30/12/2022

Obzretie za rokom 2022

Rok 2022 sa blíži ku koncu, čo znamená, že nastal čas obzrieť sa za ním - a tentoraz je to celkom zaujímavý pohľad.

Tak napríklad tento blog stihol v máji osláviť už 10. (!) narodeniny a v júli sa tu začala nová éra, keď sa ku mne pridala Michelle ako spoluautorka a rozhodli sme sa z knižného obsahu prejsť na... chaotický geeky obsah, ktorý nám robí radosť. Zároveň som sa rozhodla oficiálne zmeniť svoju dlhoročnú prezývku Neliss na Christie - čo je oslovenie, ktoré používam aj v skutočnom živote. Ďalej som širšie zamerania priniesla na svoj instagram @nahodnaknihomolka, z ktorého je teraz taký geekstagram. Nuž a ešte jedna významná zmena: po dvoch super rokoch som napokon skončila so svojím knižným podcastom Náhodné knihomolenie.

V osobnom živote som zase v prvej polovici roka úspešne ukončila vysokú školu, pomaly som sa rozbehla v práci a postíhala som tiež nejaké super výlety a stretnutia. Momentálne pracujem z domu a s knihami - prekladám, robím korektúry a podobne. Zatiaľ je priskoro na detaily, ale časom na ne hádam dôjde. No a čo sa týka aspoň niektorých mojich obľúbených chvíľ...

...jednoznačne medzi ne patrí víkend v Dánsku...



...táto jesenná túra v Malej Fatre...

...či napríklad AnimeShow a ComicsSalon 2022!

Hlavnou náplňou tohto článku však bude prehľad toho najlepšieho, čo som tento rok čítala, pozerala a počúvala. Poďme teda na to!


TOP 5 kníh, ktoré som tento rok prečítala

Mò Xiāng Tóng Xiù: Heaven Official's Blessing (Tian Guan Ci Fu)

Heaven Official's Blessing je rozsiahly čínsky fantasy danmei príbeh o bohoch, duchoch a výnimočnom pute medzi dvomi z nich - aspoň tak ho zvyknem stručne opisovať. V skutočnosti ide o komplikované, skvele premyslené dielo. Bohatý svet stojí za preskúmanie a v deji nechýbajú prekvapivé zvraty, dojímavé chvíle či humorné scény. Záporné postavy sú také komplexné, že ich dokážete pochopiť, a vedľajšie postavy rozhodne nenudia. Navyše sa tu vyskytujú vyslovene relevantné témy, ktoré ľahko aplikujete na náš svet a ľudskú povahu. Ďalšiu nezanedbateľnú časť tvorí hlavná dvojica a romantika. Tá je síce dosť nerealistická a melodramatická, ale ak vám to neprekáža, môžete si vychutnať pomalý vývoj vzťahu a veselo sa rozplývať nad našimi dvomi kultivátormi.


Kristin Dwyer: Some Mistakes Were Made

O tomto YA contemporary som doteraz nepísala, takže sa naň pozrieme trochu bližšie. Hlavná hrdinka Ellis vyrastala v zlých pomeroch - matka chodila domov len po ďalšie peniaze, otec každú chvíľu skončil vo väzení - a jej útočiskom sa stala harmonická rodina Albreyovcov, ktorým na rozdiel od nej peniaze nechýbali. Ellis tak získala niekoľko adoptívnych bratov, no v istom bode si musela priznať, že k svojmu najlepšiemu kamarátovi Eastonovi necíti sesterskú náklonnosť... A potom ju pani Albreyová v dôsledku istého incidentu donútila odsťahovať sa k tete do Kalifornie a medzi Eastonom a ňou sa všetko pokazilo.

Hlavné postavy sú sympatické, svojrázne a dostávajú dostatok priestoru. Nie je ťažké fandiť im a nechať sa strhnúť intenzitou ich zamotaných citov. Potešia tiež komplexne pôsobiace vedľajšie postavy, najmä bratia Albreyovci. Autorka ďalej skvele zvládla spracovanie spoločenských aspektov. V konečnom dôsledku ide o chytľavo napísaný príbeh, ktorý šikovne spája podmanivú, dramatickú romantiku s vhodne dávkovanými vážnejšími témami.


