25/09/2018

Julia Drosten - Levica z Mogadoru

Keď príde na kombináciu historického románu a nemeckej autorky, automaticky si vybavím fenomenálnu Vysnívanú krajinu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že ma zaujala aj Levica z Mogadoru, ktorá sľubuje svojhlavú hrdinku a exotickú atmosféru Maroka 19. storočia.

Na začiatku príbehu je mladá Angličanka Sibylla nevydatá a do svadby sa veľmi neženie. Predsa len má od svojich nápadníkov a vôbec od života trochu netradičné očakávania... Čoraz väčšmi si však uvedomuje, že jej momentálne postavenie v spoločnosti nie je ideálne, a tak napokon prijme žiadosť o ruku od Benjamina Hopkinsa, ktorého pozná z otcovej lodiarenskej spoločnosti.

Po svadbe Sibylla šikovne zariadi, aby sa mohli spolu s Benjaminom presťahovať do Maroka kvôli pracovným povinnostiam. Zatiaľ čo Benjamin sa nedokáže novému spôsobu života prispôsobiť, Sibyllu exotická krajina fascinuje a rýchlo sa v nej udomácni. Ešte však netuší, čo všetko ju tam postretne, najmä vinou nechceného manžela.

K štýlu písania zvyčajne nemám veľmi čo povedať, väčšina kníh je skrátka čitateľná a ničím výnimočná. Čitateľnosť nemožno uprieť ani Levici z Mogadoru, no to, žiaľ, nie je všetko. Keď prišlo na romantické a erotické scény, autorkina voľba slov často pôsobila, akoby som čítala románik z červenej knižnice. Ešte aj dialógy boli spočiatku akési kostrbaté a neprirodzené!

Začiatok bol celkovo dosť neistý. Príbeh sa rozbiehal pomaly a spočiatku sme sledovali len Sibyllu. Tá je prezentovaná ako skutočne svojrázna, silná a inteligentná mladá žena, ktorú sa neustále snaží udupať obmedzená spoločnosť. To je, samozrejme, vďačný námet, ibaže v Sibyllinom prípade som mala pocit, že je jej správanie až príliš prehnané a nasilu nekonvenčné. V Maroku jej zase v istom bode všetko vychádzalo neuveriteľne dokonale. K tomu sa pridali prvé náznaky zakázanej lásky...

Nuž, nebola som nadšená, ale stránky predsa len ubiehali celkom príjemne, takže som to nevzdávala. Dočkala som sa. Autorka sa postupne rozpísala, k Sibylle sa pripojili ďalšie postavy a vykukla zápletka. Z jednoduchej romantiky sa napokon vykľul vcelku pôsobivý generačný román o rôznorodých postavách, ktoré prirodzene zastupujú rozmanité kultúry i názory. Levica z Mogadoru je príbeh o láske, zrade, odpustení a z veľkej časti tiež o kultúrnych rozdieloch. Nechýba v ňom správna dávka drámy, komplikácií a dokonca ani menšia záhada, hoci pri jej rozlúštení pravdepodobne predbehnete postavy. Popritom sa autorke podarilo vyťažiť maximum z toho, že ide historickú knihu zasadenú do exotického prostredia a vytvorila fakt vydarenú atmosféru.

Takže... Mohla by byť táto kniha kratšia, lepšie napísaná a mohla by mať strhujúcejší úvod? Určite. Bola zlá? Vôbec nie! Napokon sa jej vo mne totiž podarilo vyvolať zvedavosť, pár postáv som si vyslovene obľúbila a užila som si špecifickú atmosféru Maroka devätnásteho storočia. Ide skrátka o fajn čítanie, ktoré má svoje slabé aj silné miesta. Ak máte chuť na zmenu alebo ste práveže fanúšikmi tohto žánru, pokojne dajte Levici z Mogadoru šancu. Len nezabudnite, že treba vytrvať a prehrýzť sa rozpačitým začiatkom. Osobne knihe udeľujem 3 hviezdičky.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára