29/11/2016

Knižný súhrn: November 2016

V novembri som prečítala...

...9 kníh, z toho 7 v angličtine, 1 v slovenčine, 1 v češtine a 0 v ruštine:

1. Maggie Stiefvater: The Raven King (#4) - aj
2. Gail Carriger: Soulless (#1) - aj
3. G. Willow Wilson: Ms Marvel, vol. 1 - aj
4. Ernest Cline: Flotila - sj - recenzia
5. Terry Pratchett: Čaroprávnost (#3) - čj
6. Kody Keplinger: Run - aj
7. *Kelly Oram: The Avery Shaw Experiment - aj - recenzia*
8. Kelly Oram: The Libby Garrett Intervention - aj
9. Brian K. Vaughan: Saga (#1) - aj

* = re-reading, knihu som už raz čítala


November - mesiac Bibliotéky, stužkovej a... krátkych kníh, zjavne. Mám taký neurčitý pocit, že blogu dlžím viac pozornosti a minimálne nejaký príspevok do Zo života knihomoľa. Takže sa skrátka teším na vianočné prázdniny a medzitým to všetkým prečítaným knihám (a zanedbaným čitateľom, ktorí to ešte s Booklandom nevzdali) skúsim vynahradiť aspoň v tomto súhrne.

The Raven Boys aka Havraní chlapci = úžasná séria pre mladých. Prvé tri diely som milovala. Posledný diel, The Raven King, spočiatku v ničom nezaostával: dostala som jedinečnú záhadnú atmosféru, perfektné priateľstvá, netypický jazyk... Po prečítaní však musím skonštatovať, že to nebolo to správne veľké finále - hlavná záhada celej série sa vyriešila málo dramaticky, viaceré záležitosti boli príliš mätúce a príliš otvorené. Napokon som knihe dala neisté, rozčarované 4*.

Soulless som čítala spolu s Michelle a Sue a neuveríte, čo sa nám podarilo - zhodli sme sa v hodnotení! Všetky sme knihe dali 3,5*. Souless je síce totiž veľmi príjemné (romantické) čítanie a Gailin steampunkový svet je skrátka geniálny, no knihe chýbala poriadna akcia či prepracovaná zápletka.

Čítanie superhrdinského komixu bolo dlho na mojom "keď bude čas" zozname, no netušila som, kde začať. Napokon sa mi podarilo nájsť si chvíľu na... goodreadsenie? goodreadsovanie?, ehm, vyhľadávanie na goodreads a skončila som pri Ms Marvel. Prečítala som prvý volume a i keď som na konci jednotlivých častí bola vždy zvedavá, komix ma nezaujal natoľko, aby som v ňom pokračovala. Nevadí, hľadám ďalej!

Flotila mi robila spoločnosť napríklad po ceste na Bibliotéku - a že tá cesta ubiehala rýchlo! Ide o vážne pútavé sci-fi so zaujímavým nápadom. Akurát má dosť rozťahaný začiatok. Každopádne by však fanúšikovia Ready Player One či YA sci-fi celkovo nemali byť sklamaní. 4*.

Zbožňujem Zeměplochu a je úplná hanba, že som už dlho z tejto série nič nečítala. V novembri sa mi to podarilo napraviť - prečítala som Čaroprávnosť. Sledovať začiatky Bábi Zlopočasnej bolo rozhodne zaujímavé, ale musím priznať, že ma kniha nebavila tak, ako niektoré ďalšie diely (ktoré som už čítala, lebo Zeměplochu nečítam chronologicky).

Kody Keplinger si ma získala knihou The DUFF, no žiaden z jej ďalších príbehov ma z nejakého dôvodu nedokázal tak nadchnúť. Run je fajn - krátke, netypické obsahom a podaním (jedna z hlavných hrdiniek prakticky nevidí) a zamerané na priateľstvo. Napriek tomu si ma postavy nedokázali získať a trochu ma otravovalo dosť jednostranné zobrazenie veriacich.

Po Run som mala chuť na niečo milé, vtipné a contemporary... A najjednoduchší spôsob ako sa nesklamať bol re-reading. Dovoľte mi predstaviť/pripomenúť vám The Avery Shaw Experiment: skutočne milé, skutočne vtipné, romantické a inteligentné čítanie zároveň. Ani druhýkrát som sa nemohla prestať usmievať.

Ďalšia voľba bola očividná - voľné pokračovanie Avery, The Libby Garrett Intervention. Kniha bola síce veľmi chytľavo napísaná, no čítať romantiku, keď vám nie je príliš sympatická hlavná dvojica? To nie je ono, navyše príbehu chýbal vtip a iskra prvého dielu. 3*. 

Na záver mesiaca som sa vrátila ku komixom, konrétne som sa pustila do prvej časti komixu Saga. Námet je rozhodne zaujímavý, no na mňa v ňom bolo priveľa poletujúcich častí tiel a čriev, na také niečo som sa ochotná pozerať iba v prípade Game of Thrones.

Aký bol váš (nielen) knižný november?

8 komentárov:

  1. A ja som v novembri prečítala päť kníh, weeeeeeeeeee! Dobre, tak štyri a jeden komiks, hehe :D Ja som to s tebou rozhodne nevzdala, ale tiež sa teším na vianočné prázdniny... a aj na tvoje omnoho častejšie pribúdajúce články :D Inak Sagu som akurát dnes zachytila, keď som v kníhkupectve hľadala nejaký komiks pre synovca, ale nepozerala som sa, ako to vyzerá, iba si pamätám ten názov (keďže som tie dve police prešla asi päťkrát, kým som sa rozhodla - a vieš, čo tam vedie? Deadpool!!! :D) - ale pointou je, že nemám poňatia, o čom to je, ale hmm, črevá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To tu už dlho nebolo, congrats!:D Som na tebe hrdá.:D Komixy sa rátajú, musia.:D
      Ehm, zase to nepreháňajme, vraj omnoho, mhm. Ale ďakujem. ^_^
      To musel byť pre teba raj.:D A Sagu môžeš vyskúšať.:D

      Odstrániť
  2. Tak Havraní bratrstvo jsem si konečně pořídila celé v angličtině. Teda dostanu ho až k Vánocům, ale důležité je, že to budu mít doma a konečně to budu moci dočíst, juch! :D
    Soulless jsem teď nedávno taky četla! Sice jsem tomu na GR dala 4 hvězdičky, ale reálně bych to také asi hodnotila spíše 3 a půl. Ta akce a propracovanější zápletka mi chyběla též. Plus mi přišlo zmatečné to vyprávění, než si to Gail pořádně ujasnila. Ale jinak jsem se u toho fakt bavila a těším se na pokračování. :)
    Juj, takže Ms Marvel nezaujalo? A já si to furt chtěla pořídit, jen jsem pořád váhala kvůli té ceně. Tak teď se do toho nijak hrnout nebudu. :D
    Hm... Čaroprávnost je zatím ten poslední díl, co jsem v Zeměploše četla. :D Ale já to teda zase čtu postupně. A vím, že se mi to líbilo víc než ty první dva díly. Plus mi to připomíná, že bych v tom mohla taky pokračovat. :D
    Od Kody jsem zatím četla jen The DUFF, ale další knížky mám v plánu. Tak jsem zvědavá, jak sednou mně. :) Trochu se bojím toho, že dobré bude právě jen to The DUFF, ale uvidíme.
    No vidíš, od Kelly Oram bych si taky mohla zase něco přečíst. :D
    Jó, Ságu já miluju, ale naprosto rozumím, že ta její explicitnost nemusí být každému příjemná. :)
    Já jsem za listopad přečetla/dočetla 10 knížek, 1 novelu, 1 básnickou sbírku a 8 povídek / doplňkových příběhů. Nechápu, kde jsem na to vzala čas. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, to je super, tak si uži čítanie, hlavne prvé tri.:) Už sa teším na dojmy!

      Jop, strašne vidno, že to bola prvotina, stačí, aby som si to porovnala s Finishing school. Ale tiež sa teším na pokračko.

      Nezaujalo no.:D Nemám s čím porovnávať, ale aj tak.:D Každopádne skúsiť môžeš, že.:D

      Tak to sa ešte máš na čo tešiť.:)

      Akože tie ostatné nie sú zlé, len... nie až TAK dobré. Aspoň podľa mňa.:D Ale uvidíš.:)

      Kelly Oram je istota.:D

      Mňa to aj celkom mrzí, lebo príbeh a postavy pôsobili zaujímavo.:D Ale tak nemusím čítať všetko.:D

      Fíííha, to si fakt dobrá.:O

      Odstrániť
  3. Čaroprávnost je jedna z těch slabších no, já teď čtu Stráže! Stráže a válím se u toho smíchy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Stihla jsi toho přečíst vážně hodně :) Z tvého výběru jsem žádnou knížku nečetla, ale na pár z nich mám velký zálusk :) Hezké čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť