28/10/2020

Malcolm Gladwell – Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch

Iba nedávno som vám sprostredkovala svoje priebežné dojmy z čítania novinky Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch a teraz je čas na trochu premyslenejšie zhrnutie.

"Ako sa Fidelovi Castrovi podarilo vodiť za nos CIA celú generáciu? Prečo sa Neville Chamberlain domnieval, že môže dôverovať Adolfovi Hitlerovi? Prečo stúpa počet sexuálnych napadnutí vo vysokoškolskom prostredí? Učia nás televízne seriály niečo o medziľudských vzťahoch, čo nezodpovedá realite?"

Táto kniha sa začína opisom tragického osudu Sandry Bland - mladej černošky, ktorá zomrela vo väzení chvíľu potom, ako ju policajt zastavil pre chýbajúcu smerovku a napokon zatkol. Následne sa autor začne venovať množstvu ďalších prípadov a škandálov, či už dnešných alebo tých z 20-teho storočia. Pomocou rôznych štúdií aj vlastného, jedinečného pohľadu na často kontroverzné témy sa pokúša objasniť, kde a prečo tak často zlyhávame pri komunikácii s cudzími ľuďmi.

Napokon sa Gladwell ešte raz vracia k prípadu Sandry Bland a znovu opisuje zdanlivo nelogickú, bizarnú situáciu - tentoraz na základe všetkých nových informácií. Zároveň tu zhrnie svoju odpoveď na základnú otázku, ktorú si kladie i anotácia: "Prečo naše interakcie s cudzími ľuďmi veľa ráz dopadnú zle?"

Osobne nie som typ človeka, ktorý by sledoval rôzne medializované prípady alebo sa vo voľnom čase zaujímal o neúspechy CIA. O väčšine opisovaných udalostí som teda doteraz nikdy nepočula a o to zaujímavejší bol pre mňa obsah, obzvlášť pri "pikoškách" z dejín. Zároveň však verím, že ak ste sa aj s jednotlivými prípadmi či faktami stretli, kniha vám má stále čo ponúknuť. Autor sa totiž na veci pozerá na základe niekoľkých psychologických pozorovaní a záverov a jednoznačne z menej typického uhla pohľadu. Občas s ním možno nebudete naplno súhlasiť, no určite vás podnieti k viacerým zmysluplným úvahám.

Keďže sa autor zaoberá mnohými komplikovanými témami a prípadmi na relatívne malom počte strán a navyše sa ich snaží spracovať stráviteľne pre širokú verejnosť (mimochodom úspešne), niekto by možno mohol nadobudnúť pocit, že chce ísť hlbšie. Takéhoto čitateľa možno potešia prehľadne uvedené zdroje rozdelené podľa kapitol, miestami dokonca s doplňujúcimi poznámkami od autora.

Ako potenciálne najväčšiu slabinu diela vnímam, že pôsobí trochu dojmom ako self-help literatúra (najmä podľa obálky), ktorá vás má konkrétnymi praktickými tipmi naučiť, čo robiť a nerobiť v komunikácii s cudzími ľuďmi. Toto v skutočnosti vôbec nie je autorovým cieľom a ak je to tým vaším, mali by ste radšej siahnuť po niečom inom. Iste, na základe analýzy konkrétnych, viac či menej známych prípadov ponúka kniha niekoľko všeobecných záverov, ktoré môžete prebrať do vlastného života alebo sa pokúsiť spomenúť si na ne v najbližšej podobnej situácii - ale to je už len a len na vás.

Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch je podľa mňa naopak skvelou voľbou pre tých, ktorí sa radi zamýšľajú nad konaním druhých a ľudskou povahou celkovo, prípadne sú ochotní svoje vnímanie sveta či konkrétnych udalostí konfrontovať s novým pohľadom a nezľaknú sa ani ťažších alebo kontroverznejších tém podaných bez servítky. No a v neposlednom rade ide určite o zaujímavú publikáciu pre tých, ktorí by radi o čosi lepšie pochopili americkú mentalitu, škandály či zvláštne jednanie polície v USA. Osobne do týchto kategórií zapadám, takže som si čítanie užila a knihu vnímam ako fascinujúcu.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ukážka z anotácie z bux.sk, obálka z goodreads.com

2 komentáre: