06/08/2019

Mali by knihy deprimovať?

Žiadna kniha sa nezaobíde bez komplikácií či smutných chvíľok a častokrát ani bez strát na životoch. To z nich automaticky nerobí "depresívne čítanie". Pod týmto slovným spojením si predstavujem knihy, ktoré od začiatku do konca dýchajú beznádejnou, ťaživou atmosférou a/alebo knihy realisticky analyzujúce rôzne nepríjemné témy, prípadne skutočné príbehy opisujúce hrôzy vojny a podobne. Často sa stretávam s čitateľmi, ktorí sa "ťažším" až depresívnym dielam nesnažia vyhnúť, ale priam ich vyhľadávajú. Ja však medzi nich nepatrím.


Vo všeobecnosti by som povedala, že vo fantasy znesiem viac - smrti, násilia atď. -, zatiaľ čo pri príbehoch zo života vyhľadávam skôr tie "ľahšie" (takže žiadna druhá svetová, obete znásilnenia,...). Čítam totiž najmä preto, aby som si oddýchla a zabavila sa. K tomu, pochopiteľne, často patria vyburcované emócie, ibaže netúžim po pocite, že sa tieto neskutočne reálne hrôzy práve teraz niekde vo svete dejú (alebo diali). Nechcem, aby ma knihy emocionálne vydierali (hoci to je už iná kategória), ani aby som sa aj po ich odložení cítila smutne či inak nepríjemne. Majú mi dobiť baterky, zlepšiť náladu, očariť ma... Nie ubíjať. A keďže som ovplyvniteľná citlivka, pre vlastnú duševnú pohodu väčšinou nečítam depresívne knihy (a z rovnakého dôvodu napríklad nepozerám správy).

Samozrejme, občas urobím výnimku a občas to dokonca stojí za to - ak je dané dielo skvele napísané, nesie v sebe hodnotné posolstvo a občasný lúč nádeje. Siahla som trebárs po A Thousand Perfect Notes, a hoci ide o emotívne čítanie o domácom násilí, nebola som sklamaná, lebo autorka píše skrátka očarujúco a kniha chvíľami hreje pri srdci. Taktiež som si zamilovala The Best Lies o toxickom priateľstve, pretože príbeh ponúka dôležitý odkaz (neromantizujte utrpenie) a dokonale vykreslené charaktery postáv. O 1. & 2. svetovej som si (okrem povinného čítania, ktoré ma skoro zabilo) zase dobrovoľne prečítala Zlodejku kníh (jedinečný rozprávač, jedinečný dej) či Medzi odtieňmi sivej.

Predpokladám, že ľudia, ktorí sa do ťažších kníh púšťajú, nie sú takí precitlivelí ako ja a od čítania chcú niečo iné - rozšíriť si obzory, nezatvárať oči pred svetom, naučiť sa empatii,... Neviem, vy mi povedzte.

V prípade nadpisu samozrejme nejde o zodpovedateľnú otázku. Veď knihy by mali byť predovšetkým dobré v tom, o čo sa snažia, a záleží na každom čitateľovi, po ktorých siahne a prečo. Nikto pritom nemá právo súdiť niekoho ďalšieho.

Je tu však istý bod, kedy zrazu nejde o osobný vkus... A tým sú takzvané "trigger warnings", upozornenia ohľadom obsahu, ktorý by mohol byť pre niekoho akýmsi emocionálnym spúšťačom. (Fakt, že sú ľudia v dnešnej dobe "triggered" úplne zo všetkého, je na úplne iný článok, teraz hovorím o objektívnych dôvodoch.) V praxi sú to teda upozornenia na domáce násilie, sebapoškodzovanie, znásilnenie a podobne. V zahraničnej komunite sa dosť aktívne rozoberá, či sú naozaj nutné alebo ide o zbytočné spoilery.


Tejto debate vôbec nerozumiem - podľa mňa je odpoveď jednoznačná. Spíšme TW a umiestnime ich tak, aby si ľudia mohli vybrať, či si ich chcú prečítať. Napríklad niekam vzadu v knihe s jasným označením? Na webstránku autora, kam možno odkazovať z rôznych zdrojov? Ak niekto nemá problém s ničím a nechce poznať žiadne detaily, proste si nikdy nedá tú námahu TW vyhľadať alebo si, čo ja viem, pre istotu vytrhne danú stranu (prípadne to nechá urobiť kamaráta, lebo pozor spoilery). A tí, ktorí o istých témach čítať nechcú, si môžu ľahko utvoriť o príbehu úplný obraz a dopracovať sa k rozhodnutiu, ktoré je pre nich najlepšie.

V poslednej dobe je hviezdou tejto debaty dospelácka knižka Ninth House od Leigh Bardugo. Autorka sa opakovane vyjadrila, že ide o veľmi temné čítanie, ktoré rozhodne nie je YA. Taktiež naznačovala, že sa v Ninth House venuje istým témam načrtnutým v Six of Crows, akurát detailnejšie. Lenže keď sa kópie dostali k prvým čitateľom, vysvitlo, že to je slabý opis všetkých citlivých, graficky spracovaných tém, ktoré sa v knihe vyskytujú (link, ak to chcete vedieť). A začali sa sypať otázky - mala Leigh zachádzať do podrobností? Sú to zbytočné spoilery? Podľa mňa mala byť autorka špecifickejšia a niekam systematicky umiestniť zoznam TW, aby po celom twitteri nevyskakovali z neoficiálnych zdrojov na ľudí, ktorí nechcú spoilery. Na druhej strane sa vyskytli i ľudia, ktorí by Leigh najradšej zakázali takéto knihy písať a to už je úplne iný level hlúposti - každý predsa môže písať o čom chce. A rovnako by si mal každý môcť vybrať, o čom chce čítať.

Čo si myslíte vy o (ne)dôležitosti trigger warnings? Čítate "ťažšie", depresívnejšie knihy? Budem rada, keď sa v komentároch podelíte o váš pohľad na túto tému.

18 komentárov:

  1. Tohle je určitě téma na zajímavou debatu a vlastně jsem to v souvislosti s Ninth House od Leigh Bardugo taky s pár lidmi řešila.
    Na rovinu říkám - nikomu nechci zakazovat, aby psal to, co psát chce. Ještě když je ta nová knížka od Bardugo pro dospělé, tam nemá žádné hranice jako v YA. Nicméně jsem ráda, že se na veřejnost dostala ta trigger warnings, protože jsem se s jejich znalostí mohla rozhodnout, jestli to číst chci, nebo ne. Očividně si každý pod "dark and not YA" představí něco jiného, takže mě osobně fakt nenapadlo zrovna to, co tam je. Plus i když Bardugo říká, že to YA není, podle mě by stejně aspoň 50% čtenářů tvořili ti její dospívající čtenáři, už jen kvůli nim měla fakt jasně říct, že to číst nemají z toho a toho důvodu.
    Trochu jinak vnímám ty contemporary knížky, které se celé tématicky soustředí např. na to znásilnění. Většinou se v nich totiž řeší to, jaký dopad může mít něco tak hrozného na člověka, jakoby vzdělávají čtenáře, otevřeně mluví o tomhle problému a že by se s tím mělo něco dělat. A není to tak, že by to znásilnění bylo použito... jako ozvláštnění děje, či jak to popsat.

    Jo a myslím si, že společně s trigger warnings by bylo fajn napsat na knihy i to, že je tam graficky popsaný sex. Třeba by se pak ta Maasová přestala u nás řadit k YA. Nebo ta Nikdynoc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S Leigh si to vystihla - tiež som rada, že sa tie TW na verejnosť dostali, akurát ich fakt mohla zverejniť sama... Inak, niektorí ľudia to tuším tlačia až do toho, že by podobné knihy nemala písať, lebo to budú aj tak čítať jej teen fanúšikovia, ale to mi príde ako úplná blbosť. Stačilo by trochu upresniť obsah Ninth House. Btw, ideš to nakoniec čítať?

      Jasné, takéto "vzdelávacie" YA, kde je podobná téma riešená naozaj s citom a nie za účelom šokovať, sú určite dôležité pre mnoho dôvodov. Sama sa im preto nevyhýbam úplne, ale nemohla by som ich ani čítať na bežiacom páse. A stále platí, že je fajn vedieť, o akej téme daná kniha je.

      Úplne súhlasím, na grafické násilie aj grafické erotické scény by sa malo upozorniť. Neviem, či to automaticky znamená, že už nejde o YA (napr. Adorkable od Sarry Manning podľa mňa obsahuje dosť detailov, ale mala som dojem, že je ten sex písaný fakt s ohľadom na a pre tínedžerov), ale určite je to zásadná informácia. Oh a Maasová - fakt nechápem, čo to bol za nápad úplne zmeniť prístup k týmto veciam (a v tomto prípade aj tú vekovú kategóriu) uprostred rozbehnutej série. Wtf.

