06/06/2019

Brandon Sanderson - Katastrofa (#3)

Sci-fi trilógia Pomstitelia u nás začala vychádzať v roku 2014 a chvíľami som už nedúfala, že sa dočkáme záverečného dielu... Ale dočkali sme sa! A verte mi, že sa vám oplatí si prvé dve knihy pripomenúť a sériu dočítať. Alebo, ak ste ju nikdy nezačali čítať, dať jej šancu.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť spoilerom k jednotke a dvojke, preskočte nasledujúce dva odseky a pokračujte samotnou recenziou.

Spočiatku bola Davidovým hlavným cieľom pomsta za otcovu smrť, lenže keď napokon Metalurga úspešne zlikvidoval, jeho problémy sa len začali. Z dievčaťa, do ktorého sa zamiloval, aj z vodcu Pomstiteľov sa totiž vykľuli Epici - a z Profesora napokon i nebezpečný nepriateľ.

Ibaže David odmieta byť rozumný a Profesora skrátka zabiť. Namiesto toho chce konečne pochopiť tajomstvá okolo Katastrofy, temnoty, ktorá Epikov obklopuje, a ich slabín a Profesora zachrániť. Veď pokiaľ nie je nenávratne stratená Megan, prečo by mal byť stratený Profesor?

Jednou z najlepších vecí na tejto trilógii je, že sa nemení jej kvalita. Na začiatku Metalurga nás autor vezme na akčnú sci-fi jazdu a na konci Katastrofy nás vysadí stále rovnako nadšených ako na začiatku. (Dokonca bez toho, aby sme sa museli prehrýzť nudným stredom.)

Počas troch kníh sa nám postupne odhaľuje celý obraz života po objavení Epikov - a je naozaj fascinujúci. Osobne sa mi vážne pozdáva myšlienka superschopností, ktoré vytvoria superzáporákov namiesto superhrdinov a tiež to, že proti nim bojujú práve obyčajní ľudia, hoci sú značne znevýhodnení. Svet po Katastrofe je navyše veľmi rozmanitý a každý diel nás vezme na výlet do iného bizarného (a geniálne vymysleného) mesta. Tentoraz sa väčšina deja odohráva v meste vytvorenom zo soli, ktoré sa postupne presúva.

Čo sa týka zápletky, v trojke, podobne ako v prvých dvoch knihách, sa opäť dočkáme množstva zvratov, pokazených plánov a odvážnych stratégií. Obdivujem Sandersonovu schopnosť šikovne vymyslieť motiváciu a konanie jednotlivých postáv tak, aby do seba všetko zapadlo a aby sme sa prirodzene dostali k záveru príbehu.

Nechýba ani dynamický štýl písania a kopa napínavých scén, no zároveň majú postavy dostatok priestoru na to, aby sme ich spoznali a obľúbili si ich. David je navyše naozaj zábavný rozprávač a jeho šibnuté nevydarené metafory naprieč celou sériou sú priam legendárne.

Zatiaľ čo Metalurg a Pyro na nás skôr hádzali nové a nové otázky, v Katastrofe konečne prišiel čas na odpovede. Na jednej strane som so záverom dosť spokojná (autor mal všetko skvele premyslené a istý zvrat ma prekvapil), na druhej strane som očakávala, že samotné spracovanie veľkého finále bude o čosi rozsiahlejšie a dramatickejšie. 

Zároveň knihu vnímam skôr ako prudko čitateľnú oddychovku než ako dielo, ktoré sa mi dostane pod kožu a emocionálne ma zničí, preto jej udeľujem "len" 4 hviezdičky. Zároveň však Katastrofu rozhodne odporúčam všetkým, ktorým sa páčili prvé dva diely, a trilógiu Pomstitelia zase všetkým, ktorých láka predstava vtipno-akčného sci-fi filmu v knižnej podobe.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára