06/01/2017

Amie Kaufman & Jay Kristoff - Illuminae (#1)

Illuminae môžete poznať ako tú knihu s oranžovou obálkou, čo nedávno vyšla v českom preklade v CooBoo... Ja som ju dlho inak ani nevnímala, až kým som nedostala taký spontánny nápad, že si ju chcem prečítať a nie "raz-možno-niekedy". Hneď. A dobre som urobila!

Píše sa rok 2575. Ešte ráno Kady najviac trápil jej rozchod s Ezrom. Poobede však bola jej planéta napadnutá. Stala sa totiž obeťou tajnej vojny dvoch vesmírnych megakorporácií a ako to už býva, na podobné konflikty vždy najviac doplatia civilisti...

Uprostred obrovského chaosu, výbuchov a lietajúcich guliek musia Kady a Ezra prekonať svoje nezhody a spolupracovať. Napokon sa prebojujú k vesmírnym lodiam určeným na evakuáciu. Bohužiaľ, ani tam sa ich problémy nekončia - lode sú poškodené, nepriatelia ich prenasledujú, na palube vypukla nákaza, počítačová jednotka, ktorá lode riadi sa asi zbláznila... A pasažierom nikto nechce povedať pravdu. Ešteže vie Kady tak dobre hackovať.

Celý príbeh je prerozprávaný vo forme rôznych dokumentov, e-mailov, schém, lekárskych správ, interview či opisov záznamov z bezpečnostných kamier. A funguje to.

Osobne sa vždy poteším, keď text sem-tam ozvláštni nejaký dokument či výmena správ medzi postavami. Napriek tomu som trochu zneistela - dá sa na nich vystavať celý príbeh? Správna odpoveď znie áno. Autori Illuminae z týchto úlomkov dokázali poskladať plnohodnotnú knihu a ja ich za to obdivujem. Spočiatku možno budete mať pocit, že netradičná forma trochu komplikuje orientáciu, ale ja som sa napokon rýchlo chytila a mohla som si užívať jazdu. Popritom mi stále hlavou lietalo niekoľko nezodpovedaných otázok... Až kým zrazu na úplnom konci do seba všetko nezapadlo. Vtedy som na knihu začala hľadieť s ešte väčším úžasom.

Hlavnými postavami, ktoré všetko prepájajú sú Kady a Ezra - ešte nedávno zamilovaná dvojica po čerstvom rozchode. Na začiatku spolu nedokážu ani poriadne komunikovať. Ibaže domovská planéta v troskách a nebezpečenstvo všade dookola dokáže ľuďom trochu zmeniť názor.

V knihe síce chýba možnosť priameho prežívania s postavami, no sledujete ich interakcie medzi sebou i s ostatnými a tiež ich činy z pohľadu iných, čo vlastne stačí. Kady s Ezrom mi postupne prirástli k srdcu. Dostala som možnosť ich oboch postupne dobre spoznať a pred mojimi očami si prešli poriadnym vývojom. Navyše obaja pôsobia veľmi ľudsky, hádam iba Kadyina genialita a jej výnimočné hackerské schopnosti sú trochu na pováženie. Za povšimnutie stoja rozhodne tiež vedľajšie postavy, hlavne Aidan, ale o ňom je podľa mňa lepšie dopredu nič nevedieť.

Z Illuminae by mohol byť celkom jednoduchý a rýchly príbeh. Autori sa však rozhodli nikam neponáhľať a popridávať rôzne odbočky, takže je v konečnom dôsledku skôr rozsiahly a spletitý... Tým najlepším spôsobom. Kniha sa mi postupne dostávala čoraz väčšmi pod kožu a vyvolala vo mne rozličné emócie.

Na druhej strane musím uznať, že ide zároveň o trochu nevyvážené čítanie, ktoré má niekoľko slabších, rozvláčnych častí. Navyše je to občas trochu únavné, pokiaľ chcete čítať dlho na jedno posedenie, zrejme práve vďaka svojmu netradičnému spracovaniu a komplexnosti. Dôležité je ale poznamenať, že 600 strán v tomto prípade nie je skutočne hutných 600 strán, niektoré z nich prevrátite veľmi rýchlo, takže kniha v konečnom dôsledku príjemne ubieha.

Posledná vec, ktorú musím vyzdvihnúť, je záver príbehu. Autori sa vyjadrili ku všetkým dôležitým otázkam, veľa sa odhalilo a vyriešilo. Pokiaľ chcete, môžete si zvyšok pokojne domyslieť podľa seba a nechať sériu tak. A ak skrátka potrebujete viac... Potom vám autori naznačujú ďalšie smerovanie a vy ho môžete ďalšie dianie sledovať prostredníctvom iných postáv v ďalších dvoch dieloch.

Táto kniha má možno trochu desivý rozsah a niekomu môže prekážať forma, akou je písaná - priamy náhľad do emócií postáv či klasické pohltenie skutočne nie je na programe. Pokiaľ sa však do čítania pustíte s otvorenou mysľou, možno budete napokon ohromení podobne ako ja. Illuminae je totiž výnimočné, originálne dielo so skvelým grafickým spracovaním, v ktorom nechýba vesmír, technika, akcia, napätie, láska či priestor na zamyslenie. Knihe udeľujem 4,5* a pripájam odporúčanie.


obálka z goodreads.com

12 komentárov:

  1. Som rada, že sa ti páčila, ja som akurát v prvej štvrtine a mám problém sústrediť sa na učenie na skúšku, lebo by som chcela len knihu čítať. Úplne zbožňujem Ezru a jeho kamošov a tie ich konverzácie a vtípky a musím sa priznať, že už som aj vyronila niekoľko sĺz. Sci-fi nejak nemusím, ale toto je návykové. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím, tiež som mala problém sa odtrhnúť.:D Tak hádam do konca nesklame a good luck so skúškou.:)

      Odstrániť
  2. Ja neviem, čo si vôbec o knihe mám myslieť.... Raz kladná recenzia raz záporná. Kladné ma zvyčajne úplne presvedčia a zaraďujem automaticky do to-read listu, záporné ma zas na toľko odradia, že tú knihu dám z to-read listu preč... A takto dookola :D Som zvedavá ako to so mnou dopadne XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, čo tak sa nechať tými kladnými presvedčiť, aby si si urobila vlastný názor?:D Nikto netvrdí, že to musíš dočítať. Ale za pokus určite stojí.:)

      Odstrániť
  3. Nejsem vůbec cílovka, ale tahle kniha mě dostala. Perfektní zpracování, krásně čtivé a nápadité... Slupla jsem to během pár dnů a potřebuju víc :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc pěkná recenze :) Pořád jsem váhala, jestli se do knihy pouštět, kvůli netradičnímu zpracování, ale šanci jí nakonec určitě dám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Ako som písala, keď do toho pôjdeš s otvorenou mysľou... Možno budeš milo prekvapená.:)

      Odstrániť
  5. Ha, jak jsem to četla, říkala jsem si, že se tě musím zeptat, jestli si myslíš, že mají rozumný důvod pro pokračování. :D Takže v tomhle směru děkuji za názor! :D
    Celkově mě tvá recenze přesvědčila, že si to opravdu chci přečíst co nejdříve, takže až ke konci ledna dorazím domů, jdu do toho! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S radosťou.:D
      To som len rada, dúfam, že sa bude páčiť.:)

      Odstrániť
  6. To vyzerá ako dobre! :D Super recenzia. Navnadila si ma na to, aby som si ju prečítala. :) Tak dúfam, že sa k nej niekedy v blízkej budúcnosti dostanem (čo je veľmi nepravdepodobné, pretože tie moje plány častokrát nevyjdu tak, ako by som si priala :/).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, to ma veľmi teší!:) Dúfam, že tento plán vyjde a prečítaš si ju.:)

      Odstrániť