01/10/2016

Knižný súhrn: September 2016

V septembri som prečítala...

...6 kníh, z toho 3 v angličtine, 3 v slovenčine, žiadnu v češtine a žiadnu v ruštine:

1. Elle Kennedy: The Deal (#1) - aj
2. Renee Carlino: Before We Were Strangers - aj
3. John Grisham: Osamelý strelec - sj - recenzia
4. Benjamin Alire Sáenz: Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru - sj
5. Sophie Kinsella: Hľadá sa Audrey - sj
6. Sarah J. Maas: Empire of Storms (#5) - aj


Ehm.V septembri bolo moje čítanie ako na horskej dráhe - raz som čítalačítalačítala, inokedy som sa pohybovala tempom kapitola denne. K blogovaniu som sa pre istotu nedostala prakticky vôbec a mrzí ma to... No žiadne zázraky nesľubujem ani v ďalších mesiacoch (hoci to možno bude aspoň trochu lepšie), škola je skrátka zlo.

Začiatkom septembra som sa akosi do ničoho nevedela začítať. Zmenila to kniha The Deal, ktorú som paradoxne ani nemala v pláne čítať, predsa len tieto klasické NA oddychovky nie sú vo všeobecnosti nič pre mňa. The Deal začalo pútavo, vtipne a dynamika hlavnej dvojice stála za to. Niekde v polovici pre mňa však stratila svoje čaro, začali ma iritovať tie nekonečné erotické scény a podľa mňa úplne zbytočná dráma a tragická minulosť... V každom prípade do istej miery chápem, čo sa ľuďom na tejto sérii páči a nemôžem povedať, že by som čítanie ľutovala. 3,5*.

Ešte v auguste som Naty musela sľúbiť, že si prečítam Before We Were Strangers, takže som sa do toho jedného pekného dňa pustila... A ešte v ten istý deň som knihu dočítala. Musím jej uznať, že je neskutočne čitateľná a má jedinečnú, svojskú atmosféru, kvôli ktorej určite stojí za pozornosť. Na druhej strane, príbeh ma emocionálne nevyšťavil natoľko, ako sľubovali niektoré recenzie a mala som menšie výhrady aj k obsahu. Je to v svojej podstate jednoduchá love story, ale ja som ju hodnotila 4*, čiže rozhodne nie typická.

Jedinou zrecenzovanou knihou za tento mesiac je Osamelý strelec - právnicky thriller od svetoznámeho Johna Grishama. Ako som už písala v recenzii, kniha má potenciál, ľahký štýl písania a zaujímavú hlavnú postavu, no akosi v nej chýbala jedna zásadná vec: poriadny dej. 2,5*.

Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru. Neskutočne ospevovaná kniha, ktorá ma napriek tomu akosi nelákala a ktorú som si napokon predsa len požičala z knižnice. Tuším sa to pri takýchto zvláštnych, všetkými zbožňovaných príbehoch stáva zvykom (viz nedávno Charlieho malé tajomstvá), ale ani poriadne neviem, čo si o knihe myslieť. Isté je, že je výnimočná, pútavo napísaná a taká... Zo života. Viac budete musieť zistiť sami. Tentoraz bez hviezdičkového hodnotenia.

Ďakujem Emmaline, že mi bola ochotná požičať Hľadá sa Audrey - ide totiž o milé, vtipné čítanie. Knihu som si užila. A to aj napriek tomu, že sú situácie v nej miestami prehnané, chudák hrdinkin objekt záujmu nemal prakticky žiaden priestor či osobnosť a ich láska bola instantná (hoci aspoň nevyriešila všetky problémy). Audrey odporúčam mladším čitateľom (ktorým je koniec koncov určená) alebo komukoľvek ako príjemnú oddychovku. 3,5*.

Trón zo skla je jedna z mojich naj sérií. Jej piaty diel, Empire of Storms, ma našťastie nesklamal. EoS potvrdzuje, že napriek pozvoľnému rozbehu autorka vymyslela skutočne komplexný svet i zápletku. Navyše príbeh naďalej sledujeme z pohľadu viacerých postáv, ktoré sú čoraz úžasnejšie a fascinujúcejšie, či už mužské alebo ženské. Paradoxne najslabšou časťou knihy bol môj kedysi obľúbený pár, Rowan a Aelin. Povedala by som, že sa Maas všetkou tou romantikou a "hot" scénami až príliš nechala uniesť... Pôvodne som si myslela, že kvôli tomu knihe výraznejšie znížim hodnotenie, ibaže potom som si uvedomila, že je aj tak výnimočne dobrá a jej záver mi navyše totálne zlomil srdce. 4,5*.

Ako sa s čítaním darilo v septembri vám? Čítali ste niečo z môjho zoznamu?

4 komentáre:

  1. Krásné čtenářské skóre, já v září nakonec zvládla jen dvě knihy, třetí jsem už nestihla... :) přeji krásný říjen!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa strašne nechcem pustiť do EoS lebo sa bojím a nie som pripravená zmieriť sa s tým, že potom iba rok a vyjde posledný diel!! AAAAH neviem čo mám robiť :D asi počkám kým po ňom siahnem prirodzene a neplánovane. Bookotania

    OdpovedaťOdstrániť