Brandon Sanderson: Kadeti (#1)

Jednotlivé prvky tohto YA sci-fi - vesmír, vojna, výcvik, partia postáv spojených okolnosťami - nie sú ničím prevratné, zato autorovo dokonale premyslené spracovanie áno. Zvolil si svojráznu hlavnú hrdinku, ktorá je nútená nám pred očami urýchlene dospieť a spochybniť všetko, čomu kedy verila. K nej pridal množstvo ďalších vedľajších postáv a napriek obmedzenému priestoru im dokázal vdýchnuť hĺbku. Navyše nám predstavuje fascinujúci svet s dostatkom zaujímavých detailov bez toho, aby nás nimi zahltil, a v istom zvrate vidím náznak spoločenského komentára. Dej je zase vyskladaný tak, že hoci sa väčšinou nedeje nič zásadné, jednotlivé kúsky skladačky, menšie akčné scény a interakcie postáv nenechávajú priestor na nudu. Nechýbajú ani humorné dialógy, dojímavé momenty či prísľub skvelej romantiky. Kadeti sú skrátka kniha, ktorú treba oceniť za jej objektívne kvality, a zároveň kniha s potenciálom nadchnúť a pohltiť.

Andy Weir: Posledná šanca

V tomto sci-fi pre dospelých sledujeme učiteľa s amnéziou, ktorý sa preberie na vesmírnej lodi a postupne si spomína, že je vlastne na zúfalej misii, od ktorej závisí osud celého ľudstva… A z posádky prežil len on. Hlavný hrdina je vynaliezavý a navyše vtipný, takže dokáže utiahnuť i scény, v ktorých vystupuje sám. Okrem toho sa však pozrieme do minulosti, keďže sa mu postupne vracajú spomienky, a môžeme poriadne oceniť všetky autorove nápady a zamyslieť sa nad tým, ako by to na svete mohlo vyzerať v prípade takéhoto katastrofického scenára. Ďalej tu nechýba množstvo vydarených akčných scén ani množstvo rečí a úvah o všetkom možnom vedeckom, čo by niekoho mohlo nudiť... Ale aj v takom prípade má Posledná šanca čo ponúknuť! Keď sa totiž odhalia posledné kúsky skladačky a dôjde na rozuzlenie, všetko do seba zapadne a spojí sa do vydareného vesmírneho dobrodružstva s dôrazom na osobnú cestu jedinej postavy.

Chloe Gong: These Violent Delights (#1) & Our Violent Ends (#2)

Tieto tituly tvoria dvojdielne prerozprávanie Rómea a Júlie zasadené do Šanghaja 20. storočia a obohatené o sci-fi prvky. Hrdinovia sú dedičmi rozhádaných nebezpečných gangov - čínskeho a ruského -, a hoci sa kedysi milovali, po sérii zrád sa nemôžu ani cítiť. Napriek tomu však musia začať spolupracovať, pretože sa v Šanghaji objaví monštrum a vražedná epidémia. Znie to zrejme divoko, ale ak sa dokážete preniesť cez vysokú hladinu drámy, dostanete zábavné, premyslené čítanie plné sympatických postáv z neopozeraného prostredia.


Ďalšie knihy, ktoré stoja za pozornosť:

-> A Wizard's Guide to Defensive Baking -> príbeh na pomedzí medzi middle-grade a YA fantasy plný originálnych nápadov, relevantných tém a jedinečného humoru

-> The Very Secret Society of Irregular Witches -> romantické, oddychové čítanie s nadprirodzenými prvkami pre dospelých, ktoré zahreje pri srdci

-> Grandmaster of Demonic Cultivation (Mo Dao Zu Shi) -> čínsky danmei fantasy príbeh, na základe ktorého vznikol úžasný seriál The Untamed a ktorý stojí za pozornosť aj v knižnej podobe (hoci je lepšie začať seriálom)

-> My Mechanical Romance -> inteligentná YA contemporary romantika s fajn posolstvom 

-> Only a Monster -> zábavné, chytľavé YA fantasy čítanie o cestovaní časom s antihrdinkou v hlavnej úlohe


Mimochodom, ďalšie knižné naj - nielen tie pozitívne - nájdete v poslednej epizóde môjho podcastu.


TOP 5 filmov a seriálov, ktoré som tento rok videla

The Untamed

Tento čínsky fantasy seriál je nielen jedným z najlepších, ktoré som videla tento rok, ale aj celkovo! Ide o epicko-osobný, detailne premyslený príbeh plný zvratov, relevantných tém a výborne napísaných postáv a vzťahov. Záporné postavy, ktorých činy dokážete pochopiť? Máme! Fascinujúce a obľúbiteľné vedľajšie postavy? Máme! A dvaja hlavní hrdinovia? Ikonické duo! Ak máte radi extrémnu lojalitu či protikladné charaktery, určite ich tiež oceníte. Skvelý soundtrack a herecké výkony sú pritom samozrejmosťou. Akurát sa pripravte, že sa na začiatku budete trochu strácať a že rozpočet na efekty nebol neobmedzený.


Sound of Magic

Kórejský seriál Sound of Magic je zvláštny príbeh o mágii, duševnom zdraví, spoločenských normách a predovšetkým o dospievaní. Môže sa pochváliť nielen zaujímavým námetom, ale tiež super hercami, jedinečnou atmosférou a dokonca je doplnený o hudobné vystúpenia. Zato romantiku by ste tu pre zmenu hľadali zbytočne. Chvíľami som sa síce obávala, či bude šesť dielov stačiť, no napokon sa podľa mňa záver vydaril a nad seriálom som premýšľala ešte dlho po dopozeraní.


