06/11/2020

Minirecenzie: Zn. Smrť, kam sa len pozriete

Dnes vám prinášam minirecenzie na dva fantasy príbehy pre dospelých, ktoré majú spoločnú predovšetkým... smrť. Prvá kniha je totiž o spoločenstve vrahov a druhá o spoločenstve nekromantov - a obe stoja za pozornosť.

Lívia Hlavačková: Gwind - Nezabiješ? (#1)

Študentka Anna sa z ničoho nič premiestni z nášho sveta do úplne iného, ktorý ohrozujú Čierni mágovia. Akoby to nestačilo, čoskoro padne do rúk Spoločenstvu vrahov. Tí jej dajú na výber. Môže umrieť, ostať doživotne vo väzení, slúžiť im alebo podstúpiť výcvik a stať sa nájomnou vrahyňou. Anna si síce vyberie poslednú možnosť, no netuší, či bude naozaj schopná zabiť alebo o vlastný život akurát príde o čosi neskôr.

Gwind čitateľov vrhne rovno doprostred akcie a i neskôr sa stále nesie v pomerne akčnom, dynamickom duchu. Spoznávanie nového sveta a jeho princípov ma bavilo, hoci originalitou zrejme dych nikomu nevyrazí. (Ide skôr o taký typický fantasy svet.) Ešte viac som si užila Anninu snahu zaradiť sa doň ako cudzinka, jej osobnostný vývoj a jej morálne dilemy. Okrem Anny sa tu vyskytujú aj iné postavy, ktoré čitateľom prinášajú iné zaujímavé zistenia o neznámom svete a často majú potenciál (najmä nečiernobiele záporné postavy). Napriek tomu som však mala pocit, že sa mi s vedľajšími postavami nepodarilo až tak dobre "zoznámiť" a ich vzájomné vzťahy boli tiež skôr v úzadí. Ak teda máte náladu na poriadnu akčnú jazdu s fantasy príchuťou, ktorá zároveň nastolí niekoľko fascinujúcich otázok, túto knihu vám vrelo odporúčam. Ja som si čítanie užila a dávam jej 4*.

Za poskytnutie knihy ďakujem autorke.


Tamsyn Muir: Gideon the Ninth (#1)

Gideon vyrastá na umierajúcej planéte, ktorej vládne Deviaty rod – čudný kult nekromantov strážiacich tajomný hrob. Vládca s vládkyňou sú už pár rokov iba chodiace mŕtvoly ovládané svojou mocnou dcérou Harrow. Práve Harrow prekazí Gideon jej najnovší pokus o útek za lepším životom a zapojí ju do vlastného plánu. Deviaty rod, rovnako ako zvyšných osem, bol totiž povolaný samotným kráľom, ktorý potrebuje rozšíriť svoj rád supermocných nekromantov. Pozvanie platí pre Harrow a jej špeciálneho ochrancu, lenže ten stihne utiecť a tak sa Harrow rozhodne zobrať namiesto neho Gideon. Čoskoro sú obe až po uši v problémoch na pochybnej planéte, kde umierajú ľudia a spochybňujú sa základné nekromantské princípy...

Po prvé: Gideon a Harrow majú super dynamiku. Celkovo by som povedala, že autorke ide písanie zvláštnych, nedokonalých postáv, ktoré majú od tradičných hrdinov ďaleko. Oceniť musím aj pôsobivú temnú atmosféru a jedinečný, hoci dosť opisný a trochu ťažkopádny, štýl písania. Nejaké výhrady mám naopak voči svetu a zápletke. Autorka si dáva vyslovene načas s vysvetlením základných konceptov a k niektorým odpovediam sa ani nedostane. Okrem toho dej plynie neskutočne pomaly. Celkovo knihu považujem za dosť dobré, originálne čítanie, ktoré je však značne rozťahané, svojské a určite nesadne každému. Odo mňa získava Gideon 4*. 

PS: Ak vás lákajú „lesbian necromancers“ (čo internet v spojení s týmto dielom často zmieňuje), možno ste práve našli príbeh svojho života!

obálky z goodreads.com

2 komentáre: