18/05/2019

Nnedi Okorafor - Akata Witch (#1)

Raz za čas si rada prečítam aj middle-grade a občas to dopadne nad očakávania, existujú predsa série ako Percy Jackson či Ničnever. Akata Witch sa na tento zoznam povinného čítania pre všetky vekové kategórie síce neradí, no to neznamená, že by šlo o zlú knihu... Ale pekne po poriadku.

Ide o prvý diel série o dvanásťročnej Sunny, albínke, ktorá sa narodila v New Yorku, no teraz žije v Nigérii a má problém zapadnúť. Našťastie sa hneď na začiatku príbehu trošku čudným spôsobom skamaráti s jedným chlapcom menom Orlu a cez neho aj s výstrednou Chichi. Jej starosti so šikanou v škole a pokožkou citlivou na slnko sú však čoskoro zabudnuté. Vďaka novým kamarátom sa totiž Sunny dozvie, že patrí k magickej spoločnosti Leopard People a že videla v plameňoch možnú budúcnosť. Ak nezastavia sériového vraha s magickými schopnosťami, zvaného Black Hat Otokoto, nastane koniec sveta. Samozrejme, z určitých hmlistých dôvodov to môže urobiť iba skupinka detí, ideálne tá okolo Sunny.

Ibaže Black Hat väčšinu knihy trávi na stránkach novín a dej sa točí okolo toho, ako sa Sunny oboznamuje s novým svetom a svojimi schopnosťami. Na magickom systéme vidno, že autorka čerpala inšpiráciu z trochu iných zdrojov ako zvyčajne a podarilo sa jej vytvoriť zaujímavú atmosféru. Kladie dôraz na to, že vedomosti majú hodnotu a slabosti môžu byť silnými stránkami. Celé je to také spirituálne ladené. Na druhej strane, tajná magická spoločnosť a úloha pre náhodné výnimočné deti... Kde som to už videla... Či skôr kde som to nevidela...

Jednoznačným pozitívnom je sociálny aspekt zápletky. Akata Witch sa predsa len odohráva v inej kultúre, než sme zvyknutí. Oboznamuje nás s ňou, zabŕda do otázok identity aj do toho, čo znamená byť v podobnej spoločnosti dievčaťom (ktoré chce hrať futbal s chlapcami a je v tom fakt dobré). Kniha celkovo načrtáva niekoľko zaujímavých otázok, pričom nezabúda ani na rodinné vzťahy. Už menej pozitívne je silené párikovanie.

Navyše faktom zostáva, že autorka pri všetkom kĺže po povrchu. Pracuje s dobrými myšlienkami, nadhodí nejakú zápletku, načrtne vzťahy... Aby ich následne stručne odbila. V rámci žánru síce nemusí byť na škodu jednoduchý štýl písania či fakt, že nie je kladený dôraz na analýzu emócií jednotlivých postáv. Ale načrtnúť koniec sveta, predstaviť vraha, ktorý zohavuje detské mŕtvoly, poslať naňho iné deti... A potom ani poriadne nenaznačiť, že by ich to akokoľvek citovo zasiahlo? Nehovoriac o tom, že väčšina knihy plynula v pokojnom tempe, nič sa nedialo, a keď konečne nastala Veľká Akcia, trvala ledva pár strán.

V konečnom dôsledku je Akata Witch fajn čítanie, ktoré si môže čitateľov získať jedinečným prostredím a svojskou atmosférou. Žiaľ, knihe chýba poriadna dávka dobrodružstva či emócií. Kniha stojí za zváženie, ak máte v okolí nejakých mladších z mladších čitateľov, ktorých chcete príjemnou formou oboznámiť s novou kultúrou. Celkovo však rozhodne nejde o vrchol žánru. Za mňa 4 hviezdičky.


Obálka z goodreads.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára