. Popravde by som o postavách a ich činoch či niektorých dejových zvratoch dokázala písaťcelé eseje...

Môj posledný k-dramový tip je Tale of the Nine Tailed (2020) - romantický seriál o vzťahu gumiho (potvorka z kórejskej mytológie) a človeka zasadený do súčasnosti. V tomto prípade nejde o také dokonale premyslené či epické pozeranie, ako boli vyššie zmienené k-dramy, no ako oddychovka funguje výborne a možno vám dokonca trochu zahrá na city... A to viete, že som si niekoľko pesničiek z neho pridala  do playlistu.

Hudba

Keď už som spomenula tie playlisty, poďme sa pozrieť na moju obľúbenú hudbu za rok 2021. Okrem hudby z k-drám mi hrala väčšinou buď Taylor Swift (ktorú som si obľúbila minulý rok), alebo k-pop. Uvedomujem si, že v súvislosti s k-popom by sme mohli dlho hovoriť o množstve problematických a toxických aspektov. No pre mňa je momentálne najdôležitejšie to, že sa mi dané pesničky páčia, že ma baví sledovať vystúpenia doplnené o choreografie a že ma teší objavovať nových umelcov. Všetko sa začalo v roku 2020, keď som cez dokument na Netflixe objavila Blackpink. V roku 2021 som si BP obľúbila ešte viac a nesmierne som si užila sólo pesničku On The Ground od Rosé.

Mojou top k-popovou skupinou a jednou z mojich naj skupín vôbec sa stali Stray Kids. Týchto osem talentovaných, charizmatických chalanov si hudbu z veľkej časti píše, skladá a produkuje. Dokážu vytvoriť chytľavé pomalšie, veselšie, ale tiež rýchlejšie a "tvrdšie" songy a všetko navyše dopĺňajú náročnými, skvele zvládnutými choreografiami, popri ktorých stále stíhajú spievať a predávať divákom obrovskú dávku energie. Ak by ste im chceli dať šancu, skúste si pustiť napríklad Thunderous, čo je pesnička, cez ktorú som ich spoznala ja a po vypočutí celej diskografie stále patrí k mojim najobľúbenejším. Mimochodom, pokojne vám môžem dať personalizované Stray Kids odporúčania!

Takmer celú diskografiu počúvam aj od Itzy, čo je päťčlenná dievčenská skupina, ktorá sa môže pochváliť chytľavou hudbou a výbornými tanečnými vystúpeniami. Odporúčam napríklad ich novinku Loco alebo staršie Wannabe.

Okrem toho som si obľúbila tvorbu Pixy (ktorých pesničky a vystúpenia majú jedinečnú atmosféru, keďže sa držia takého gotického fantasy konceptu; pozrite si napríklad Wings) či Somi (šikovná sólo speváčka, ktorej songy majú schopnosť hrať mi v hlave tri dni vkuse; pustite si Dumb Dumb a posúďte sami). Zapáčili sa mi tiež jednotlivé songy, kde zatiaľ umelcov nemám veľmi napočúvaných. Z chlapčenských skupín ma najviac bavilo Rush Hour of Monsta X či Maverick od The Boyz (obe také... akčnejšie a intenzívnejšie). Z dievčenských zase Odd Eye od Dreamcatcher (tiež taký goticko-epický feeling a skvelá choreografia k tomu), Hwaa od (G)I-dle (má úplne iný zvuk, ako som čakala od k-pop skladby), prípadne Celebrity od IU alebo Eleven od IVE.


YouTube

V rámci YouTube kanálov som najviac sledovala Tiffany Ferguson, ktorá skvele analyzuje média a všetko možné spojené s internetom a Minu Le, ktorá zase skvele analyzuje všeličo týkajúce sa módy a vzhľadu. Ďalej ma bavili k-popové analýzy od Mery. Okrem toho si vždy rada pozriem videá od Kaiti Yoo, hoci vlogy bežne nepozerám a jej módny vkus s mojím nemá nič spoločné. Na jej osobnosti a editovacích schopnostiam skrátka niečo je.

Nuž a na záver musím ešte vyzdvihnúť Caroline Girvan, fitness trénerku, ktorej kanál je plný voľne dostupných workoutov rôzneho druhu na veľmi vysokej úrovni a dokonca celých cvičebných programov. Osobne už viac ako rok cvičím skoro výlučne s ňou a nemôžem si jej štýl a profesionalitu vynachváliť.

Okej, to je konečne všetko! Ak ste si článok náhodou prečítali, budem rada, ak mi napíšete, čo robilo v roku 2021 radosť vám, prípadne ak mi dáte nejaké odporúčania.

2 komentáre:

  1. Jéj, The Negotiation bol naozaj skvelý film ^.^ obzvlášť pre tých, ktorí si obľúbili hlavnú dvojicu v CLOY. ❤ Som veľmi rada, že sa ti tak páčil a dostal sa do tohto článku. ❤ Ja som ho „dala“ pozerať každému, o kom viem, že už videl serál. :D

    Tento rok by som si určite chcela pozrieť aj všetky ostatné štyri zmienené k-dramy - no a tiež už konečne aj to Shadow and Bone (ja som síce od Bardugo ešte nič nečítala, ale proste... Ben Barnes tam podľa traileru vyzerá úžasne :D ❤). Hlavne musím/potrebujem vidieť Tale of the Nine Tailed, pretože Lee Dong-wook je môj úplne najmilovanejší kórejský herec - zbožňujem ho. ❤❤❤ V hlavnej úlohe s ním ti odporúčam Hotel King (dosť seriózne, vážne, miestami až drsné, ale aj vtipné - tak vyvážene, ako vždy pri kórejských seriáloch) a My Girl (to je zas rom-com, celkovo môj najobľúbenejší seriál ever) - ja som obidva videla viackrát :D. Najbližšie sa chystám pozrieť si jeho najnovší seriál Bad and Crazy, ktorý sa momentálne ešte stále vysiela. Hrá tam hlavnú rolu spolu s hercom, ktorý hral toho mooc pekného policajta v Squid Game, takže táto kombinácia oboch hercov je pre mňa hotový jackpot. :D ^.^ ❤

    Odporúčam aj jeden starší (2004), pre zmenu japonský seriál Last Christmas (Rasuto kurisumasu), ktorý má 11 častí. Bol neskutočne príjemný, milý, s úžasne krásnymi scénami (ale niekedy aj až prekvapivo vážnymi) a zaradil sa medzi tie veci (filmy, seriály, knihy atď.), na ktoré budem už navždy spomínať s láskou a hrejivým pocitom ❤ Som veľmi šťastná, že som mu dala šancu - bolo to to najlepšie rozhodnutie, aké som tieto posledné Vianoce spravila. :D ❤

    Inak, minule ma dosť pobavilo, keď som zistila, že pri It's Okay to not be Okay doslovný preklad (podľa Google prekladača) pôvodného kórejského názvu znie „Som psycho, ale to je v poriadku“ :D :D. Jak keby to bol názov môjho života. :D

    Ja milujem (počúvať) kórejčinu, ale priznám sa, že k-popu som stále neprišla na chuť. :/ Ale rada si postupne prejdem všetky tvoje tipy na konkrétne pesničky z tohto článku a uvidím, či sa s k-popom budeme k-amarátiť. :) No je pravda, že tie ich choreografie sú vždy fakt husté :D a parádne namakané, zosynchronizované - tiež sa mi veľmi páčia. Zatiaľ ma v živote zaujal len jeden k-pop song (no zase až tak veľa som si ich ani nevypočula :D) a ním je Mr. Taxi od skupiny Girls' Generation (ale to je vlastne japonská verzia). Objavila som ho asi pred desiatimi rokmi a tak som si ho obľúbila, že ho počúvam dodnes. :)

    Minulý rok som takisto najviac/neustále počúvala (Spotify by vedelo rozprávať :D) kórejské soundtracky, ale ešte o niečo viac turecké pesničky, ktoré zazneli v niektorých tureckých seriáloch. A dokonca som fičala na jednom ruskom songu (Dimash - Love of Tired Swans) - no, boli to vskutku zaujímavé časy, doslova svetové. :D Môj minuloročný objav ešte bola speváčka Billie Eilish, ktorú si odvtedy púšťam každý deň. :)

    Ďakujem za skvelý článok o tom, čo ťa v roku 2021 zaujalo. :) Hlavne z tých kórejských častí mala veľkú radosť moja k-duša. :P :D ❤

    PS: vytvorila som fanart ku knihe House of Hollow, tak snáď sa ti bude páčiť. :) Čoskoro ho zverejním na Instagrame, no najprv si tam musím založiť nový profil. Na ten môj pôvodný sa nemôžem prihlásiť od novembra a teraz som už došla do bodu, keď som úplne prestala dúfať, že sa naň ešte niekedy dostanem. :/ Takže v najbližších dňoch očakávaj nového followera, ktorý sa bude až podozrivo podobať na mňa. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba šíriť takéto skryté poklady. :D

      Ak sa k niektorej z tých k-drám alebo S&B dostaneš, určite sa podeľ o dojmy, bola by som zvedavá. :) A teda verím, že minimálne Tale of the Nine Tailed sa ti páčiť bude, keď hovoríš, že máš obľúbeného tohto herca - ja som s ním videla totiž len Tale, ale úplne ma dostal svojím jedinečným šermom aj hereckými schopnosťami a jeho postava je super. :D

      Ďakujem za všetky tipy, mrknem sa na ne, hlavne ten japonský ma zaujal, keď už o ňom tak pekne hovoríš. :)

      Hahah, to je zaujímavá info, baví ma na tom, ako tomu názvu angličtina radšej ubrala na intenzite. :D

      K-pop znie tak svojsky, chápem, že nesadne každému, ku mne si našiel cestu... postupne. :D No ak si ochotná si niečo pustiť, tak si dovolím jedno odporúčanie, ktoré sa do článku nedostalo: Scars od Stray Kids (https://www.youtube.com/watch?v=vVi9rW0UqHI). Je to ich japonská pesnička a má taký nie-úplne-typický zvuk plus je fakt peknááá a choreo je tiež pecka. (Zapáčila sa aj mojej mame, ktorej k-pop ako taký skôr nesedí! :D)

      He, ja som pre zmenu zatiaľ neprišla na chuť Billie Eilish, s výnimkou No Time To Die, ten song má neskutočnú atmošku, vždy mám pri ňom tie správne zimomriavky. <3

      Ja ďakujem za prečítanie a komentár! :) V podstate som rátala s tým, že článok píšem hlavne pre svoj dobrý pocit a pre zaujímavosť, keď si ho pozriem o pár rokov. :D No teším sa, že ho čítal aj niekto okrem mňa.:D

      Juj, tak to s tvojím pôvodným IG účtom ma mrzí, ale určite ťa rada follownem na novom a som zvedavá na fanart k HoH.:)

      Odstrániť