      Ďakujem pekne za vyjadrenie!:)

      Odstrániť
    2. Jako takhle je to s tím "zákazem" u Leigh myšleno. Tak to mi rozhodně nepřijde správné, ale osobně si myslím, že to je něco, na co ona měla myslet - že když už si udělala jméno v YA, měla počítat s tím, že z většiny tu její tvorbu budou fakt číst ti její teen čtenáři a měla jasně napsat, proč se tomu mají vyhnout. Protože u popisu "dark" si ten dospívající řekne, že to nic nebude, že to zvládne. Jenže pak by ho to mohlo nemile překvapit.
      Aktuálně jsem rozhodnutá, že to číst nebudu. Z těch popisů mám pocit, že to bude v duchu tvorby Stephena Kinga a to já nemusím.

      Jó, i u těch contemporary knih je fajn vědět, co řeší, ale podle mě to jde u většiny rozluštit, případně to je už v anotaci jasně řečené. :)

      Hej, to je další věc, YA a sex. Určitě neříkám, že sex do YA nepatří, právě naopak - ať o tom autoři mluví! Ale prosím, ať zároveň s tím řeší důležitost prevence, ochrany, nutnost souhlasu a že je fajn, když s tím jsou spojené nějaké city. Plus v tom YA bych vítala spíš popis toho, jak to ty postavy emočně prožívají, ne detailní popis alá Maas. :D
      The Duff taky k sexu přistupuje pozitivně, ne? Víc takových YA bych brala. :)
      A taky - nechápu, že Maas takhle přepnula a nakladatel jí to dovolil. Věřím totiž tomu, že jí to mohli vetovat a říct jí, ať to přepíše. Mohla ten Trůn nechat být a vyřádit se na Dvorech.
      Nicméně jak i ty Dvory u nás vychází jako YA, tak asi už nehledě na to, že ta její nová série má být fakt adult, tak u nás bude Maas napořád YA, když CooBoo zvažuje koupi. :D

      Odstrániť
    3. Hej, "dark" je veľmi subjektívne a väčšina si to určite nepredstaví... takto. :D

      Jasné, DUFF, ako som mohla zabudnúť. :D No, Maasová fakt nepíše sex kompatibilný s YA, to je fakt. :D Uff, keď si niekto myslí, že sú Dvory YA, to je dosť prúser - a tú dospelácku si pod CooBoo neviem predstaviť, snáď si dajú aspoň tú námahu s nejakým extra upozornením alebo čo.

      Odstrániť
  2. Trigger warnings je výborná myšlienka, ktorú najviac potápajú práve ľudia. Pretože to preháňajú v tom, čo všetko chcú, aby mohli takzvane cenzurovať. Robila som o tom seminárku a niektoré záležitosti boli fakt šialené (napríklad študenti vyžadovali, aby mohli doslova rozhodovať, o čom by sa mali učiť, lebo niektoré témy by mohli niekoho rozrušiť a tu nehovorím o štúdiu literatúry, ale o kriminalistike, kde by to tí ľudia fakt mali očakávať). Takže ak takíto šialenci nestíchnu, trigger warnings nikto nebude brať vážne. Okrem toho zase treba brať do úvahy, že v literatúre sa skrátka píše aj o náročnejších témach. Ak chcete jednorožcov a dúhy, čítajte rozprávky (ale nie tie, čo zbieral Dobšinský, tam sa každú chvíľu niekto išiel obesiť a prekvital tam kanibalizmus).

    Čo sa týka Ninth House... Takto, ja som knihu čítala a vedela som, že to bude poriadne temné a občas aj nechutné, pretože Leigh má k tomu skrátka sklony, a teraz sa nemusela držať na uzde, lebo nepíše YA. Ale nebudem klamať, je to riadne drsné (hneď od začiatku, jedna z prvých poriadnych scén je to, ako skupina chlapíkov číta z vnútornosti blázna, ako sa bude vyvíjať burza, takže hej, žiadne dúhy). Takže možno mala byť Leigh konkrétnejšia v tom, na čo upozorniť. Lenže aj keby to urobila, ľudia by buď hučali, že fuj spoiler, alebo by sa sťažovali už len z princípu. Pre týchto ľudí mám len jeden odkaz - vyberte si hlavy zo zadkov a prestaňte ostatným otravovať život, a ak ste až takíto útlocitní, radšej prestaňte čítať úplne. Hlavne prestaňte trolliť všetkého a všetkých, je to fakt otravné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, plynulý prechod od TW do cenzurovania a obmedzovania je ďalšia vec, ktorú, samozrejme, absolútne neschvaľujem. Pri literatúre - upozorniť, jasné. Cenzurovať, nope. A výučba, uff, asi sa mi práve rozum pozastavil nad tým, čo píšeš... Ľudia sú precitlivelí a otravní, to je fakt. Napriek tomu sa Leigh o to výstižnejšie upozornenie nejakým premysleným spôsobom podľa mňa mala pokúsiť. Neboli by spokojní všetci, ale to nie sú ani teraz, a bolo by to podľa mňa správnejšie.
      Inak, páčilo sa ti to? Celkovo.

      Odstrániť
    2. Hej, ľudia sú šialenci, ale tak to som vedela aj predtým a teraz mám dôkaz v tom, ako chceli kontrolovať učebné osnovy. A v tomto prípade už naozaj hovoríme skôr o cenzúre, čo je fakt nebezpečné. Akoby sa niektorí ľudia plánovali vrátiť do minulosti.

      Čo sa týka toho, či by mala Leigh dávať presnejšie upozornenia - možno áno a možno nie, každopádne je na každého uvážení, či to čítať chce alebo nie, prípadne knihu vždy môže skrátka zatvoriť a nedočítať.

      Čo sa knihy týka - je náročné ju čítať, pretože ten svet je veľmi komplexný a jeho opísanie a vysvetlenie pravidiel trvá fakt dlho. Aj kvôli tomu som to čítala asi týždeň, ale podľa mňa je to výborná kniha, taká trošku temnejšia urban fantasy. A hoci píše o hnusných veciach, nezavádza do zbytočných detailov, takže to nie je zbytočne nechutné.

      Odstrániť
    3. Vyzerá to tak... Pomoc. :D

      Jasné, že môžeš knihu zatvoriť a nedočítať, ale pri kúpenej ťa to asi naštve. :D

      Dobré vedieť. :)

      Odstrániť
  3. Toto je zase raz jedna z tém, na ktorú by som potrebovala niekoľko hodinový priestor na debatu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, chápem, tiež som mala problém článok zastaviť na tejto dĺžke. :)

      Odstrániť
  4. Musím sa priznať že ako čitateľ čo nečíta po anglicky knižky som práve „trigger warnings“ označenie zachytila prvý raz. Neviem prečo by som to ale mala považovať za nejaký dramatický spoiler, sama by som to skôr využila na rozhodovanie, či knihu chcem kúpiť. Môj brat hráva počítačové hry a na tých je bežne na zadnej strane označenie typu - násilie, sex či niečo podobné.

    Pre osoby, pre ktoré by to naozaj bol spúšťač napríklad k traumatickým spomienkam, mi to príde iba správne. Niekedy si človek kúpi knihu, do polovice vtipné čítanie a skončí pri obeti znásilnenia. Mám takú knihu doma a keď som si ju kupovala vôbec som netušila. Ja to prežijem s nepríjemným pocitom, ale obeť znásilnenia? Samozrejme to človek nemusí dočítať, ale myslím že už keď sa do tej pasáže dostane tak je to jedno.

    Možno by potom nebolo ani toľko kníh v knižnici zaradených do Detského a mládežníckeho oddelenia. Čítam väčšinou fantasy a väčšina kníh je tam a nie v časti pre dospelých. Je mi síce jedno kam tu knihu idem vziať z poličky ak už do knižnice zájdem, ale pár krát som sa celkom zarazila čo tam všetko je. Knihy v ktorých je naozaj veľa sexu, prípadne také v ktorých sa naozaj bola znásilnená postava...Minule som tam videla aj knihu Mŕtve dievča neklame. Čo som síce nečítala a teda to možno nie je nijako hrozné, ale tak je to stále o dievčati ktoré spácha samovraždu. (pre tých čo to nepoznajú spoiler: bolo znásilnené okrem iného. Mňa ešte teraz strasie keď si spomeniem na scénu zo serialu, kde aj jedného chalana tam zneužili koncom metly na školských záchodoch...)

    A čo sa týka otázky, depresívne knihy nezvyknem čítať. Zvyčajne sa držím fantasy, možno preto. Tam mi krv, sex a nejaké to temno nevadia. Knihy z reálneho života sú ale iná kapitola, myslím že toho je dosť okolo aj bez knižiek. Takže radšej niečo po čoho dočítaní nebudem sedieť s nepríjemným pocitom na duši :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S TW to vidím úplne rovnako. :)

      Čo sa týka knižnice, podľa mňa nám chýba práve rozčlenenie kníh na tie vyslovene pre deti a tie pre mládež/tínedžerov. Pretože násilie, sex i ťažšie témy sú súčasťou young adult/tínedžerských kníh. Ibaže v určitej forme. A s prípadným označením. Napríklad Mŕtve dievča neklame je kniha pre tínedžerov a nemá čo hľadať v sekcii pre dospelých, ale zase by sa nemala úplne miešať, čo ja viem, s Percym Jacksonom. Napríklad u nás v knižnici je časť YA kníh v detskom oddelení a časť v dospeláckom - inými slovami, je to bordel a chcelo by to nejaké osobité označenie. :)

      Pri "temných" knihách zo života to vidím podobne. Vnímam ich význam pre iných čitateľov, ale osobne si tiež radšej nepridávam nepríjemné pocity.

      Odstrániť
  5. Myslím, že všetko čo som chcela napísať tu už odznelo v predošlých komentároch. (Osobne súhlasím s Kristie.) Podľa mňa TW je dôležité už len z toho princípu, že čitateľ sa na to vie dopredu pripraviť. A určite by som to nebrala ako spoiler. Napríklad kniha The Sect od Courtney Lane, z ktorej sa mi dvíha žalúdok, keď si na ňu spomeniem mala ešte pred anotáciou takéto varovanie: This book is not recommended for those with any triggers or sensitivities to violence, torture, dubious and/or absent consent, and deviant sexual acts.

    Myslím, že takéto varovanie človeka dostatočne upozorní na to, že môže byť pohoršený. A to je len jeden z príkladov. Pri dark romance som sa nestretla s knihou, ktorá by niečo podobné nemala pred alebo po anotácii, a to aj v takom prípade, keď tam toho bolo naozaj minimum. Dokonca aj pri fantasy na to narážam často. Ak nie priamo pri anotácii, tak autor na to upozorní. Ale pri Bardugo ma to dosť šokovalo. Viem, že sa s postavami nemazná, ale keď vysvitlo, čo všetko sa tam nachádza... No dosť dlho som to spracovávala, až nakoniec som sa rozhodla, že si to neprečítam. Nemám na to odvahu, aj keď moje oči čítali už naozaj všeličo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, v mnohých prípadoch sa to dá napísať nespoilerovo a v tých ostatných... No, nikto predsa nechce, aby to hádzali rovno na obálku pod názov.

      Chápem, ja som sa pri Ninth House ešte celkom nerozhodla.:D

      Ďakujem za komentár.:)

      Odstrániť
  6. Já jsem rozhodně pro TW, mám kamarádku, která v knihách nesnáší erotické scény. Hrozně ji to nebaví a vždycky jí ti pak zklame. A třeba v tomhle by to pomohlo, kdyby tam byly, tak prostě někteří se pak knihám vyhnou a nebudou se pak cítit znechuceně. Bohatě by postačilo to dát na zadní obálku a pak by bylo i na člověku, zda si zjistí, jaká tam jsou varování, nebo je přeskočí a nechá se překvapit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, vôbec to nie je zložité, stačí trocha empatie a základná snaha...:/

      Odstrániť
  7. Napríklad ja mám rada, keď viem, do čoho pri knihe idem - vekové odporúčanie a také tie základné body, čo sa v knihe nachádza, keďže anotácie dosť často nedokážu zhrnúť také veci. Slovart to má pekne vyriešené, sú tam vekové odporúčania a dole v skratke zhrnuté zakl. body,o čom kniha je, ale anotácia o tom nehovorí. Napr. pri Dvore trňov a ruží tam bolo písané, že obsahuje new adult prvky a pri Dvore hmly a besu "viac než len zľahka pikantné scény". Takéto veci sa z anotácie vyčítať nedajú, a preto si myslím, že je dôležité o nich informovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, slovenské Dvory som nevidela, dobré vedieť - znie to ako super riešenie a súhlasím, že o tom treba informovať. :)

      Odstrániť