Business Proposal

Týmto sa presúvame k filmom a seriálom, ktoré rozhodne nezbožňujem tak veľmi ako prvé dva, ale niečím som svoju top päťku musela doplniť.

Táto k-drama je skrátka vydarená romantická komédia. Hrdinka ide preoblečená na rande naslepo namiesto svojej kamarátky a ocitne sa oproti svojmu novému sexy šéfovi. Prvá epizóda je jednoznačne najslabšia, chvíľami priam trápna, no zvyšok seriálu sa vydaril. Nájde sa v ňom veľa pekných momentov, často som sa schuti zasmiala, herci sú skvelí, postavy sympatické a priestor sa ujde i priateľstvám. Ak máte tento žáner v obľube a znesiete vyššiu dávku cukru, Business Proposal vám určite dokáže zlepšiť náladu a dokonca v žiadnom bode zradne neskĺzne k depresívnej atmosfére.


Thor: Love and Thunder

Do tohto filmu som sa púšťala s obavami, ale nakoniec sa mi (na rozdiel od mnohých iných divákov) páčil. Mal podľa mňa takú správne bizarnú atmosféru a humor, ktorými mi pripomenul tretieho Thora či Strážcov galaxie. Navyše som si zamilovala rockový soundtrack a pri deji si zase cením, že v istom bode tvorcovia nešli tou najočividnejšou cestou. Jediné, čo filmu zazlievam, je práca s charakterom samotného Thora a to, ako s pichľavým humorom odmávli všetky jeho duševné problémy z Endgame. Napriek tomu ide o jeden z mála počinov z Multiverse Sagy, ktorý ma nesklamal a nenudil.


Cruella

Cruellu som si nevedela celkom predstaviť, no je to prekvapivo fajn film! Tvorcovia sa našťastie vyhli tej časti, kde by týrala zvieratá, ale zároveň do príbehu zakomponovali iné odkazy na 101 a 102 dalmatíncov a celkovo vytvorili zábavné pozeranie. Cruella je totiž zaujímavá antihrdinka, vizuály a herecký výkony sú slušné, soundtrack skvelý, dej dáva zmysel a atmosféra 20-teho storočia a módneho priemyslu má čosi do seba. Nejde práve o realistický, seriózny film, účel však splní a lepšie som tento rok vlastne nevidela.


TOP pesničky, ktoré vyšli v roku 2022

Neprekvapivo som takmer celý rok počúvala predovšetkým k-pop, preto moje najobľúbenejšie piesne patria práve do tohto žánru.

Na prvé vypočutie si ma získalo Pink Venom od Blackpink. Podľa mňa pieseň skvele kombinuje typický zvuk BP s trochu prekvapivým refrénom, v ktorom majú Lisa a Jennie úžasné farby hlasu, a neomrzela ma ani po mnohých vypočutiach.

Veľmi rýchlo si ma získalo tiež Maniac od Stray Kids svojou nápaditosťou, chytľavosťou a správnou uletenosťou.

Itzy u mňa tento rok zabodovali viacerými novinkami, no úplne najradšej mám ich japonský song Blah Blah Blah. Dokonca som si jeho inštrumentálnu verziu nastavila ako zvonenie!

Ďalej som si tento rok zamilovala prakticky celú diskografiu Twice. Z ich tohtoročných piesní by som chcela spomenúť Queen of Hearts - paradoxne nejde o ich typický zvuk, lenže čosi ma núti počúvať ju stále dookola.

Obľúbila som si tiež pomerne novú dievčenskú skupinu LE SSERAFIM a predovšetkým ich najnovší singel Antifragile - ten sa síce pohybuje na hranici medzi otravným a návykovým, no u mňa skončil na tej správnej strane.

Aby som však nehovorila iba o k-pope, pochválim ešte pieseň Anti-Hero od Taylor Swift. Taylorinu tvorbu zbožňujem vo všeobecnosti a platí to i o jej najnovšom albume, ibaže Anti-Hero je pre mňa ešte na vyššom leveli. Má totiž všetko: pre mňa osobne relevantný obsah, premyslený text, chytľavý zvuk a navyše vydarený videoklip.

A pre lepšiu predstavu, ako vyzeralo moje počúvanie, prikladám na záver koncoročné zhrnutia od Spotify a YouTube:


Uf, to bol ale nečakane dlhý článok, však? Ak ste sa dočítali až sem, môžem vám za odmenu ponúknuť svoju nekonečnú vďaku... A prianie skvelého nového roka 2023!

Christie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára