27/07/2018

Sarah Lark - Spev mušlí: Stratené šťastie (#1)

Sarah Lark je nemecká autorka historických románov. Prvýkrát som sa s ňou stretla pri knihe Vysnívaná krajina, ktorú som si zamilovala. (Viac v recenzii.) Pochopiteľne som si teda nemohla nechať ujsť jej voľné pokračovanie, Spev mušlí. Zatiaľ čo v origináli ide o jednu hrubú knihu, u nás vyjde rozdelená do dvoch častí. (Rovnako ako v prípade Vysnívanej krajiny.)

Prvá časť, Stratené šťastie, sa začína na Novom Zélande v roku 1853. Hoci nechýbajú postavy z Vysnívanej krajiny, ich minulosť a vzťahy sú dostatočne vysvetlené, takže sa chytia aj úplne noví čitatelia. Spev mušlí sa zameriava primárne na novú generáciu, ktorá vyrástla na farme Rata Station - teda na dcéry Cat a Idy, Carol, Lindu a mladšiu Maru. Nechýba ani Eru, syn svojskej Angličanky Jane a maorijského náčelníka.

Pokojným životom na Rata Station čoskoro prudko otrasie tragédia, kvôli ktorej musia Carol a Linda farmu opustiť. Každá sa vyberie svojou cestou - jedna na zlatonosné polia, druhá na Severný ostrov, kde zúri vojna.

Možno ste nadobudli dojem, že neviete, o čom tá kniha vlastne je, a že je tých postáv akosi veľa. Sarah Lark však má talent práve na písanie príbehov, v ktorých cez konkrétne osudy rôznorodých postáv zachytáva niečo väčšie. V tomto prípade život na Novom Zélande v 19. storočí a s tým spojené problémy.

Historické pozadie je vykreslené vskutku zaujímavo a bez toho, aby sa čitatelia cítili zbytočne prevalcovaní faktami. Stret európskych kultúr s domorodými Maorijmi je občas príčinou zábavných situácií, inokedy podnetom na zamyslenie a väčšinou zdrojom konfliktov, ktoré sa tiahnu celou knihou a zvyšujú napätie.

Postáv je síce viacero, no nestrácala som sa v nich a všetky majú komplexné charaktery. Pokiaľ si však potrpíte na sympaťákov, s ktorých rozhodnutiami sa budete nadšene stotožňovať, sklamem vás. Spev mušlí je príbehom mladých ľudí, ktorí majú občas na veci skreslený pohľad a robia katastrofálne rozhodnutia. Vzhľadom na okolnosti sú síce pochopiteľné, no pri čítaní vás budú iritovať. Navyše som si žiadnu z nových postáv neobľúbila tak ako ich rodičov vo Vysnívanej krajine.

Ako som už spomínala, táto kniha je iba polovicou tej pôvodnej bichle, čo sa odráža aj na deji. Do polovice sa všetko točilo okolo bežného života postáv a ich poprepletaných medziľudských vzťahov. Stránky ubiehali rýchlo a príjemne, pretože autorka dobre píše, no nič sa nedialo. Až okolo polovice nastal zlom, veci nabrali pre mňa prekvapivý spád, atmosféra potemnela a dej sa začal posúvať dopredu. Opäť sa nemôžem ubrániť porovnaniu s Vysnívanou krajinou, v ktorej dej plynul akosi rýchlejšie a zvraty boli rovnomerne rozložené.

Aby som to zhrnula, Spev mušlí je obstojným voľným pokračovaním perfektnej Vysnívanej krajiny. Aj sama o sebe má kniha svoje kvality - realistické postavy, príjemný štýl písania, fascinujúce historické zasadenie. Pri čítaní sa však treba obrniť istou dávkou trpezlivosti. Spev mušlí odo mňa preto získava 4 hviezdičky. Knihu odporúčam fanúšikom autorky a/alebo historických románov, ostatným by som odporučila najprv toľko zmieňovanú Vysnívanú krajinu.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Počkaj, ty mi práve hovoríš, že Vysnívaná krajina má voľné pokračovanie a ja som o tom nevedela? Toto nutne potrebujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš, že som rozmýšľala, či sa do knihy pustíš? :D Určite potom daj vedieť, ako sa ti (ne)páčila.:)

      Odstrániť