08/12/2021

Written in the Stars | Protiklady sa priťahujú

Alexandria Bellefleur debutovala v roku 2020 standalone LGBT romantikou zo súčasnosti Written in the Stars. V nej sa optimistická, v pravú lásku veriaca astrologička Elle vyberie na rande na slepo so sestrou svojho kamaráta a budúceho obchodného partnera. Lenže z Darcy sa vykľuje jej pravý opak – praktická, skeptická neromantička, s ktorou si hneď skočia do vlasov.

Anotácia

Queer rom-com debut odkazujúci na romány ako Bridget Jonesová či Pýcha a predsudok  o slobodomyseľnej astrologičke zo sociálnych sietí, ktorá súhlasí s falošným vzťahom s upnutou poistnou matematičkou trvajúcim do silvestrovskej noci – so záverom, ktorý by nepredvídali ani hviezdy!

Po ďalšom katastrofálnom rande na slepo Darcy Lowellová zúfalo túži zabrániť bratovi, aby sa ešte niekedy hral na dohadzovača. Láska – a neodvrátiteľne zlomené srdce – je to posledné, čo by chcela. Rozhodne sa teda predstierať, že jej posledné rande dopadlo úspešne. Darcy však neráta s tým, že sa jej toto klamstvo môže vypomstiť.

Elle Jonesová, jedna z astrologičiek ukrývajúcich sa za populárnym twitterovým účtom „Oh My Stars“, sníva o nájdení spriaznenej duše. Naisto vie iba to, že ňou určite nie je Darcy – seriózna suchárka, ktorá je príliš analytická a skeptická pre niekoho takého slobodomyseľného ako je Elle. Keď Darcyn brat – a Ellin nová obchodný partner – vyjadrí svoje nadšenie z toho, že si tie dve sadli, Elle je zmätená. Bola Darcy na tom istom rande ako ona?

Keď Darcy poprosí Elle, aby predstierala spolu s ňou, Elle súhlasí, aby si pred jej bratom zachovala tvár. No s pár podmienkami: Darcy musí pomôcť Elle zvládnuť jej panovačnú rodinu počas sviatkov a ich dohoda vyprší počas silvestrovskej noci. Ani jedna z nich však nečaká, že si počas trvania tohto falošného vzťahu vytvoria k tej druhej skutočné pocity.

Možno sa protiklady predsa len priťahujú, keď je pravá láska napísaná vo hviezdach?

(Preklad anotácie)

Recenzia

Kniha kombinuje dva populárne motívy – „od nepriateľov k láske“ a „falošný vzťah“, keď sa dievčatá z rôznych osobných dôvodov rozhodnú predstierať vzťah, aj keď si spočiatku v ničom nerozumejú a ich pohľady na svet sa zásadne líšia. Čím viac času spolu trávia, tým lepšie sa spoznávajú. Obe sa však v láske spálili a nejasná hranica medzi tým falošným a reálnym v ich vzťahu im môže spôsobiť ďalšiu bolesť, a tak radšej odkladajú analýzu vlastných citov na neurčito.

Elle a Darcy sa pomerne rýchlo dostávajú cez počiatočnú averziu k tej druhej, ktorá bola spôsobená skôr nešťastnou náhodou než skutočným nepriateľstvom, takže aj ich doťahovanie zakrátko prestáva byť správne šteklivým. Dievčatá si postupom času vo všetkom rozumejú a ak nie, ochotne si tolerujú vzájomné názory. V reálnom živote je to ideálny stav. Fiktívny príbeh tým stráca iskru. 

Zaujímavý úvod, ktorý tvoria aj viaceré humorné scény spôsobené práve zrážkou ich protikladných osobností, postupne striedajú typické romantické okamihy, ktoré vyústia do predvídateľného zvratu. Ono to ani nemohlo dopadnúť inak, ak sa autorka mienila držať tradičného scenára ľúbostných románov a ona sa ho držala. Dočkáte sa tak bežnej nezmyselnej drámy založenej na neporozumení a zlých skúsenostiach, ktoré musia hrdinky prekonať.

„Elle loved herself, but what a feeling it must be, being loved by someone else exactly as you are, quirks and warts and all. She wouldn't know.“

Hádam najzaujímavejším aspektom knihy sú samotné postavy. Tých vedľajších tam nie je veľa, ale Elle a Darcy rozhodne nezanikajú. Elle vie byť síce otravná rečami o hviezdach a spriaznených dušiach, no je tak správne bláznivá a roztomilá, že sa na ňu nedokážete hnevať. Pre svoje neobvyklé zamestnanie, ktoré jej neprináša veľa stability, ju rodina často podceňuje a zhadzuje a ona sa s tým musí popasovať. Naproti tomu Darcy je vzorom stability, pretože si už dávno zaumienila, že nedopadne ako jej matka, ktorej sa pre nešťastnú lásku obrátil naruby celý život. Tie dve sa krásne dopĺňajú. Len škoda, že v prevažnej miere dosť nudným spôsobom.

Written in the Stars je rýchlou romantikou do škaredého počasia (a vianočného obdobia, pretože sa väčšina knihy odohráva v tomto čase), ktorá vám pri troche šťastia rozjasní deň, ale najskôr sa nezapíše na zoznam tých najlepších romancí. Tiež od toho nečakajte retelling na Pýchu a predsudok, ako to naznačuje anotácia. Spoločné sú tu hádam iba mená.

 “I know how I feel and I'm five hundred percent certain that on a scale of one to ten, I want to be with you, exactly as you are, infinity.”


star_up  star_up star_down star_down star_down

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára