28/07/2022

Knižný súhrn: Január - júl 2022

V rámci prestávky od online knihomolenia som zanedbala aj pravidelné knižné súhrny, preto som sa rozhodla vám takto súhrnne porozprávať o najzaujímavejších knihách, ktoré sa ku mne tento rok dostali.

Hneď na úvod sa priznám, že som prepadla čínskym fantasy danmei webnovels od Mo Xiang Tong Xiu (skrátene MXTX). Tian Guan Ci Fu alebo Heaven Official's Blessing (skrátene TGCF) je napríklad 2000-stranový, spletitý príbeh o bohoch, duchoch a výnimočnom pute medzi dvomi z nich - aspoň tak ho zvyknem stručne opisovať. V skutočnosti ide o komplikované, skvele premyslené dielo. Bohatý svet stojí za preskúmanie a v deji nechýbajú prekvapivé zvraty, dojímavé chvíle či humorné scény. Záporné postavy sú také komplexné, že ich dokážete pochopiť, a vedľajšie postavy rozhodne nenudia. Navyše sa tu vyskytujú vyslovene relevantné témy, ktoré ľahko aplikujete na náš svet a ľudskú povahu. Ďalšiu nezanedbateľnú časť pritom tvorí, samozrejme, hlavná dvojica a romantika. V tomto prípade musím uznať, že je dosť nerealistická a melodramatická, ale ak vám to neprekáža, môžete si vychutnať pomalý vývoj vzťahu a veselo sa rozplývať. Pri tomto type čítania síce treba rátať s pomalším rozbehom a nezvyčajným štýlom písania, no podľa mňa sa oplatí zvyknúť si. Prípadne začnite animovaným spracovaním TGCF. Alebo výborným hraným seriálom The Untamed, nad ktorým som sa už rozplývala - to mi pripomína, že som prečítala jeho 1000-stranovú predlohu Mo Dao Zu Shi/Grandmaster of Demonic Cultivation (skrátene MDZS). A áno, tiež stojí za to, hoci je MDZS trošku slabšie ako TGCF.

Ďalšie knihy z môjho zoznamu už budú klasickejšie. Teda za predpokladu, že považujete za klasický príbeh o dievčati, ktoré má nadprirodzenú schopnosť ovládať CESTO a obvinia ju z vraždy. (A pritom chcela len pokojne pracovať v tetinej pekárni!) A Wizard's Guide to Defensive Baking sa pohybuje na rozhraní middle-grade a young adult literatúry a je to naozaj nápadité, zábavné čítanie, ktoré napriek výraznému humoru nezabúda na vážnejšie témy.

Na vážnejšie témy nezabúda ani The Black Witch. V tomto YA fantasy si totiž hlavná hrdinka musí zložiť z očí ružové okuliare a spoznať svoj svet taký, aký skutočne je, čiže plný nenávisti, útlaku, upravených dejín a komplikovanej politiky. Všetko to zisťuje s partiou nečakaných priateľov i nepriateľov počas štúdia na magickej univerzite. Celkovo knihu hodnotím ako fajn oddychovku, akurát sa musíte zmieriť s tým, že v nej typický dej do poslednej chvíle absentuje.

Ako oddychovka by mohlo ďalej poslúžiť Only a Monster. Hlavná hrdinka zistí, že je napoly monštrum a že jej objekt záujmu monštrá bez milosti zabíja. Ocitá sa preto na úteku pred svojou letnou láskou a spoločnosť jej robí protivný syn znepriatelenej rodiny... A to som zatiaľ nespomenula, že utekajú časom. Nejde síce o žiadne prelomové dielo a mnohé prvky ste videli inde, no autorke sa podarilo nájsť rovnováhu medzi odhaleniami o svete, interakciami prepracovaných postáv a akčnými scénami a všetko podať príjemným štýlom písania, čiže to vo výsledku funguje. Nehovoriac o tom, že sa nebála postavám dopriať fascinujúce morálne dilemy.

Only a Monster nie je jediná zábavná YA s dávkou pochybnej morálky, ktorú vám chcem odporučiť. These Violent Delights a These Violent Ends tvoria dvojdielne prerozprávanie Rómea a Júlie zasadené do Šanghaja 20. storočia a obohatené o sci-fi prvky. Znie to asi divoko, ale ak sa dokážete preniesť cez vysokú hladinu drámy, dostanete vydarené, premyslené čítanie plné sympatických postáv z neopozeraného prostredia.

Aby som nehovorila len o SFF tituloch, odporučím vám ešte dve YA contemporary. Prvou je My Mechanical Romance – romantika o dvoch tínedžeroch, ktorí vo voľnom čase vyrábajú a programujú roboty, aj o znevýhodnení dievčat v istých odvetviach či o obavách z budúcnosti a rôznych formách tlaku. Prekračuje kniha pri poúčaní a šírení chvályhodných myšlienok hranicu? Občas. Celkovo však ide o milý príbeh, ktorý má čo povedať, a rozhodne patrí do rúk mladších tínedžeriek či fanúšikov spisovateliek ako Kasie West a Holly Bourne.

Z trochu iného súdka zmienim titul Ophelia After All. Hlavná hrdinka je známa početnými romantickými poblázneniami, no zrazu si všíma, že sa už dávno nezamilovala do žiadneho chlapca a namiesto toho nemôže prestať myslieť na spolužiačku. A keď sa spochybňovanie vlastnej identity spojí s ďalšími konfliktmi v skupinke kamarátov, stredoškolská dráma sa môže začať! Pri tejto knihe sa pripravte na tri veci: a) autorka chvíľami zbytočne tlačí na pílu pri šírení svojich odkazov, b) v istých bodoch dostanete typickú prestrelenú americkú tínedžerskú drámu a c) tento príbeh v skutočnosti nie je romantický. Riešia sa v ňom priateľstvá i rodinné vzťahy a zamilovanosť je iba jedným z dôležitých aspektov. V konečnom dôsledku Opheliu vnímam ako pomerne príjemné diverzné YA contemporary.

Úplne na záver by som ešte rada dodala, že som si tento rok konečne znovu prečítala trilógiu The Hunger Games a stálo to za to! Ak náhodou (podobne ako ja) váhate, ubezpečujem vás, že knihy starnú so cťou a skutočne ukrývajú okrem strhujúcej akcie tiež množstvo relevantných tém a dávku trefnej kritiky spoločnosti. Popravde sú dnes relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.

To je odo mňa všetko, ale budem rada, ak mi napíšete, čo zaujímavé ste tento rok stihli prečítať vy.

2 komentáre:

  1. A Wizard's Guide to Defensive Baking - omg, kam tí autori chodia na tie nápady. :D

    Mojimi najlepšími knihami tento polrok boli asi Meta a House of Hollow - si fascinovaná tým, že si obe čítala, obe sa ti páčili a že si mi jednu z nich odporučila ty? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že! Tento konkrétny úplne zbožňujem. :D

      A som tým maximálne fascinovaná, nadšená a poctená. :D

      Odstrániť