29/12/2013

Lívia Hlavačková - Gwind: Nezabiješ?

Priznám sa, že do kníh slovenských autorov sa veľmi často nepúšťam, kniha Gwind: Nezabiješ? od Lívie Hlavačkovej ma však zaujala natoľko, že som jej dala šancu. 

No ešte predtým, než vám poviem, ako to dopadlo - obálka & anotácia: Pre vysokoškoláčku Annu je vražda čosi nepredstaviteľné. Keď sa však náhle objaví vo zvláštnom svete a zajmú ju nájomní vrahovia, zabíjanie je odrazu neželanou súčasťou jej života. Ak chce prežiť, musí zabudnúť na mnohé z toho, čomu dovtedy verila. Odhaľuje život, city a motiváciu vrahov. Spoznáva miesto, v ktorom vládne mágia, dvorské intrigy a neľútostné boje. Aj Anna berie do ruky zbraň, hoci si nedokáže predstaviť, že by niekoho zabila. Lenže krvavý svet okolo nej jej nedáva veľmi na výber. Anna zisťuje, že jej vlastné hranice ležia úplne inde, než si kedysi myslela.
Román z pera slovenskej autorky vás vtiahne do krutého temna Spoločenstva vrahov. Ak padnete do ich rúk, každé rozhodnutie je voľba smrti. No aj táto minca má svoj rub...


Kniha má pútavý začiatok, čitateľ je vrhnutý rovno do deja a taktiež je už po niekoľkých stranách jasné, že autorka píše príjemne a nenáročne, príbeh sa dobre čítal. Lívia taktiež nič zbytočne neprikrášľuje a nezakrýva, nájde sa tu niekoľko "drsnejších", krvavejších scén, avšak nič strašné alebo prehnane nechutné.

Po úvodnej akcii nastala príležitosť získať spolu s hlavnou hrdinkou Annou odpovede na niektoré otázky a zoznámiť sa so svetom, v ktorom sa ocitla. Hoci sa nejednalo o najoriginálnejšie zasadenie vôbec, autorka má všetko dostatočne premyslené a svoj svet vie vykresliť tak, aby sa čitateľ o ňom niečo dozvedel, no zároveň nenudila siahodlhými opismi.

Nápad so Spoločenstvom vrahov, Annou a jej pôvodom v našom svete je podľa mňa super a tiež jedným z dôvodov, prečo som sa do knihy púšťala. Bohužiaľ, tomu, ako sa Anna vlastne dostala tam, kde je, sa veľa času nevenovalo, dej sa točil najmä okolo jej momentálnych problémov, rozhodnutí, musela si zvyknúť na úplne iný život a prostredie.

Niekde medzi vydareným úvodom a prvou väčšou akciou by sa našlo zopár nudnejších chvíľ, netrvalo však dlho a opäť sa niečo zomlelo. V konečnom dôsledku som s množstvom akcie spokojná. Páčil sa mi tiež širší časový záber a viacero zápletiek, ktoré Lívia stihla pokryť, príbeh nebol úplne prvoplánový.

Pre mňa najslabšou zložkou knihy boli postavy. Či už sa jedná o hlavnú hrdinku Annu, Adora alebo iných vrahov... Nie sú to zlé postavy, ale boli akosi na vedľajšej koľaji, až po príbehu, myslím, že keby sa autorka trochu viac venovala ich osobnostiam a vzťahom medzi mini a prepracovala ich do hĺbky, celkový dojem z knihy by sa výrazne zlepšil.

Na druhej strane, každému vyhovuje niečo iné a pokiaľ máte chuť na akčnejšiu fantasy s minimom vzťahov, kde postavy ustupujú skôr do úzadia alebo skrátka chcete zmenu, Gwind je tou správnou voľbou pre vás. Za povšimnutie rozhodne stojí a celkom určite sa nenechajte odradiť slovenským menom na obálke!

Na záver by som ešte rada zmienila dosť otvorený koniec. Dúfam, že je v pláne nejaké pokračovanie, pretože na jednodielnu knihu je tých otáznikov akosi priveľa... Každopádne - Gwind hodnotím peknými 3 hviezdičkami, som rada, že som sa k nej dostala a vy už sami posúďte, či je to niečo pre vás alebo nie.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

16 komentárov:

  1. Na to som sa už pozerala a uvažovala som, že by som si to aj prečítala, ak by sa mi ku knihe podarilo dostať. Je však otázne, či sa k tomu dostanem :D Ale z tvojho hodnotenia to znie tak priemerne v pohode, takže možno sa posnažím ku knihe nejako dopátrať :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. "Priemerne v pohode" to vystihuje.:D A myslím, že by sa ti to ako oddychovka celkom mohlo páčiť, tak hádam raz.:D

      Odstrániť
  2. Práve fakt, že ide o dielo slovenskej autorky ma na tom veľmi zaujal. Akoby to išlo o niečo úplne iné ale aj tak ma veľmi sklamalo, že charaktery sú vraj také ako ich popisuješ. Pretože, keď už mám knihu, v ktorej nie je nič čo by ma bavilo tak keď sú tam zaujímavé charaktery,trocha to celú situáciu zachráni. U mňa to na nich vlastne v každej knihe stojí a padá a aj keď sa tam nakopávajú prdele atď..ono to nie je ono, keď tam v tom chaose nenájdeš jedinú výraznejšiu postavu.
    Obálka v štýle skrížme Červenú čiapočku, plagát z Ripper Street a Once upon a time na vlastne pobavila a veľmi zaujala. Slovenská autorka tiež.
    Ak sa budem chcieť pravdepodobne sklamať siahnem po tom a možno to presne naopak prekvapí. Už sa mi zachcelo tých vrážd..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš.:D Niektorí majú voči tomu predsudky, preto som tak zdôrazňovala, že sa netreba nechať odradiť... A niektorí zase naopak samozrejme.:D
      Hej, s tými výraznými charaktermi súhlasím.:)
      To je iný popis obálky.:DD Ale áno, je rozhodne zaujímavá.:) :D Btw, pozeráš Once upon a time?^^
      No, ak siahneš, daj vedieť, aký to urobí dojem...:)

      Odstrániť
    2. Moja najlepšia kamoška tie predsudky teda má a ja ju mám zase chuť uškrtiť. "Dokelu a čo je na tom, že to napíše niekto zo Slovenska, tu ide o ten príbeh, ktorý mimochodom ani nečítala, tak čo pindá..." neznášam to. :D

      Jasné, že pozerávam. Pri pohľade na obálku som si spomenula na Martinka Klingáčika. :D A jeden konkrétny diel. Potom sa mi vybavili tie upútávky z Ripper Street. x)

      Dám a s radosťou. ;)

      Odstrániť
    3. Verím.:D Predsudky sú neskutočne iritujúca záležitosť, nielen pri knihách.:D

      Ja mám ten seriál hrozne rada, hoci pri tejto tretej sérii... neviem no, už je to dosť domotané a nemá to úplne také čaro, ale stále je to fajn seriál (a Hook!).

      Odstrániť
  3. Vyzerá to dosť dobre. Tiež veľmi nemám rada knihy od slovenských autorov, ale toto by sa mi hádam aj trochu páčilo. Keď to niekde uvidím, možno si to raz prečítam už len zo zvedavosti. :D D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite si ju nenechám ujsť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa kniha veľmi páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, no, mne nesadla úplne, ale tak... sto ľudí, sto chutí, že.:D

      Odstrániť
  6. Ja sa bojím, že je od Slovákov, ale možno tomu dám predsa len šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Toto ma zaujalo už dávnejšie, vyzerá to celkom fajn 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť